Статті

Кавуни та дині: що потрібно знати перед покупкою та як зберігати правильно

Ключові тези:

  • Правильне зберігання кавунів та динь – запорука здоров’я: Розрізані плоди потрібно зберігати в холодильнику не довше за добу, інакше можливі харчові отруєння.
  • Вибір плодів – з обережністю: Не варто купувати баштанні вздовж доріг та у розрізаному вигляді – вони можуть бути токсичні та швидко псуються.
  • Заморозка – спосіб продовжити літо: Кавуни можна заморожувати шматочками чи пюре, диню – використовувати для цукатів чи в’ялення.

Як зберігати та обирати?

  1. Зберігайте дині та кавуни у розрізаному вигляді у холодильнику не більше доби.
  2. Якщо у плодів з̛явився неприємний запах або смак, не експерементуйте й не шкодуйте витрачених коштів, краще їх викинути, лікування вам стане значно дорожчим.
  3. Обираючи плоди, намагайтеся не купувати їх біля доріг чи поблизу трас. Вони, звісно, можуть коштувати у таких місцях значно дешевше, проте саме там кавуни й дині здатні лише за годину ввібрати у себе гранично допустиму норму свинцю.
  4. Зараз часто розрізають плоди навпіл і продають частинами. У жодному разі не обирайте розрізані кавуни й дині:
  • по-перше, хто, як і чим їх розрізав, вам невідомо;
  • по-друге , у такому вигляді вони дуже швидко псуються.

Сезон бахчі дуже короткий, а так хочеться поласувати довше. І це можливокавун і диню можна заморозити, а з дині ще й цукати зробити або пов’ялити.

Заморожуємо кавун

Звісно, під час заморожування кавун втрачає консистенцію, але зберігає свої поживні речовини, смак та аромат. Його можна вживати і окремо, і у складі десертів та напоїв.

Кавун можна заморожувати двома способами: пюре і шматочками.

Робимо пюре

Щоб заморозити кавун у вигляді пюре, необхідно пропустити його через блендер, а потім розкласти по пакетах, так його буде простіше розморожувати. Також у пакетах простіше розморожувати, бо повторна заморозка може зіпсувати продукт.

Пюре з кавуна відмінно підійде для коктейлів або смузі, можна додавати їх у фруктові салати, або приготувати лимонад.

Нарізаємо шматочками

Щоб заморозити кавун шматочками, необхідна харчова плівка і обробна дошка. На дошку необхідно постелити плівку і викласти на неї шматочки кавуна необхідного розміру. Можна попередньо видалити кісточки, якщо є бажання. Далі дошку потрібно відправити в морозилку на кілька годин, а коли шматочки схопляться — помістити їх у пакети для заморозки.

Читайте також:

Метки: збереження кавуни

Новое на сайте

  • Новини

Хто має право на обов’язкову частку в спадщині навіть без заповіту

Юрист пенсіонерів Михайло Вулах пояснює, хто має право на обов’язкову частку у спадщині, як її…

20/11/2025 12:48
  • Новини

Частині українців знизять тариф на світло: скільки доведеться платити

Деякі споживачі зможуть значно зекономити на електроенергії. Хто та скільки платитиме в грудні.

20/11/2025 11:57
  • Новини

«Тисяча Зеленського»: як оформити виплати через «Приват24» і Укрпошту

В Україні триває прийом заявок на отримання грошової допомоги в межах програми "Зимова підтримка". Розповідаємо,…

20/11/2025 10:44
  • Статті

Руки витирайте чимось іншим, а українські рушники зберігайте: вони можуть принести прибуток

Старі домоткані рушники — це не просто елемент побуту, який припадає пилом у скринях. Це…

20/11/2025 09:41
  • Новини

В Україні з’явилося нове свято 20 листопада: що відтепер відзначаємо

Цього року 20 листопада в Україні вперше вперше святкують дату, яку раніше відзначали у червні.

20/11/2025 09:13
  • Новини

Про що найбільше шкодують люди після 60 років: три головні життєві уроки

Сорок чоловіків і жінок віком від 60 до 75 років відверто поділилися, про що шкодують…

20/11/2025 07:29