П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія21 жовтня: свята і прикмети

21 жовтня: свята і прикмети

Этот материал также доступен на русском языке
21 жовтня православні вшановують пам'ять преподобного Трифона, архімандрита В’ятського, і преподобної Пелагії Антіохійської.

У народі цей день назвали «Пелагея і Трифон». В цей час наближення зими ставало дедалі відчутнішим. Люди активно готувалися до холодів.

Хто така Пелагея Антіохійська

Ця дівчина у свої молоді роки була дуже привабливою, прикрашала себе різними коштовностями і дорогим вбранням. Вона вела розпусний спосіб життя, через це була дуже популярна серед представників сильної статі.

Одного разу до Антіохії завітали єпископи з сусідніх міст. Разом з ними був Іліопольський єпископ Нонн, відомий своєю великою мудрістю і значущістю серед православного народу. Побачивши серед натовпу Пелагею, він жахнувся від того, в якому вигляді вона постає перед чоловіками. Тоді він став молитися за спасіння цієї дівчини.

Невдовзі дівчина прийшла до церкви і стала вивчати вчення Бога. Вона зрозуміла, який жахливий спосіб життя вела, і наскільки недопустимі її гріхи. Тоді Пелагея вирішила попросити Нонна хрестити її, в чому той їй не відмовив. До кінця своїх днів дівчина прожила в монастирі, дотримуючись дуже строгого посту і молячись Богу.

Що ми знаємо про Трифона

Народився він у християнській родині, яка прагнула якнайшвидше одружити його. Після смерті батька молодий чоловік залишився жити зі своєю матір’ю і братами, які постійно сватали його. Через це Трифон у віці 22 років вирішив втекти з дому.

Протягом багатьох років преподобний Трифон поневірявся по різних містах. Він сповідував православну віру, дуже строго тримав пост і часто молився. Біля гирла річки Мулянки святий заснував невелику церкву, в якій навертав до християнської віри багатьох язичників.

Наприкінці свого життя Трифон був вигнаний з монастиря, через що йому знову довелося поневірятися по різних містах і країнах.

Прикмети на погоду

  • Хмари низько пливуть – варто чекати морозу.
  • Місяць у колах обіцяє посушливе літо.
  • Поява туманного кола навколо сонця обіцяє ясну та суху погоду.
  • Якщо зірки яскраво сяють, погода буде хороша. Якщо тьмяно, чекай негоди.
  • Якщо до цього дня з берези не опало все листя, сніг випаде пізно.
  • Ліс посірів – до морозу.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про свята і прикмети 19 жовтня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні