Що дає обрізання – це оновлення дерева. Також свої сили рослина спрямовує не на безліч непотрібних гілок, серед яких є і вовчки, а на формування врожаю. Якщо крона проріджена плоди краще дозрівають і набираються цукристості, а саме дерево менше схильне до грибних хвороб, так як кожна гілка прогрівається сонцем і продувається вітром.
Раніше ми розповідали, навіщо досвідчені садівники обробляють яблуні борною кислотою.
Але важливо правильно вибрати час проведення обрізки. Садівники радять це робити або після листопада, коли дерево вступає у сплячку або в лютому, до розпускання бруньок. Важливо стежити за погодою, щоб не зашкодити деревам.
Температура повітря на вулиці має бути не нижчою за -8 градусів, щоб кора яблуні не пошкодилася.
Обов’язково рани після зрізів потрібно замазати садовим варом або сумішшю на основі оліфи, натуральних смол, олії.
Однією з переваг зимової обрізки є те, що видалення гілок, що промерзли, садовим інструментом вимагає менше фізичних зусиль.
Ці поради підійдуть для дорослого саду. Молоді деревця взимку краще не чіпати. Хоча у нас останніми роками у лютому вже достатньо тепла, тож наприкінці місяця можна спокійно проводити обрізку.