У народі свято назвали “Аврамій Овчар”, “Анастасія Овечниця”.
Наші предки вірили, що свята Анастасія допомагає в роботі з вовняною пряжею, дбає про баранів і овець, а також про вівчарів, про тих, хто з вовни пряде вовняні нитки, валяє валянки, шиє теплий одяг, виробляє сукно тощо.
11 листопада у південних регіонах України закінчували стригти овець. Ще цього дня вирушали до церкви, щоби помолитися покровительці вівчарів – святій Анастасії. Вівчарів цього дня частували гостинцями, бажали їм міцного здоров’я та довгого життя.
Жінки цього дня пекли смачні пироги та частували ними пастухів. Вірили, що завдяки цьому вони краще стежитимуть за стадом.
Найголовнішим частуванням цього дня був овечий або козячий сир. Без нього святковий стіл вважався бідним.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, пам’ять яких святих вшановують 9 листопада.
Кожна домашня рослина не лише прикрашає інтер'єр, але й приносить радість своєму господареві.
Котлети — це класична страва, яка є важливою частиною української кухні. Це ситна, смачна та…
Щоб вибрати ідеальний диван, важливо враховувати безліч факторів – від розмірів та форми до матеріалів…
Українців можуть позбавити небажаних дзвінків. Новий законопроєкт передбачає можливість ідентифікації абонентів, які порушують ваш спокій.…
Вже з 1 грудня 2024 року клієнтів "Ощадбанку" очікують суттєві нововведення. Чи стануть послуги банку…
Фінансовий ліміт на один подарунок становить 1500 грн. Фото листів будуть публікуватися на сторінці фонду…