Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія7 січня: Різдво Христове

7 січня: Різдво Христове

Этот материал также доступен на русском языке
7 січня - Різдво Христове.

Історія свята

У християнській церкві у II-IV століттях окреме свято Різдва не відзначалося. Було свято Богоявлення, що відзначалося 6 січня і було пов’язане з Хрещенням Господнім, а водночас присвячувалося і всім подіям Різдва. У IV столітті Різдво було виділене в окреме свято – 25 грудня. На теренах колишньої Російської імперії, зокрема і в Україні, після переходу 1918 року з юліанського на григоріанський календар православна церква почала відзначати свято 7 січня (тобто 25 грудня за старим стилем).

Традиції та обряди на Різдво

Різдвяний період починається з сорокаденного посту, який триває з 28 листопада до 6 січня. У цей час прийнято утримуватися від м’ясної їжі, читати молитви та проявляти милосердя.

Святкування Різдва розпочинається увечері 6 січня. З вечора 6-го, а в деяких монастирях уночі з 6-го на 7-ме, служиться всенощна відправа, а вранці 7-го Різдвяна літургія. За урочистий стіл люди сідають лише після сходження на небі першої зірки, що символізує Віфлеємську зірку. Служби під керівництвом головних осіб духовенства транслюються національним телебаченням.

Увечері 6 січня хрещеники носять своїм хрещеним батькам вечерю – кутю. У відповідь хрещені батьки дають їм ласощі, гроші, іграшки.

Збереглися і традиції колядування у ніч під Різдво. Хлопці та дівчата вбираються в народні костюми, ходять по дворах і домівках і співають колядки – обрядові пісні, які прославляють Христа, вшановують господарів дому і містять побажання родючості та здоров’я. Господарі щедро обдаровують їх грошима та ласощами. Головний атрибут колядників – зірка. Її виготовляють із кольорового паперу та стрічок, у центрі розміщують образ Божої Матері.

7 січня люди ходять у гості до друзів, родичів та вітають їх зі святом.

Різдвяна вечеря

Увечері 6 січня, на Святвечір, господині ставлять на святковий стіл 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів. Головною стравою є кутя, яку варять із цільних зерен рису або пшениці. До неї додають мед, горіхи, родзинки, курагу, мак. Традиційні різдвяні страви – запечена риба, овочеві салати, рагу, соління, голубці з грибами, пироги з овочевими та солодкими начинками, пиріжки. Головний напій на святковому столі – узвар або компот із сухофруктів та шипшини.

Люди, які дотримувалися сорокаденного посту, розпочинають розговіння вранці 7 січня. На столах з’являються м’ясні страви. Гостям наливають вино.

 

Прикмети на Різдво

  • Якщо 7 січня тепло, то весна буде пізньою та холодною.
  • Якщо вночі на Різдво на небі багато зірок, то рік буде врожайним.
  • На різдвяному столі має бути 12 страв. За вечерею слід залишати чисту тарілку та приладдя для померлих родичів.
  • Знайти якусь річ на Різдво – до статку та матеріального добробуту в році, втратити – до збитків.

Раніше опубліковано: 6 січня: церковні православні свята

Джерело: my-calend

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні