П’ятниця, 20 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо робити, якщо за живу людину в церкві поставили свічку за упокій

Що робити, якщо за живу людину в церкві поставили свічку за упокій

Этот материал также доступен на русском языке
Церква – це не місце, де працюють «магічні принципи». У Церкві не працює закон сліпої та бездушної механіки: зробив – отримав.

У Церкві основною дією є Сам Бог. А Бог – це, перш за все, розумна Особистість, яка має абсолютну свободу. Отже, Він не виконує наші молитви суто механічно.

У Соборному Посланні святого апостола Якова є слова, які дуже точно характеризують готовність Бога виконувати наші молитви. Так, звертаючись до перших християн, апостол пише:

«Та коли ви просите, то не одержуєте, бо просите ви не на добро, а для того, щоб використати це для свого задоволення » (Як. 4:3).

Отже, якщо людина молиться про щось погане, про те, що не принесе користі ані їй, ані її ближньому, Бог, звичайно, ніколи не виконає такої молитви.

Блаженний Феофілакт Болгарський зазначає:

«Для того, хто приступає до молитви належним шляхом, згадана обіцянка («Просіть, і дасться вам» Мф. 7:7) істинна; він не буде обдурений ні в чому, чого просить. А хто, відійшовши від мети щирої молитви, напевно проситиме, але проситиме не так, як має бути, той насправді й не просить, а тому й не отримає».

Отже, якщо ми якимось чином дізналися, що у храмі за нас поставили свічку за упокій, то це зовсім не привід до паніки.

Знання про те, що хтось хоче нам поганого, має нас в першу чергу спонукати до того, щоб помолитися за таку людину і попросити Господа навчити і помилувати нашого недоброзичливця.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні