П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
ГоловнаДачаЩо потрібно посіяти восени на городі, щоб відновити ресурси ґрунту

Що потрібно посіяти восени на городі, щоб відновити ресурси ґрунту

Этот материал также доступен на русском языке
Прийшла осінь, і ми всі зайняті збиранням урожаю. Добре попрацювали не лише ми, а й земля, віддавши цьому врожаю максимум своїх сил. В результаті ґрунт збіднів на поживні речовини, а його структура погіршилася. Щоб відновити всі ресурси, ми сіємо восени сидерати.

Раніше ми писали, що потрібно обов’язково зробити у квітковому саду у жовтні.

Фацелія – сидерат та медонос

Сидерати восени є ідеальним органічним добривом — вартість насіння сидератів (на відміну від готових добрив, що купуються) невелика, посів і оранка вимагають мінімум зусиль, а грунт стає пухким, родючим і добре структурується. Крім того, сидерати взимку надійно захищають землю від промерзання, виконуючи роль мульчі.

Вплив сидератів на ґрунт

Найбільш ефективними сидератами є біла гірчиця, фацелія та люцерна. Як зазначалося, сіяти сидерати зовсім легко. Як тільки зберете врожай, ґрунт слід культивувати (можна також полити) і розсипати на ньому насіння. Деякі використовують сівалки, але краще розкидати насіння по полю вручну, так званим «віялом». Причина проста – після посіву сівалкою рослини ростуть рядами, між якими з’являються бур’яни. Якщо ж сіяти розкиданням, то бур’яни не будуть так сильно розростатися.

Як правильно сіяти сидерати

Далі є два варіанти: або на розсипане насіння накидаємо зверху солому (це ідеальний вид мульчі), або п’ятисантиметровий шар землі. Тут вибір за вами: що зручніше, те краще.

Сидерати восени

Якщо сіяти сидерати восени, насіння точно не встигнуть визріти, і заорювати їх не потрібно. Рослини самі чудово поляжуть і вкриють землю, а коріння за зиму перепріють у ґрунті, покращуючи його структуру і роблячи його більш пухкими та проникними. Не нехтуйте таким чудовим зеленим добривом, як сидерати, і намагайтеся сіяти їх восени.

Читайте також: 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні