Існують ефірні олії та екстракти троянди, які стимулюють роботу імунної та нервової систем людини, покращують стан шкіри та благотворно впливають на здоров’я внутрішніх органів. Настоянки з рожевих пелюсток сприяють загоєнню слизових оболонок та покращують роботу травного тракту. Троянда допомагає зняти біль голови, прибрати запаморочення або напад слабкості.
Якщо ви хочете щось приготувати з рожевих пелюсток, то збирати їх найкраще в перші години ранку або на світанку, тоді пелюстки будуть свіжими та чистими. Ще краще проводити збирання після дощу. Зібрані пелюстки розкладіть на щільному папері, переберіть і підсушіть в добре провітрюваному, але затіненому місці. Якщо ви готуватимете рожевий чай, настоянки або відвари, пелюстки слід висушити повністю. Рожеве варення варять, як правило, зі свіжих пелюсток.
Варіння з чайної троянди
Варення готується кілька днів, вранці та ввечері доводимо до кипіння та вимикаємо. Винятково для того, щоб зберегти максимум корисних властивостей.
Його можна додавати в чай, використовувати як начинку для пончиків та рулетів.
Зібрані пелюстки потрібно трохи просушити, а потім засипати цукром у співвідношенні 1:1 і залишити на пару діб. З 1 кг цукру, склянки води і соку половини лимона окремо вариться сироп, у який потім додають рожеві пелюстки з цукром. Отриману суміш потрібно варити, доки не розм’якнуть пелюстки. Варення можна законсервувати чи зберігати у холодильнику.
Його корисно вживати при застудних захворюваннях, для зміцнення імунітету, при запаленні ясен.
Лікер із чайної троянди
Пелюстки – 200-300 г, лимонна кислота – 2 ст. ложки (можна замінити 1 лимоном), цукор – 4 склянки, вода – 3 склянки, горілка – 0,5 л.
Пелюстки перемішати зі склянкою цукру (добре придавлюючи, щоб вони трохи пустили сік), додати лимонну кислоту. Пересипати у банку і поставити в холод на 3 дні. Потім зварити сироп: закип’ятити 3 склянки води, додавши 3 склянки цукру. Остудити, влити у пелюстки, перемішати і поставити на холод на 10 днів. Через 10 днів процідити через марлю, віджати і додати горілку, перелити в пляшку і дати ще день постояти. Виходить близько 2,5 л.
Пелюстки чайної троянди з цукром
Заготовляти перетерті пелюстки простіше, ніж варення, причому без термообробки в них зберігається більше корисних речовин. А ними чайну троянду природа обдарувала щедро: у пелюстках містяться вітаміни С, К, В1 та В3.
Чайна троянда – чудовий натуральний засіб при застудах. Навіщо купувати мікстури, якщо при болі в горлі та кашлі можна потримати в роті ложечку солодких ліків або приготувати чай з трояндами, замість заварки взявши протерті пелюстки! Троянду застосовують при стоматитах та ангінах; «смачна квітка» допоможе вилікувати молочницю у дітей. І, звичайно ж, смакоту із пелюстків троянди дуже приємно їсти просто так, для задоволення!
Троянда, перетерта з цукром
1. 300 г рожевих пелюсток, 0,6 кг цукру.
Пелюстки перетерти з цукром, доки вони не пустять сік. Потім щільно укласти в банки, закрити капроновою кришкою. Зберігати у холодильнику.
2.100 г пелюсток троянди, 150 г цукру, 1/2 ст. ложки лимонного соку.
Сонячного ранку зріжте кілька квіток чайної троянди, потім ножицями відріжте плодоніжки разом із нижньою білою частиною. Пелюстки чайної троянди переберіть, промийте, висушіть, розклавши в один шар на папері. Потім частинами перетріть їх з цукром у ступці до однорідності. Отриману масу з’єднайте з лимонним соком, перекладіть в невелику баночку, закрийте кришкою і поставте в холодильник.
З такої заготовки виходить чудова начинка для рогаликів, булочок та печива.

Трояндовий мед
Мед з троянд має воістину чарівну цілющу силу. Він застосовується як загальнозміцнюючий, тонізуючий і протизапальний засіб при тривалих хронічних запальних захворюваннях легень (хронічна пневмонія, туберкульоз легень та ін.).
1. 80 г пелюсток, 100 мл води, 100 г меду.
Пелюстки троянд заливають окропом, томлять на слабкому вогні 15 хвилин, настоюють 24 години. До отриманого складу додають мед, добре розмішують і кип’ятять, поки вся маса не стане однорідною.
Приймають по 1-2 ч. ложки 3 рази на день.
2. 250 г сухих пелюсток троянди або шипшини, 1 л води, 750 г меду.
Пелюстки троянди залити окропом і настоювати 12 годин. Процідити через марлю та вичавити. У рідину покласти мед, повільно довести до кипіння і варити до консистенції сиропу.
При захворюваннях верхніх дихальних шляхів, лихоманках, легеневих захворюваннях, всіх затяжних, виснажливих хвороб цей мед рекомендується пити як ліки по 1 ст. ложці 3 рази на день.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Домашні заготовки про запас: чи можна їсти варення, якому кілька років
- Не надумайте садити ці рослини поряд з трояндами: тільки занапастите їх – їм шкодять такі сусіди
Рубрику веде Марина Вільха