Основний інгредієнт зеленого борщу – щавель, справжня криниця «корисностей». У щавлі містяться вітаміни групи В, вітаміни Е, К, С, бета-каротин, мікроелементи (кальцій, магній, залізо та ін.), щавлева кислота.

Цю рослину переоцінити складно. Завдяки його складу, зміцнюються кровоносні судини, підвищується противірусна опірність організму, покращується концентрація уваги та розумова діяльність.
Якщо регулярно використовувати в їжу щавель: у салатах, випічці, перших стравах – він допоможе попередити весняний авітаміноз та анемію.
Мало того, щавель допомагає привести в норму травну систему, тому він особливо корисний при «лінивому шлунку» або після банкетів та переїдання.
Кому не можна їсти зелений борщ?
Зелений борщ зі щавлем корисний не всім: щавлева кислота може нашкодити.
Щавель протипоказаний
- при захворюваннях нирок (особливо сечокам’яній хворобі),
- подагрі,
- гастриті з підвищеною кислотністю,
- виразці шлунка і кишечника.
Для здорових людей страви зі щавлем не рекомендуються щодня, щоб уникнути утворення оксалатів у нирках.
Кислоту можна нейтралізувати
Щоб знизити шкоду, додавайте в борщ сметану і використовуйте тільки молоде листя.
Читайте також: