П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаКрасивий сад: чим засадити клумбу після першоцвітів

Красивий сад: чим засадити клумбу після першоцвітів

Этот материал также доступен на русском языке
Багато городників часто задаються питанням, що посадити поряд з першоцвітами, щоб клумба не стояла влітку пустою.

Після зими, сірості, відсутності зелені та фарб ми з нетерпінням чекаємо на весну.

Є рослини, з якими асоціюється розквіт природи, вони – вісники весни. Галантус (відоміший як пролісок), гіацинт, тюльпан, крокус, нарцис, ерантис, проліск сибірський та інші первоцвіти вигідно прикрасять вашу клумбу на самому початку сезону. Але вони досить швидко відцвітають.

А що потім?

Вся надземна частина багатьох рослин теж швидко помре майже за квітками. Частину первоцвітів викопаєте та відправте на зберігання, щоб у наступному сезоні знову посадити.

Але для того, щоб клумба весь цей час не пустувала, посадіть поряд з ранніми весняними квітами інші рослини, які в поєднанні з ними складуть відмінний ансамбль і замінять їх після відцвітання. Про те, що на одній клумбі можна висадити відразу кілька видів первоцвітів, ви, напевно, знаєте.

Що посадити поряд із тюльпанами

Тюльпани – найпоширеніші весняні квіти. Вони вологолюбні, добре почуваються на пухких, родючих, водопроникних супісках і суглинках. Віддають перевагу помірному сонячному місцю, але чудово ростуть і в півтіні.

А ось від вітру їх ніжні бутони краще оберігати. Тому квіткарі допускають садити тюльпани у поєднанні з трояндами, які стануть для них чудовим захистом від вітру та сильного сонця. У тіні троянд також добре посадити і хости, які не люблять спеку.

Не варто висаджувати поруч із тюльпанами лілії, оскільки їх вражають однакові хвороби та шкідники.

Відмінно в поєднанні з тюльпанами виглядають маргаритки, незабудки, вербена, настурція і петунія, а також ґрунтопокривні рослини – арабіс, флокс шиловидний, обрієта та седум.

Ще один цікавий варіант – тюльпани і віола: ця квітка теж любить вологий і пухкий ґрунт, і теж чудово почувається на сонці. Чим щільніше виконати посадку віоли, тим ефектніше виглядатиме її поєднання з вищими тюльпанами.

Що посадити поряд з нарцисами

Ці квіти зазвичай садять на родючих чи середньородючих суглинках. Місце підійде як сонячне, і з легкою тінню.

Тому перелік рослин, які можна посадити поряд з нарцисами, теж досить широкий. Це, зокрема, контрастні ніжним квіткам нарциса бадани і рябчики імператорські, та якщо з більш спокійних поєднань – фіалка триколірна (братки), примули і живучка. У такій “компанії” (так само, як і поруч із тюльпанами) доречно виглядатимуть ешшольція, сальвія та агератум..

Що посадити поряд з гіацинтами та крокусами

Майже ті ж умови зростання, що і описані вище рослини, віддають перевагу і гіацинти.

Хорошим оточенням для них стане все перелічене різноманіття кольорів. Квітникари також радять додати на цю клумбу низькорослі сорти вейгели, форзиції та рододендрону.

Відмінно як сусіди підійдуть і інші ранні цибулинні – крокуси. Сюди ж можна висадити розсаду однорічників – петунії, лобелії, чорнобривців та інших. Знову ж таки в тіні високих рослин непогано почуватимуться хости, які повністю розкриються тільки в той час, коли первоцвіти вже відцвітуть і почнуть відмирати.

Джерело: ogorod.ru

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні