Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкщо на Новий рік захворів зуб: 4 способи впоратися з болем без...

Якщо на Новий рік захворів зуб: 4 способи впоратися з болем без лікаря

Этот материал также доступен на русском языке
Зубний біль завжди з'являється невчасно, а вже в розпал свят її точно ніхто не чекає, та й лікарі не працюють. Як швидко і, напевно, знизити біль - про це поради стоматологів.

Якщо зуб гостро заявив про себе вночі, а можливості поїхати до лікарні немає, то є прості способи, що допоможуть знизити біль. Важливо не поспішати і приділити належну увагу турботі про ротову порожнину, а вранці все-таки відвідати лікаря.

  • 1 Гель для ясен

Зазвичай його використовують при прорізуванні зубів у дітей або під час зростання зубів мудрості, щоб зменшити біль. Але в нашому випадку він теж чудово підійде. Акуратно нанесіть гель тонким шаром на поверхню ясен, пальцем або за допомогою ватної палички, і після застосування постарайтеся не їсти та не пити тридцять хвилин. Змивати гель не треба, він убереться і на якийсь час пом’якшить болючість.

  • 2 Полоскання

Для нього підійде протизапальний засіб, наприклад хлоргексидин. У його складі є антисептик, який обмежує розвиток інфекційних та бактеріальних ускладнень. Якщо біль у зубі настільки сильний, що навіть з’явилося запалення або набряк, можна скористатися гіпертонічним розчином (солона вода з вмістом не менше 3% солі). Він витягне із тканин запальний ексудат, тиск якого викликає неприємні відчуття.

  • 3 Знеболювальні та антибіотики

Це, мабуть, найпростіший і дієвий спосіб позбавити себе зубного болю хоча б на кілька годин. Однак важливо пам’ятати, що будь-які знеболювальні засоби впливають лише на симптоми, а не на їхню причину. Тому не відкладайте візит до стоматолога і після святкування одразу йдіть до поліклініки.

  • 4 Відмова від твердої їжі

Коли біль у зубах дуже сильний, як правило, людина і думати не може про їжу. Але якщо ікло або різець лише трохи «ногоє», то щоб не погіршити ситуацію, краще відмовитися від твердої їжі. Відсуньте від себе подалі льодяники, печиво, горіхи. Іноді посилення болю може викликати солодке, тому його слід вживати з великою обережністю, а краще на якийсь час виключити зі свого новорічного меню.

Якщо зуби гостро реагують на перепади температур, обмежте вживання холодних та гарячих напоїв. Намагайтеся не дихати через рота, щоб зайвий раз не травмувати зуб потоками холодного повітря.

Найголовніше, пам’ятайте – терпіти гострий біль не потрібно. Лікарі завжди нададуть допомогу, якщо випадок справді не терпить зволікань.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні