Які трави в травні набирають найбільше цілющих властивостей
Кропива

Навесні особливо цінною є молода кропива. Вона зміцнює судини, поліпшує обмін речовин і допомагає при анемії. З неї можна готувати супи та салати, сушити на чай, додавати в пироги та омлети. Головне – ошпарити окропом перед вживанням, щоб прибрати пекучість.
Врахуйте: кропива протипоказана при схильності до тромбоутворення.
Кульбаба

Корисна вся – від листя до коренів. Листя очищає печінку і допомагає при набряках, сік корисний при весняному авітамінозі, а коріння має жовчогінну дію. Молоде листя можна додавати в салати, корені сушать і використовують для відварів.
Мати-й-мачуха

Класичний засіб від кашлю. Травень – час збору молодого листя. Його сушать у затінку і заварюють як чай при бронхітах і запаленнях дихальних шляхів.
Бузина чорна (квіти)

У травні починають цвісти кущі бузини. Квітки мають потогінну і м’яку сечогінну дію, допомагають при застуді і набряках. Їх сушать і заварюють як чай.
Меліса

Її ніжний лимонний аромат заспокоює нерви. Меліса допомагає при безсонні, тривожності та головному болю. Молоді пагони збирають у суху погоду, сушать, заварюють перед сном.
Деревій

Цінується за свої протизапальні та кровоспинні властивості. Допомагає при спазмах, гастриті, жіночих нездужаннях. Збирати краще до цвітіння, сушити в тіні. Можна заварювати окремо або додавати у збори.
Подорожник

У теплих регіонах молоде листя з’являється вже у травні. Воно загоює рани, корисне при гастриті, виразках та кашлі. Листя можна прикладати до саден або заварювати як чай.
Порада: всі рослини краще збирати в суху погоду, далеко від доріг і промислових зон. Перед застосуванням порадьтеся з лікарем, особливо якщо у вас є хронічні захворювання.
Читайте також: