Новини

Субсидії та пільги: відповіді на найактуальніші питання

Наприклад, як це було із заощадженнями на депозитах або з майном, у якого кілька власників (про це ми вже розповідали нашим читачам). У середині серпня до порядку призначення субсидій знову внесли зміни, завдяки яким коло одержувачів субсидії розширилося.

Проте, не всі субсидіанти задоволені розмірами допомоги на оплату комуналки і шукають альтернативи: у кого є пільговий статус, що дає право на значну знижку, – вважають за краще переходити з субсидії на пільги.

Чи дадуть субсидію на наднормативну площу житла?

Чи можна у зв’язку зі скасуванням комісій, які ухвалювали рішення про призначення субсидії у виняткових випадках, отримати субсидію на наднормативну площу житла?

З 1 травня 2021 року спеціальні комісії скасовано. Тепер усі випадки, коли житлова субсидія призначалася за рішенням таких комісій, розділено на дві групи. У першій перераховано ситуації, коли субсидія не призначається; у другій – коли субсидія призначається на загальних підставах. У всіх випадках рішення про призначення або відмову в призначенні державної допомоги на оплату комунальних послуг ухвалюється виключно управлінням соціального захисту населення.

Що стосується надання субсидії на площу житла, що перевищує соціальну норму (13, 65 м2 на одну людину + 35,22 м2 на сім’ю), то вона призначається на загальних підставах: якщо в житловому приміщенні зареєстровані (проживають) тільки непрацездатні непрацюючі особи. У цьому випадку навіть не враховується дохід від землі, якщо вона є.

ВАЖЛИВО! Якщо в опалювальному сезоні 2020-2021 року субсидія була призначена на соціальну норму житла, при автоматичному призначенні на наступний період вона також призначається в норму. Для отримання субсидії на наднормативну площу треба подати нову заяву і не забути відзначити цей нюанс.

Купівля житла і субсидія: чи можливі винятки?

Відомо, що житлова субсидія не призначається при покупці на суму понад 50 тисяч гривень. А якщо я продав свою квартиру і купив за ці гроші інше житло, чи можна тоді отримати субсидію?

Допомога на оплату комунальних послуг не призначається, якщо заявник або члени його сім’ї протягом 12 місяців перед зверненням по призначення субсидії придбали нерухомість на суму, що перевищує 50 тисяч гривень. У той же час 14 серпня було ухвалено Постанову Кабінету Міністрів «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» №842 від 11 серпня 2021 року, в якій уточнено умови призначення державної допомоги. Зокрема, тепер можна отримати субсидію:

– при куаівлі квартири (будинку) протягом шести місяців після продажу іншої квартири (будинку), яка була єдиним житловим приміщенням у власності особи;

– за наявності у власності члена сім’ї заявника або особи зі складу домогосподарства більше одного житлового приміщення, розміщеного в гуртожитку або отриманого дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування, за рахунок державного або місцевого бюджету.

ВАЖЛИВО! Нагадаємо, що з травня цього року при призначенні субсидії не враховуються також житлові приміщення, які перебувають у спільній частковій або спільній власності і в сільській місцевості.

Як отримати знижку на оплату комуналки?

Раніше я отримувала субсидію і мене все влаштовувало. Ситуація змінилася, тому в наступному опалювальному сезоні я хочу перейти на пільги. Що для цього потрібно?

Якщо ви користувалися пільгами раніше, то досить подати до територіального управління соціального захисту населення заяву про відмову від субсидії і перехід на належну за законом пільгу. Жителі області можуть вирішити питання безпосередньо в територіальній громаді: у центрі надання адміністративних послуг, відділі соціального захисту або звернутися до уповноваженої особи сільської (селищної) ради.

Якщо ж пільговик вперше звертається по реалізацію своїх законних прав, його дані повинні внести до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги. Для цього до зазначених вище служб претендент на пільги повинен надати такі документи:

  • заяву встановленої форми;
  • копії та оригінали документів, що підтверджують право пільговика та членів його сім’ї на пільги (якщо такі є);
  • паспорт;
  • копію та оригінал ідентифікаційного номера (іншого документа з відповідною відміткою – для осіб, які з релігійних переконань відмовилися від реєстраційного номера облікової картки платника податків);
  • документ про право власності на житло, а також будь-який офіційний документ, що підтверджує фактичне місце проживання (за необхідності).

ВАЖЛИВО! Якщо у складі сім’ї пільговика відбулися зміни, що потребують коригування інформації, включеної до Єдиного реєстру (наприклад, змінилися склад сім’ї, місце реєстрації (проживання) тощо), він зобов’язаний повідомити про це до уповноваженого органу.

Нагадаємо: раніше ми розповідали, що Денис Шмигаль здивував ціною на газ.

Новое на сайте

  • Гроші
  • Новини

Відкрито нову форму реєстрації на грошову допомогу: як подати заявку

Хто може отримати фінансову допомогу від благодійної організації та куди варто звернутись.

30/04/2024 12:11
  • Новини

Деякі українці можуть достроково вийти на пенсію у 2024 році

Хто може претендувати на достроковий вихід на пенсію у 2024 році та що потрібно для…

30/04/2024 10:41
  • Статті

Стелі від Арт Декор: актуально, безпечно, надійно

Натяжні стелі, популярність яких стрімко росте, дозволяють замаскувати недоліки перекриття та інженерні комунікації, а головне,…

30/04/2024 10:23
  • Новини

Відкривається реєстрація на отримання безкоштовних продуктових наборів

Благодійна організація розпочинає видачу нової гуманітарної допомоги. Хто її може отримати і куди варто звернутись.

30/04/2024 09:11
  • Новини

Окупанти зосередилися на трьох напрямках фронту: що повідомили в Генштабі 30 квітня

Російські війська продовжують стримувати ворога на найгарячіших ділянках фронту. Українські воїни активними діями завдають окупаційним…

30/04/2024 08:18
  • Новини

В Україні почали виписувати серйозні штрафи власникам газових плит та колонок: за що карають

На що варто звернути увагу власникам газових плит та колонок, щоб уникнути штрафу у розмірі…

30/04/2024 07:35