Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяДень Святого Миколая: традиції та прикмети

День Святого Миколая: традиції та прикмети

Этот материал также доступен на русском языке
19 грудня православні вшановують Святого Миколая, відомого багатьма чудесами. Його називають наслідувачем святого життя Христа і носієм чесноти.

Хто такий Святий Миколай

Миколай Чудотворець народився в багатій сім’ї аристократів у III столітті в місті Патара, розташованому на території Малої Азії. У дитинстві сім’я переїхала до портового містечко Міра, де Миколай прожив до глибокої старості. З дитинства Миколай вивчав Святе Письмо. Дні він проводив у храмі, а вночі молився.

Після смерті архієпископа Іоанна постало питання про те, хто займе його місце. Одному з єпископів наснився пророчий сон: це місце повинен зайняти молодий юнак, який першим відвідає храм вранці. З першими променями сонця до храму ввійшов Миколай, якого пізніше прозвали Чудотворцем. Святитель дожив до старості і помер 6 грудня (19 грудня за старим стилем) 340 року. Понад 1000 років мощі Святого Миколая Чудотворця знаходяться в італійському Барі. Їх привезли сюди 1087 року моряки.

Святий Миколай дарує подарунки

Святий Миколай був багатою людиною і піклувався про бідних. За традицією, цієї ночі діти отримують подарунки під подушками. Тому вони вірять у чудо, яке здійснює святий Миколай, і вчаться бути милосердними.

Згідно з легендою, традиція дарувати подарунки походить від того випадку, коли один збіднілий чоловік не міг забезпечити своїм трьом дочкам посаг. Згідно зі звичаями тих часів, вони не могли б вийти заміж.

Миколай, дізнавшись про це, вирішив скористатися своїм батьківським спадком, щоб допомогти. Протягом трьох ночей він пробирався в будинок і щоразу кидав шматочок золота у вікно кімнати, де спали сестри, для посагу кожної з дочок.

Традиції наших предків 19 грудня

Здавна вважалося, що після 19 грудня починаються сильні морози. Селяни в цей день ставили свічку в церкві і зверталися в молитвах до Чудотворця, щоб він допоміг зі щедрим врожаєм у наступному році.

Господині пекли пироги, накривали святкові столи і запрошували сусідів вшанувати разом Святого Миколая і відсвяткувати свято.

Головне пам’ятати, що в День Святого Миколая Чудотворця необхідно бути в доброму здоров’ї та гуморі, в жодному разі не сваритися, а тільки радіти і дякувати святому за те, що відбувається у вашому житті.

Прикмети на погоду

  • З’явився іній – в наступному році можна буде зібрати багатий урожай.
  • Якою буде погода на Миколая Зимового, таким буде і день Миколая Весняного (22 травня).
  • Морозний і сонячний день – ознака того, що наступного року буде неврожай.
  • Ясна і холодна погода 19 грудня – буде багатий урожай влітку.
  • Скільки снігу на Миколая, стільки навесні і трави буде.

Раніше ми розповідали, яке церковне свято відзначається 16 грудня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні