Статті

Два яблука на день – і лікар не потрібен

Ключові тези:

  • Яблука – джерело користі для серця, мозку та травлення. Вони містять антиоксиданти, зміцнюють судини, знижують холестерин та підтримують здоров’я зубів та серця.
  • Можна їсти цілий рік, навіть термічно обробленими. Корисні властивості зберігаються, особливо якщо не знімати шкірку.
  • Є протипоказання. При виразці, гастриті, діабеті або проблемах з емаллю слід обирати сорти обережно та обмежувати споживання.

Допоможуть мозку та серцю

Завдяки невеликій кількості калорій, яблука якнайкраще підходять тим, хто скидає вагу. Цей фрукт також тонізує судини головного мозку, знижує рівень холестерину, запобігає раку товстої кишки (завдяки клітковині), зміцнює зубну емаль та серцеві м’язи.

Протягом року яблука не втрачають корисних властивостей, тож їх сміливо можна споживати цілий рік. Не страшна яблукам і термічна обробка, головне – залишити шкірку, у якій клітковини найбільше.

Проте не забувайте ретельно мити шкірку (обдавати окропом, содою), адже часто яблука обробляють спеціальним розчином для тривалішого зберігання.

Кому слід бути обережнішими з яблуками

Незважаючи на корисні властивості, слід обмежити вживання яблук, якщо у вас:

  • виразка шлунку;
  • гастрит;
  • підвищена кислотність;
  • проблеми із зубною емаллю (слід відмовитися від вживання таких сортів яблук, як антонівка та аніс, оскільки вони становлять небезпеку для зубної емалі);
  • цукровий діабет (не слід їсти солодкі яблука білий налив, золота китайка та медунка).

Що стосується кісточок яблук, то вони містять небезпечну речовину. Звичайно, якщо ви будете вживати кісточки у невеликих кількостях, то вони не зашкодять, але з великою кількістю цієї речовини ваш організм може не впоратися.

Обираємо найсоковитіші яблука

Сортів яблук нині – очі розбігаються. Ціна на більшість з них практично однакова, а ось їхній смак – різниться.

Тримайте секрет від аграріїв: найсоковитіше яблуко не має однорідного забарвлення, шукайте плід з жовтуватим бочком, саме у ньому найбільше рідини й смаку. Яблука, що мають занадто яскравий аромат, зіпсуються швидше.

Читайте також:

Метки: корисні продукти секрет довголіття яблука

Новое на сайте

  • Новини

Фаршировані яблука «під шубою» – десерт, який здивує

Забудьте про банальні пироги! Спробуйте запекти яблука з начинкою з|із| горіхів і меду, загорнувши їх…

20/10/2025 22:20
  • Новини

Сезонне переведення годинників – міф чи реальна користь?

Щоосені українці переводять стрілки годинника на зимовий час. Але чи справді ця традиція допомагає економити…

20/10/2025 21:46
  • Новини

Ці сорти картоплі краще не купувати і не саджати: смак розчарує, урожай підведе

Картопля — улюблений продукт у кожному будинку. Але якщо вибрати невдалий сорт, пюре вийде гумовим,…

20/10/2025 20:57
  • Новини

Радянський стаж для пенсії буде враховано: нові правила Кабміну

Стаж, отриманий у СРСР до 1992 року, більше не втрачено. Уряд розробив механізм, який дозволяє…

20/10/2025 18:54
  • Новини

Чи можна отримати субсидію, якщо є борг по комуналці: Пенсійний фонд пояснив

Як боржникам оформити субсидію? У Пенсійному фонді розповіли, чи це можливо і які є винятки…

20/10/2025 18:33
  • Статті

Газ, світло, вода: до чого готуватися взимку?

Плани щодо відключень, перебої у постачаннях та холод у будинках: зима 2025 року може стати…

20/10/2025 18:03