Статті

Кавуни та дині: що потрібно знати перед покупкою та як зберігати правильно

Ключові тези:

  • Правильне зберігання кавунів та динь – запорука здоров’я: Розрізані плоди потрібно зберігати в холодильнику не довше за добу, інакше можливі харчові отруєння.
  • Вибір плодів – з обережністю: Не варто купувати баштанні вздовж доріг та у розрізаному вигляді – вони можуть бути токсичні та швидко псуються.
  • Заморозка – спосіб продовжити літо: Кавуни можна заморожувати шматочками чи пюре, диню – використовувати для цукатів чи в’ялення.

Як зберігати та обирати?

  1. Зберігайте дині та кавуни у розрізаному вигляді у холодильнику не більше доби.
  2. Якщо у плодів з̛явився неприємний запах або смак, не експерементуйте й не шкодуйте витрачених коштів, краще їх викинути, лікування вам стане значно дорожчим.
  3. Обираючи плоди, намагайтеся не купувати їх біля доріг чи поблизу трас. Вони, звісно, можуть коштувати у таких місцях значно дешевше, проте саме там кавуни й дині здатні лише за годину ввібрати у себе гранично допустиму норму свинцю.
  4. Зараз часто розрізають плоди навпіл і продають частинами. У жодному разі не обирайте розрізані кавуни й дині:
  • по-перше, хто, як і чим їх розрізав, вам невідомо;
  • по-друге , у такому вигляді вони дуже швидко псуються.

Сезон бахчі дуже короткий, а так хочеться поласувати довше. І це можливокавун і диню можна заморозити, а з дині ще й цукати зробити або пов’ялити.

Заморожуємо кавун

Звісно, під час заморожування кавун втрачає консистенцію, але зберігає свої поживні речовини, смак та аромат. Його можна вживати і окремо, і у складі десертів та напоїв.

Кавун можна заморожувати двома способами: пюре і шматочками.

Робимо пюре

Щоб заморозити кавун у вигляді пюре, необхідно пропустити його через блендер, а потім розкласти по пакетах, так його буде простіше розморожувати. Також у пакетах простіше розморожувати, бо повторна заморозка може зіпсувати продукт.

Пюре з кавуна відмінно підійде для коктейлів або смузі, можна додавати їх у фруктові салати, або приготувати лимонад.

Нарізаємо шматочками

Щоб заморозити кавун шматочками, необхідна харчова плівка і обробна дошка. На дошку необхідно постелити плівку і викласти на неї шматочки кавуна необхідного розміру. Можна попередньо видалити кісточки, якщо є бажання. Далі дошку потрібно відправити в морозилку на кілька годин, а коли шматочки схопляться — помістити їх у пакети для заморозки.

Читайте також:

Метки: збереження кавуни

Новое на сайте

  • Новини

Це небезпечно: експерти назвали чотири прилади, які ніколи не можна вмикати через подовжувач

Більшість українців навіть не підозрюють, що звичка підключати ці прилади через подовжувач може стати причиною…

06/10/2025 08:29
  • Новини

Як оформити пенсію зі стажем 38 років, щоб отримувати 10 тисяч гривень

В Україні пенсія за віком визначається двома ключовими чинниками — тривалістю страхового стажу та рівнем…

06/10/2025 06:36
  • Новини

Як учасникам бойових дій оформити пільги на комунальні послуги через ЦНАП

В Україні близько мільйона осіб мають статус учасника бойових дій - таку цифру озвучували міністерка…

06/10/2025 05:36
  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 6 жовтня

Понеділок очікується в Україні переважно хмарним, вологим. Сонця не буде над усією територією.

05/10/2025 23:48
  • Новини

З жовтня житимемо за новим часом: починаємо готуватися

В останню неділю жовтня ми традиційно переходимо на зимовий час. Як безболісно пережити зміну звичного…

05/10/2025 22:59
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 6 жовтня 2025 року: до Землі наближаються два потоки плазми

Два потоки плазми прямують до Землі. Передбачається, що вони дістануться нашої планети не раніше 7…

05/10/2025 21:57