Запитання читача:
— Мені 65 років, хворію на цукровий діабет. У мене тиск то низький, то високий, але я його не відчуваю. Іноді в голові паморочиться. Верхній буває 160-170, а нижній – до 60. Таблетками збиваю. Максимальний цукор нещодавно був 15,5. Як виходити із цього стану?
Відповідає кардіолог Сергій Зотов:
— Ви неправильно робите, якщо збиваєте тиск, використовуючи таблетки як «швидку допомогу». Ліки слід приймати постійно, щоб тримати тиск у нормі. Препарати треба підібрати. Адже мета лікування – не допускати підйому тиску, бо будь-який стрибок може закінчитися інфарктом або інсультом. Цукор також треба нормалізувати, у вас він дуже високий, а це шкідливо для судин. До речі, і тиск може стрибати, бо цукор не відрегульований.
Більшість гіпертоніків не відчувають підвищеного тиску, тому що організм (його рецептори, судини) звикає жити в екстремальному режимі. Людина сприймає підвищений тиск як норму. Стверджує, що з «робочим тиском» йому не треба боротися.
Але «робочого тиску» немає. Він має бути нормальним – нижче 140 на 90%. Якщо піднімається вище – це погано. Дослідження показують, що ризик інфаркту та інсульту у цьому разі істотно зростає.
Є добовий монітор артеріального тиску. З його допомогою дивляться, як тиск коливається протягом доби, як поводиться вночі. Нічні цифри дуже важливі. Ми бачимо також, що більшість інфарктів та інсультів відбувається в ранковий час, коли людина прокидається і активізуються системи, що регулюють тиск. Пік підйому тиску навіть у здорової людини припадає на ранковий час.
Вас також можуть зацікавити новини: