Вівторок, 15 Липня, 2025
ГоловнаСпоживачЯкщо побачите ці цифри на упаковці морозива, краще його не купувати -...

Якщо побачите ці цифри на упаковці морозива, краще його не купувати – воно небезпечне для здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке
Влітку ви не знайдете людини, яка б не мріяла зʼїсти смачного морозива. І то не дивно: саме воно рятує від спеки, нагадує про дитинство і робить нас трошки щасливішими.

Ключові тези:

  1. Маркування – ключ до якості:
    Справжнє морозиво позначається як ДСТУ 4733:2007. Продукти з іншим складом можуть містити жири тваринного походження чи замінники молока.
  2. Літнім – з розумом, але можна:
    Морозиво допомагає виробляти серотонін, охолоджує організм у спеку і втамовує голод, що робить його корисним для людей похилого віку. Однак через калорійність і жирність його слід їсти не частіше 1 разу на 2-3 дні.
  3. Діабетикам – контроль цукру обов’язковий:
    Людям із порушенням вуглеводного обміну слід контролювати рівень глюкози після вживання морозива. Навіть у десертах “без цукру” можуть бути підсолоджувачі, які підвищують глікемію.
  4. Ангіна – не від морозива:
    Холодний десерт не викликає ангіни, якщо горло спочатку здорове. У разі болю краще почекати з вживанням.

Чому морозиво варто вживати пенсіонерам

Цікаво, що дорослі люди, навіть люди поважного віку полюбляють цей солодкий десерт не менше за дітлахів. Фахівці, звісно, знаходять цьому формальне пояснення: смачні порції холодного десерту сприяють виробленню серотоніну – гормону радості і щастя. Тому споживання морозива дійсно дарує відчуття покращення настрою та позитивні емоції!

Але є і інші моменти, які роблять морозиво улюбленою їжею для багатьох. По-перше, це досить калорійний продукт, тому він швидко втамовує голод. По-друге, сприяє охолодженню організму влітку, що є гарною профілактикою теплових ударів, різкого зниження артеріального тиску. Ці стани є дуже небезпечними для людей старшого віку, тому морозиво з повним на те правом можна вважати ефективним терапевтичним засобом.

Чи провокує морозиво ангіну – що говорять фахівці

Лікарі радять ставитись до споживання морозива виважено і з розумом. Зокрема, якщо маєте проблеми із підвищеним цукром крові, краще десь за годину після того, як скуштували десерт, визначити рівень цукру. Це дозволить зрозуміти, які види морозива і наскільки підвищують рівень цукру і яким видам вам краще віддавати перевагу, щоб рівень цукру не сильно підвищувався. Наприклад, зараз багато видів морозива готують безпосередньо під наглядом покупців: фрізери, встановлені в магазинах та кафе, допомагають виготовляти досить легкі та не дуже калорійні види морозива. На них слід звернути увагу тим, хто рахує калорії та бажає уникнути різкого підвищення рівня цукру.

Ті, хто робить собі уколи інсуліну, повинні збільшувати його дозу, якщо зʼїли морозиво з високим вмістом цукру (цю інформацію виробники зазначають на обгортці морозива). І не заспокоювати себе тим, що віддали перевагу морозиву з нульовим відсотком цукру. Насправді там немає лише молочного цукру, а звичайні заміннику цукру є. І в деяких людей вони досить сильно підвищують рівень цукру. Все це треба тримати під контролем, щоб споживання холодного десерту не призвело до появи серйозних проблем зі здоровʼям.

-На мою думку, людям старшого віку, як і дітям, краще куштувати морозиво не кожного дня, – впевнена лікарка Ганна Пенчо. – Краще – раз на 2-3 дні, не частіше. Також не варто забувати про калорії, про те, що морозиво – це жирний продукт. І він, як і інші жирні продукти, спроможний підвищувати рівень холестерину, який відкладається на внутрішніх поверхнях судин.

Щодо обвинувачень морозива у розвитку ангін, тут фахівці одностайні: цей міф існує давно і ніяк не піде в минуле. Не морозиво, а різні інфекції спричиняють ангіни. Справа в іншому: не треба куштувати холодний десерт, якщо в вас болить горло. Краще почекати поки біль пройде, а вже потім купувати свій улюблений десерт.

Яке морозиво обрати?

Морозиво цього року вражає не лише різким підвищенням цін, а ще й різноманіттям смаків, форм, ваги. Споживачеві важко зорієнтуватись, але тут на допомогу прийдуть підказки фахівців.

– Якщо людина хоче бути впевнена, що вона купує морозиво, вироблене виключно з молочної сировини, слід віддавати перевагу продукції, яка виготовлена за ДСТУ 4733:2007, – каже кандидатка технічних наук Тетяна Шарахматова. – Це найдорожчі види морозива, бо собівартість молока сьогодні чимала. Найчастіше ж люди купують морозиво з комбінованим складом – в ньому є не лише молочна сировина, а й жири тваринного походження. На такому морозиві ви побачите напис ДСТУ 4735:2007. Воно дешевше. Крім того, дедалі більш популярним стають плодово-ягідні види морозива, сорбети і фруктовий лід. В них на упаковці виробники ставлять напис ДСТУ 4734:2007.

Тому, якщо ви слідкуєте за своїм здоров’ям, то краще шукати на етикетці цифри 4733:2007, або ж обирати плодово-ягідні види.

Додамо, що на упаковці обовʼязково вказана калорійність у розрахунку на сто грамів продукції. Достатньо знань з математики шкільного курсу, щоб розрахувати кількість калорій, виходячи з ваги обраного вами морозива, – 60 чи 70 грамів, 100 чи 140 грамів. Правильний розрахунок допоможе не перевантажитись калоріями та уникнути набору зайвої ваги.

Наші експерти

Тетяна Шарахматова, кандидатка технічних наук, директорка навчально-наукового інституту харчових технологій імені М. Грішина Одеського національного технологічного університету.

Ганна Пенчо, медична директорка Одеського дитячого консультативно-діагностичного центру імені академіка Б. Резника.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні