Статті

Гроші на пенсії, пільги та субсидії: чи варто сподіватися на виплати після затвердження бюджету на 2025 рік

Як зароблятимуть і витрачатимуть

Отже, уряд планує наступного року заробити 2,3 трильйона гривень, а витратити 3,6 трильйона. Дефіцит бюджету складатиме близько 1,3 трильйона.

Порівняно з 2024 роком, доходи мають зрости на 30%. Досягнути такого зростання планують здебільшого за рахунок підняття податків. Натомість і витрати зростають приблизно на 8%.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, пріоритет бюджету на 2025 рік – це оборона та безпека країни. Усі внутрішні ресурси знову будуть спрямовувати на ці завдання. Тобто майже всі зароблені 2,3 трильйона гривень підуть силовикам.

А що з соціалкою

Понад 400 мільярдів гривень уряд планує виділити на соціальний захист. Якщо порівнювати з поточним роком, то видатки в 2025 році на соціальний захист поменшають на 12%. Тож скоріш за все соціалка буде знову виплачуватися за рахунок міжнародної допомоги.

Яку допомогу можуть скасувати

Витрати на виплату субсидій також планують зменшити приблизно на 20% (з 50 до 42 мільярдів гривень). Зниження планується завдяки більш ретельним перевіркам фінансово-майнового стану отримувачів цієї допомоги та припинення виплат тим, хто перебуває за кордоном або проживає на тимчасово окупованих територіях.

Незрозуміло, що буде з традиційною знижкою на комунальні послуги для чорнобильців, для військовослужбовців, які отримали інвалідність під час проходження служби, для ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ та інших силових структур, а також для жертв нацистських переслідувань. За законом, зазначені категорії громадян мають право на знижку з оплати комуналки в розмірі від 50 до 100 відсотків. В 2025 році цим категоріям громадян знижка буде надаватися не так, як прописано у профільних законах, а так, як вирішить Кабмін окремим рішенням.

З цих самих причин під питанням у 2025 році залишається:

  • безоплатне харчування для дітей, котрі навчаються у закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • виплата традиційної 20-відсоткової надбавки до пенсій, державних допомог і стипендій громадянам, які проживають у гірській місцевості.

Як і попередні два роки, уряд вже точно не планує в 2025 році виділяти кошти на санаторно-курортне лікування, що передбачено законодавством для ветеранів війни, чорнобильців, ветеранів праці, жертв нацистських переслідувань, осіб з інвалідністю тощо.

Які підвищення заморозили?

Прожитковий мінімум наступного року, як і передбачалося, збільшувати не будуть. Він залишиться на поточному рівні:

  • загальний (прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць) – 2920 гривень;

  • для дітей віком до 6 років – 2563 гривні;

  • для дітей віком від 6 до 18 років – 3196 гривень;

  • для працездатних осіб – 3028 гривень;

  • для осіб, які втратили працездатність – 2361 гривня.

Це означає, що всі видатки, котрі залежать від вказаних показників, включно з мінімальною пенсією, надбавками до неї та різні види державної соціальної допомоги, зокрема для осіб з інвалідністю, залишаться без змін. Обіцяна індексація пенсій на такі види виплат не розповсюджується.

Єдиний виняток – розмір допомоги малозабезпеченим сім’ям. Окремим рядком в проєкті бюджету прописано, що рівень забезпечення прожиткового мінімуму для призначення такої допомоги зросте на 5%:

  • для працездатних осіб з 55 відсотків до 60 відсотків,

  • для дітей з 140 відсотків до 145 відсотків;

  • для осіб, які втратили працездатність, залишиться без змін – 100%.

Мінімальна зарплата в 2025 році також залишиться без змін – на рівні 8 тисяч гривень. Через це деякі види пенсійних виплат також не змінюватимуться. В пояснювальній записці до законопроєкту вказано, що мінімальна зарплата не зросте, бо її суттєво підняли в поточному році (порівняно з 2023 роком, вона зросла на 1 300 гривень, або на 20%).

При цьому в уряді прогнозують, що рівень безробіття наступного року зменшиться, а середня зарплата істотно зросте – до 24 389 гривень, що може бути більше майже на 20%, порівняно з 2024 роком.

Коли зростуть пенсії та як

Попри заморозку більшості соціальних виплат, пенсії мають бути проіндексовані. Це обіцяють традиційно зробити з 1 березня 2025 року. Відповідно до чинного законодавства, розмір такого підвищення визначається як 50% темпів зростання цін і темпів зростання середньої зарплати впродовж останніх трьох років. Якщо дивитися прогноз уряду, то інфляція за підсумками року має скласти 7,9%. А середня зарплата за 2022-2024 роки, порівняно із середньою зарплатою за 2021-2023 роки, за найоптимістичнішими прогнозами може зрости на 18%. Складаємо два показники (7,9%+18%), ділимо навпіл (50%) і отримуємо відсоток підвищення пенсії – 13%. Це максимальний розмір індексації, на який зможуть розраховувати пенсіонери в березні 2025 року.

Втім, приклад поточного року показує, що реальний відсоток інфляції, імовірно, був занижений, через що пенсії з 1 березня 2024 року проіндексували не так суттєво, як анонсувалося попередньо (обіцяли так само на 13%, а вийшло ледь на 8%).

Більше того, в Прикінцевих положеннях проєкта бюджету вже третій рік поспіль зазначається, що порядок індексації буде визначатися не чинним пенсійним законом, а окремим рішенням Кабінету Міністрів. Враховуючи воєнний стан і дефіцит бюджету, Кабмін може взагалі не дотримуватися порядку, означеного вище, і встановити чисто символічні доплати. З одного боку, індексацію прем’єр-міністр офіційно пообіцяв і в планах вона поки що є, з другого боку, уряд закладає шляхи для відступу або певного маневру.

***

Зауважимо, що це лише проєкт бюджету. За законом, Верховна Рада має його затвердити до 1 грудня. До того часу в документ може бути внесено чимало змін, хоча, як показує практика, основні параметри, скоріше за все, будуть збережені.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Статті

Як занепад сил можна подолати за допомогою масажу: які точки на руках натискати

Якщо людина відчуває постійний занепад сил, їй не вистачає енергії, щоб виконувати звичні щоденні завдання,…

22/09/2024 14:48
  • Статті

Штрафи за корупцію. Чи вдасться винним «відкупитися»?

В середині літа парламент у першому читанні схвалив законопроект №11340, який став скандальним. Що це…

22/09/2024 13:47
  • Новини

Вночі у небі України було 80 ворожих дронів-камікадзе

Українські захисники стійко стримують натиск окупантів, завдаючи ворогу максимальних втрат. Загалом, протягом минулої доби зафіксовано…

22/09/2024 11:56
  • Новини

Патісони по-французьки: неймовірно смачна закуска розлітається зі столу за лічені хвилини

Досвідчені знавці та гурмани стверджують, що за смаковими якостями ця страва не поступається рецептом звичного…

22/09/2024 11:15
  • Статті

Як правильно виміряти вікна для римських штор: поради для ідеальної установки

Вирішивши придбати римські штори, важливо дати раду тому, як правильно їх встановити. Для цього потрібно…

22/09/2024 10:52
  • Статті

Нові монети «шаг»: звідки взялася така назва і що буде з копійками

Нацбанк пропонує змінити назву розмінних монет з «копійки» на «шаги». Такий крок відновить історичну справедливість,…

22/09/2024 09:32