Нестача вітаміну С може проявлятися слабкістю, стомлюваністю, кровоточивістю ясен, сухістю шкіри, появою синців навіть від легких ударів.
Що робити?
У зрілому віці важливо регулярно їсти свіжі овочі, ягоди та фрукти. Добова норма – близько 90–100 мг.
Що додати до раціону?
З травня з’являються свіжі джерела вітаміну С – зелень (петрушка, кріп, щавель, шпинат, цибуля), перша полуниця, молода капуста, редис. На початку літа – чорна смородина, аґрус, малина. Цілий рік корисними є лимони, шипшина (суха і свіжа).
Скільки вітаміну С у продуктах?
Продукт |
Вітамін С (мг на 100 г) |
Шипшина (свіжа) |
до 450 |
Чорна смородина |
200 |
Петрушка, кріп |
130–150 |
Болгарський перець |
120–150 |
Полуниця |
60 |
Лимон |
40–50 |
Капуста білокач. |
40–70 |
Щавель |
40 |
Зелена цибуля |
30 |
Молода картопля |
20 |
Яблука |
10 |
Порада:
Краще їсти овочі та ягоди свіжими – при зберіганні та варінні вітамін С руйнується.
Читайте також: