Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДачаСадівниця з Вінницької області поділилася секретами органічного землеробства

Садівниця з Вінницької області поділилася секретами органічного землеробства

Этот материал также доступен на русском языке
Органічне вирощування овочів та фруктів дедалі стає популярнішим в Україні. Від застосування хімічних препаратів, які шкодять не тільки землі, а й людині відмовляються і виробники, і звичайні городники.

Інна Григорівна Суверток з Тиврова Вінницької області за освітою медик, проте через скорочення на роботі знайшла свою втіху у рослинах. Адже вони допомагають не лише урізноманітнити раціон, зробити смачні заготовки на зиму, а й хоч трохи поповнити сімейний бюджет. Як говорить Інна Григорівна: «Земля – це не лише радість, а й шматок хліба».

Починала пані Інна з картоплі. Разом із чоловіком їздила по виставках, збирала кращі сорти, вивчала тонкощі агротехніки. За час вирощування картоплі господиня зрозуміла, що для щедрих урожаїв треба використовувати лише якісний садивний матеріал.

Більшість з нас звикла рік у рік саджати на своїх грядках одну і ту ж картоплю, але ж бульби вироджуються і жодні добрива та підживлення їм не допоможуть.

Захоплення картоплею відійшло на інший план, коли Інна Григорівна познайомилася з томатами . Вони просто взяли її в полон різноманіттям своїх форм, кольорів, розмірів і, звісно, смаків. На ділянці Інни Суверток ростуть червоні, чорні, жовтні, рожеві, великі як м’ячі, і маленькі як жовта алича помідори. Культивує їх Інна Суверток через розсаду, насіння висіває у лютому.

Інна Григорівна входить до клубу органічного землеробства, тому при вирощуванні намагається якомога рідше використовувати хімічні препарати. Адже вони не лише отруюють вирощену продукцію, а й просочуються в землю, а звідти – у воду, яку ми п’ємо. Ця «хімічна» круговерть просто безкінечна, тому за можливості треба її уникати.

Для покращення структури ґрунту Інна Суверток засіває овочеві грядки після збирання врожаю сидератами – гірчицею та житом, потім зелену масу переорює разом із землею. Звичайно, не варто забувати і про сівозміну, навіть якщо невелика ділянка, потрібно постійно змінювати дислокацію овочевих культур.

А ще, у господині є справжні помічники – це каліфорнійські черв’яки, які перетворюють звичайнісінький компост із листя, бадилля, падалиці, бур’янів у цінне добриво.

При садінні і овочів, і квітів, і суниці Інна Григорівна додає в кожну лунку цей компост і результати просто вражають.

Для тих, у кого є великий фруктовий сад і щоосені виникає проблема, куди вивозити опале листя, адже спалювати його не можна, пані Інна радить обзавестися каліфорнійцями, вони допоможуть вирішити відразу дві проблеми – утилізація листя і підживлення рослин.

Що стосується боротьби з шкідниками та хворобами, то вінничанка радить використовувати біологічні препарати. Так, наприклад з фітофторою на томатах і картоплі добре справляються Фітодоктор і Фітоспорін, від колорадського жука допоможе позбутися препарат Актофіт.

Крім овочівництва Інна Суверток займається ще й громадською діяльністю. Звичайно, іноді не вистачає часу, проте її життя наповнене спілкуванням з цікавими людьми і вирощуванням улюблених рослин.

Оксана КОРОЛЬОВА

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні