П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовини1 грудня: цей день в історії

1 грудня: цей день в історії

Этот материал также доступен на русском языке
Цього дня світ відзначає День Антарктиди, Всесвітній день боротьби зі СНІДом, Міжнародний день невролога, День без мистецтва.

В Україні – День працівників прокуратури, у США, Британії – Щедрий вівторок, у США – День різдвяних вогнів, День поїдання червоних яблук, День цивільного повітряного патруля, День Троянди Парк, у Казахстані – День першого президента, у Португалії – День незалежності, в Узбекистані – День каракалпакської мови, в Панамі – День вчителя, в Ісландії – День самоврядування, у ЦАР – День республіки, у Чаді – День свободи та демократії, у Коста-Ріці – День розформування збройних сил, у Румунії – День національного єднання.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

У 1988 році Генеральна Асамблея ООН висловила своє глибоке занепокоєння пандемічними пропорціями поширення синдрому набутого імунодефіциту (СНІД).

 

Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається з 1988 року, коли міністри охорони здоров’я багатьох країн світу у плині своєї зустрічі ухвалили концепцію Дня як об’єднавчої події, що дає привід продемонструвати важливість проблеми СНІДу і виказати солідарність у справі боротьби з ним.

День працівників прокуратури

Професійне свято День працівників прокуратури було встановлено 2 листопада 2000 року згідно з указом президента України Леоніда Кучми, передьачалося відзначати його 1 грудня щорічно. Серед працівників силових відомств у побуті інша назва свята – День прокуратури.

 

Прокуратура (від лат. procuro – дбаю, забезпечую) – державний орган, на який покладено здійснення нагляду за дотриманням законодавства, прав і свобод людини та громадянина та правильним застосуванням законів.

Формування правової системи та наглядової функції прокуратури на території сучасної України бере свої витоки з найдавніших часів.

Міжнародний день невролога

Неврологія – розділ медицини, який займається нагальними питаннями виникнення специфічних захворювань центральної та периферійної нервової системи людини, а також досліджує симптоматику, механізми розвитку та можливі способи діагностики, лікування або профілактики неврологічних захворювань.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про церковні свята у грудні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні