Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаГрошіДоплати до пенсії: яку допомогу можна отримати пенсіонеру після 80 років

Доплати до пенсії: яку допомогу можна отримати пенсіонеру після 80 років

Этот материал также доступен на русском языке
Державна соціальна допомога на догляд одиноким пенсіонерам, яким виповнилося 80 років, призначається за певних умов.

«Мені 87 з половиною років. Прочитав в газеті, що мені мають щомісяця виплачувати 570 гривень. Поясніть, як це? Чому вигадали, що пенсія має бути меншою, а не більшою? Я пішов на пенсію в 60 років зі стажем 31 рік, а тепер закон переписали і вимагають 35 років. Я останні 8 років працював екскаваторником, отримував 170-240 рублів, а добавки так і немає.

І ще одне питання. Я самотній пенсіонер, мене нікому доглядати, мої діти вже також на пенсії, їм по 67 років. Як мені оформити державну допомогу на догляд?»

Михайло Шевчук, Тернопільська обл.

Про вікову надбавку

Про вікові надбавки ми писали неодноразово. Особам віком понад 80 років, чия пенсія не досягає 10340 гривень, встановлюється доплата в розмірі до 570 гривень. Вперше такі доплати були запроваджені в 2020 році (тоді їх розмір становив 500 гривень). Впевнені, що ця надбавка входить до загального розміру вашої пенсії.

Про стаж

Правила нарахування мінімальної пенсії і доплати за стаж дійсно змінилися. До 1 жовтня 2011 року достатньо було мати 20 років стажу жінкам і 25 років чоловікам. А сьогодні повним стажем вважається 30 років для жінок і 35 років для чоловіків. Однак тим, хто пішов на пенсію до вказаної дати, правила не змінювали і розмір пенсії не зменшували.

Втім, останніми роками уряд почав встановлювати додаткові доплати до пенсії саме тим, хто має не менше 30 і 35 років стажу для жінок і чоловіків відповідно. Наприклад, з 1 березня 2024 року особам віком понад 65 років, які не працюють і мають 30 або 35 років стажу, пенсія встановлюється в розмірі не меншому за 3370 гривень. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів №185 від 23 лютого 2024 року.

Але ця постанова так само передбачає, що у осіб, яким виповнилося 80 років, загальний розмір пенсії з усіма надбавками так само не може бути нижчим за 3370 гривень, якщо вони мають лише 20 і 25 років стажу для жінок і чоловіків відповідно. Тобто в цьому конкретному випадку ніякої дискримінації не простежується.

Про зарплату

Відомо, що на розмір пенсії впливає як кількість стажу, так і розмір зарплати. І тут важливо не лише, скільки отримувала людина, а за які саме роки надано довідку про заробітну плату, наскільки ця зарплата була більшою чи меншою, порівняно із середньою зарплатою по країні у ті роки.

Втім, формула розрахунку зарплати, що застосовується при обчисленні пенсії, не є досконалою. На жаль, при доволі пристойному стажі і відносно непоганій зарплаті, на яку можна було прожити тоді, сьогоднішні пенсії далеко не у всіх громадян відповідають нагальним потребам.

Про надбавку на догляд

Державна соціальна допомога на догляд одиноким пенсіонерам, яким виповнилося 80 років, призначається за певних умов. Це стосується осіб, які одночасно:

  • є одинокими, тобто не мають працездатних родичів, зобов’язаних за законом їх утримувати;

  • досягли 80-річного віку;

  • згідно з висновком лікарської комісії (ЛКК) потребують постійного стороннього догляду;

  • одержують пенсію відповідно до Законів «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Розмір такої щомісячної допомоги наразі становить 944 гривні (40% від прожиткового мінімуму). Для оформлення такої доплати до пенсії потрібно звернутися з відповідною заявою до Пенсійного фонду і, окрім іншого, надати довідку ЛКК і довідку про склад сім’ї.

Зауважимо, що така допомога не призначається особам з інвалідністю, які вже отримують допомогу на догляд в органах соцзахисту.

Вас можуть зацікавити ці новини:

Уряд скасує прожитковий мінімум: що буде з пенсіями та соціальною допомогою (відео)

Збільшити призначену пенсію: як правильно для цього оформити документи (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні