Дозвілля

Чи може блудниця стати святою, або Чому Господь обрав Єгипетську Марію?

З її житія ми пам’ятаємо, що юність її пройшла у розпусті, що вона була блудницею, куртизанкою, занепалою жінкою у великому розбещеному місті в Єгипті, що вона стала святою із великої грішниці. Але, незважаючи на такий спосіб життя, у серці Марії, напевно, була якась Божа іскра, яка тягне її до Бога. Вона не розуміла, що живе не так, як вимагає Господня заповідь, не так, як вимагає совість. Вона вважала, що нікому не приносить зла.

Якось вирушав великий корабель з паломниками, прочанами до Святої Землі, і Марія вирішила вирушити з ними. Спочатку вона не мала навіть думки, що це буде паломництво у Святі місця. Вона просто хотіла весело провести час з людьми, які вирушали у подорож на кораблі.

У такому настрої вона і пливла. І висадилася на берег біля Яфи в Святій Землі, і разом із натовпом прочан вирушила до Єрусалиму. Сотні й тисячі людей тягнулися до храму Господнього, щоб вклонитися місцю, де стояли Хрест Христовий і гробниця, куди було перенесено Пречисте Тіло Господа.

Ішли купці, князі, воїни, городяни, селяни – люди різних народів, які говорили багатьма мовами. І весь цей строкатий багатоликий натовп вливався у храм Воскресіння. І Марія йшла з ними… Але коли вона підійшла до воріт, якась сила відтіснила її й не дала їй увійти. Спочатку вона думала, що просто натовп заважає їй потрапити усередину. Але потім переконалася, що всі люди, які йшли поряд з нею, врешті-решт увійшли до церкви, а вона весь час залишається за порогом. Так минуло десять хвилин, півгодини, година – якась незрима сила не пускала її до храму.

У цю мить все й сталося в ній: вона зрозуміла, що не варта переступити поріг Божого дому, що Господь загородив їй шлях. І з цього часу починається її життя у покаянні.

Марія повністю змінила свій спосіб життя і залишилася в Святій Землі, щоб спокутувати свої гріхи. Але мимоволі у вас може виникнути запитання: чому саме цю жінку Господь таким дивним знаком зупинив, і чому Він нас з вами не зупиняє? Чому туди входили натовпи людей, і, напевно, серед них були грішники, можливо, набагато гірші, ніж ця бідна єгипетська куртизанка, блудниця? Вона, можливо, і опинилася у своєму становищі з бідності та легковажності. Чому її одну було зупинено? Чому Бог обрав її? Якщо відверто, кожен подумає, то ця сила мала б і нас відкинути від порога храму, бо й ми недостойні увійти туди з власних гріхів.

Прямої відповіді життя нам не дає, але ми можемо здогадатися, в чому тут річ. Чому її обрано? Тому що, мабуть, у цій неосвіченій, занепалій, молодій, нещасній жінці була велика душа. Господь її помітив, її зупинив, щоб пробудити її совість. Вона хотіла прийти і поклонитися Гробу Господньому в простоті свого серця, здавалося б, зіпсованого, але насправді в глибині чистого. Вона не просила у Бога нічого, а лише хотіла прийти і стати перед місцем Його Голгофи. Напевно, туди прийшли тисячі людей, які молилися – одні за здоров’я, інші за багатство, треті за успіхи у своїх справах, четверті молилися за своїх дітей – у кожної людини знайдеться своя потреба, – а вона нічого не просила, вона тільки хотіла наблизитися до Господа, і найбільше її вбивало, що це їй було заборонено.

Це мусить нас з вами привести до важливої думки. Хоча Господь наказує нам: «Просіть і дасться вам», – все-таки найголовніше – це просити у Бога не дарів Його, а того, щоб Він Сам, Його Сила, Його благодать, Його любов були з нами.

ДО ВІДОМА. У 2023 році пам’ять преподобної Марії Єгипетської Церква святкує 2 квітня (п’ята неділя Великого посту).

Священик Олександр Мень

Метки: Христос церква

Новое на сайте

  • Новини

Гороскоп здоров’я на травень: Близнюкам треба більше гуляти, а Дівам – спати

Весна закінчується, попереду літо, але астрологи радять не розслаблятися та продовжувати стежити за своїм самопочуттям.…

30/04/2024 19:15
  • Статті

Про хороший стан печінки потрібно дбати: спробуйте простий спосіб очищення

Понад 500 функцій в організмі людини виконує печінку. Найбільш важливою є фільтрація крові та очищення…

30/04/2024 18:48
  • Статті

Як готувати м’ясо, щоб не отруїтися у спеку

Спека сильно скорочує термін зберігання продуктів. Особливо це стосується м'ясних та молочних продуктів. Неякісні або…

30/04/2024 17:36
  • Статті

Солодкий мед – справа нелегка: що треба знати пасічнику

Зараз весна, квітнуть сади і бджолярі завжди радіють у передчутті нового сезону. Тож якщо ви…

30/04/2024 16:55
  • Новини

Мобілізація в Україні: які будуть категорії придатних до служби

4 травня 2024 року набуде чинності закон, який скасовує для військовозобов'язаних статус «обмежено придатний». 

30/04/2024 16:04
  • Статті

Вертикальні жалюзі: особливості та переваги конструкцій

Вертикальні жалюзі мають сучасний вигляд завдяки вдало підібраній фактурі та правильним відтінкам. Особливість встановлення таких…

30/04/2024 15:34