Вівторок, 8 Жовтня, 2024
ГоловнаДачаКоли потрібно обрізати бузок - багато садівників припускаються грубої помилки

Коли потрібно обрізати бузок – багато садівників припускаються грубої помилки

Этот материал также доступен на русском языке
Бузок – популярна рослина, яка прикрашає собою багато садів та ділянок, але не всі знають, коли правильно обрізати квітучий чагарник.

Є одне правило – обрізку бузку потрібно проводити відразу після цвітіння. А от якщо обрізкою бузку зайнятися восени, то можна обрізати майбутнє цвітіння.

Читайте також: Не потрібно витрачатися на саджанці, щоб розвести бузок – як розмножити кущ живцями

Звичайно, є виняток, коли кущ старий і потребує омолоджувальної обрізки.

Врятувати такий бузок можна лише за допомогою кардинальної обрізки, яка завдає рослині шкоди, саме тому її рекомендують проводити восени чи взимку – у грудні – на початку березня, коли чагарник готується до зимового сну.

Кущі бузку, які сильно розрослися, можна обрізати двома способами: протягом трьох років щорічно обрізати третину або провести обрізку одноразово з наступним лікувальним доглядом у період вегетаційного сезону.

У першому випадку видаляють цілі старі стебла або пагони діаметром 5 см або тонше, щоб стимулювати омолодження куща. Важливо застосовувати правило третини, виконуючи цей тип обрізки. А це означає, що потрібно видаляти третину старих пагонів та стебел і робити це потрібно щорічно протягом трьох років.

Після такої обрізки бузок почне формувати гілки знизу куща, і цвітіння тільки по верхівках, яке характерне для старих кущів, перейде на весь кущ.

Якщо ж ви вирішили обрізати кущ відразу, то наступного сезону потрібно забезпечити бузку додатковий догляд з підживленнями та добривами для стимулювання нового зростання.

Але при проведенні обрізки, що омолоджує, в новому сезоні вам доведеться залишитися без цвітіння, так як бузок формує суцвіття на однорічній деревині, а не на нових пагонах.

Читайте також: Від чого допомагає бузок?

Якщо ви хочете, щоб ваш бузок завжди радував око яскравим і багатим цвітінням, намагайтеся залишати на кущ 12 пагонів віком від 6 до 8 років. Інші відростки потрібно прибирати, тому що рослина слабшає, через що цвітіння сильно погіршиться.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні