Статті

Догляд за нужденними: чи можна розірвати договір довічного утримання, якщо вас щось не влаштовує

До редакції надійшов лист від мешканки Одеської області Світлани Соловйової. Вона розповіла, що є самотньою і зробила дарчу на знайому жінку, оскільки хотіла, щоб та не залишила її в скрутній ситуації. Але знайома не стала допомагати. Жінка питає, чи можна розірвати таку угоду і де знайти безкоштовного адвоката, який би допоміг це зробити.

Де шукати безкоштовного адвоката?

Ви можете звернутися до Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який розташований за адресою: вулиця Незалежності, 2, місто Роздільна, Одеська область, Україна, 67400.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: люди, які отримують пенсію і чий середньомісячний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (у 2024 році – 4722 гривні), мають право на усі види правничих послуг.

Що знадобиться?

Важливо підготувати усі документи, звернення, які є з приводу ситуації, коли було укладено угоду між вами і тим, хто вас зобов’язався утримувати.

З листа незрозуміло, який договір укладено нотаріально – дарування чи довічного утримання, оскільки як процедура укладання, так і розірвання є різною. Також важливо знати, за яких умов ви його уклали, який у вас був стан здоров’я, чи читали ви текст договору, чи були з усім згодні.

Відповідно до статей 229-233 ЦК України, правочин, вчинений під впливом обману, насильства, зловмисної домовленості представника однієї сторони з другою стороною або внаслідок впливу тяжкої обставини, є оспорюваним і може бути визнаний в суді недійсним.

Адвокат у центрі безоплатної правової допомоги проаналізує наявні документи і зможе підготувати до суду позовну заяву.

Про договір довічного утримання

Відповідно до частини 1 статті 744 ЦК України, за договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувач) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов`язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно. Договір довічного утримання (догляду) укладається у письмовій формі й підлягає нотаріальному посвідченню.

У разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов’язків, на вимогу відчужувача договір довічного утримання (догляду) може бути розірвано за рішенням суду.

Про договір дарування

Частиною 2 статті 727 ЦК України передбачено, що дарувальник має право вимагати розірвання договору, якщо обдарований створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність.

Частиною 5 цієї статті зазначається, що у разі розірвання договору дарування обдаровуваний зобов’язаний повернути дарунок в натурі.

Щоб договір дарування було визнано дійсним, є декілька умов:

  • цей правочин має бути посвідчений нотаріально;
  • під час укладання договору мають роз’яснити його зміст та особливості (ви повинні повністю усвідомлювати, що укладаєте саме договір дарування, а не інший, у тому числі довічного утримання).

До того ж, як правило, договір дарування не містить будь-яких застережень або вказівок про майнові чи немайнові зобов`язальні умови для його сторін.

Підписуючи договір дарування, сторони підтверджують, що він не носить характеру уявного та удаваного.

Отже, якщо в судовому порядку ви хочете розірвати цей договір, доведеться доводити, чому його можна визнати недійсним. А зміна намірів дописувачки щодо розпорядження своїм майном не може бути підставою для визнання договору дарування удаваним.

Можна отримати допомогу соцпрацівника

Окрім того, ви можете, відповідно до Постанови КМУ від 29.12.2009 року*, як особа, що потребує постійної сторонньої допомоги, подати письмову заяву в управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання.

Відповідно до пункту 6 Постанови, територіальний центр забезпечує безоплатне в обсягах, визначених державними стандартами, соціальне обслуговування (надання соціальних послуг).

Пунктом 25 цієї Постанови передбачено, що відділення соціальної допомоги вдома, згідно з умовами договору і відповідно до затвердженого графіка, але не менш як два рази на тиждень, забезпечує відвідування громадян, яких воно обслуговує, організовує надання передбачених договором послуг, контролює їхню якість, виявляє додаткові потреби.

Куди звертатися, якщо ображають?

Якщо ви відчуваєте погрози, моральний тиск з боку доглядальників, звертайтеся до будь-якого відділення поліції, щоб було зафіксовано неправомірні дії цих людей.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Постанова КМУ «Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» щодо Переліку соціальних послуг, умов та порядку їх надання структурними підрозділами територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) №1417 від 29.12.2009 року (редакція від 04.05.23)

Метки: Контракт

Новое на сайте

  • Статті

Від Воскресіння до Вознесіння – як провести 40 днів: що можна, а що не слід робити у цей період

Світле Христове Воскресіння – настільки значуща подія, що святкується сорок днів поспіль. Саме стільки Спаситель…

19/05/2024 17:48
  • Статті

Почався сезон кліщів: що робити при укусі і чи здавати комаху на аналіз

Сезон активності кліщів триває майже до кінця осені, а пік припадає на травень-червень і вересень-жовтень.…

19/05/2024 16:53
  • Статті

Смачні традиції: що таке хумус і як його їдять – готуємо самі

Ця традиційна страва країн Близького Сходу набула популярності і в багатьох інших країнах і навіть…

19/05/2024 15:59
  • Статті

Якщо нові зуби вам не по кишені, перевірте список пільговиків: хто має право на безкоштовне протезування

Для того щоб розуміти, чи можете ви отримати безоплатне зубопротезування, необхідно ознайомитися з чинним законодавством.…

19/05/2024 14:51
  • Статті

Міста, села, місця, які сьогодні на слуху: Вовчанськ – 4 кілометри до кордону

Сегодня мы расскажем о городе Волчанске, который российские оккупанты почти полностью разрушили.

19/05/2024 13:36
  • Статті

Кому можуть відмовити у субсидії: фатальні покупки можуть залишити сім’ю без держдопомоги

До редакції звернувся мешканець Львівської області Василь Мелех. Він розповів, що продав будинок, який отримав…

19/05/2024 12:45