На кухні без обробної дошки, як без рук. Зазвичай дошки були дерев’яними. Але сучасна промисловість пропонує дошки інших матеріалів. Які вибрати?
Дошки для нарізання: правила догляду
Дерев’яні
Дерев’яні кухонні дошки для нарізання – найбільш популярні. Щоб дерев’яна дошка довго служила, мийте її лише рідкими мийними засобами. Не замочуйте її надовго, відразу видаляйте залишки води. Щоб така дошка не вигиналася і не розколювалася, зберігайте її горизонтально і не сушіть біля нагрівальних приладиприладів. Раз на місяць чисту суху дошку змащуйте невеликою кількістю олії. Таким чином ви створите захисний шар, який подовжить тривалість експлуатації та покращить зовнішній вигляд дерев’яної дошки.
Пластикові
Така дошка не боїться контакту з водою. Вона досить зносостійка, але також потребує дотримання певних правил поводження. Коли на пластику з’являються подряпини, вони стають місцем скупчення бруду. Тому таку дошку слід час від часу дезінфікувати. Достатньо помити водою з додаванням оцту або лимонної кислоти, почистити пастою із харчової соди або дуже мильним розчином господарського мила. Після такого очищення пластикову дошку слід добре промити в чистій воді та висушити.
Склокерамічні
Ці дошки гарно виглядають, міцні і гігієнічні. Проте їм не можна влаштовувати «контрастний душ» – від різкого перепаду температур скло може тріснути. Достатньо мити скляну дошку мийним засобом і витирати насухо.
Читайте також: