Статті

Які делікатеси на Великдень їдять іспанці та італійці: рецепти доступні і нашим господаркам

Ми вже розповідали,що готують на Великдень у різних країнах світу.

Пропонуємо вам два десерти,  які можна приготувати як до свята, так і для того, щоб здивувати та нагодувати смачненьким рідних.

Італійський сирний великодній пиріг

Інгредієнти:

ДЛЯ ТІСТА: борошно – 380 грамів, вершкове масло – 100 грамів, молоко – 150 мілілітрів, цукор – 1 столова ложка, дрібка солі, сухі дріжджі – 6-7 грамів.

ДЛЯ НАЧИНКИ: будь-який твердий сир – 100 грамів, яйця – 2 штуки, італійські трави – 1 чайна ложка, пучок зелені (базилік, шпинат, петрушка), сіль і чорний перець за смаком.

Приготування

  • Масло перетерти з борошном у крихту, додати всі інші інгредієнти (молоко має бути теплим), замісити еластичне тісто. За необхідністю можна додати ще трішки борошна.
  • Тісто покласти в миску, накрити плівкою або рушником і залишити у теплому місці на півтори-дві години.

Тим часом приготувати начинку. Натерти сир, додати подрібнену зелень та інші складові, все ретельно вимісити.

  • Тісто поділити на дві нерівні частини (2/3 та 1/3). З великої частини розкачати пласт і викласти у змащену маслом або олією форму для запікання. Викласти начинку поверх тіста.
  • Із залишків тіста зробити декор поверх начинки на власний розсуд. Дати постояти під плівкою або рушником 30 хвилин.
  • Пиріг змастити маслом (або молоком, або сумішшю жовтка з молоком), присипати за бажанням кунжутом і відправити в духовку на 35-45 хвилин. Якщо пиріг починає сильно рум’янитися – накрити верх фольгою.

Пиріг остудити на решітці.

Іспанський десерт «Торріхас»

Це дуже проста страва, що нагадує наші хрусткі грінки. Незважаючи на нехитрий рецепт, це одна з найпопулярніших великодніх страв в Іспанії.

Інгредієнти:

  • Черствий білий хліб або батон — 500 грамів,
  • молоко — 500 мілілітрів,
  • яйця курячі — 4 штуки,
  • апельсин — 2 штуки,
  • цукор — 150 грамів,
  • кориця — 1 паличка,
  • оливкова олія — для смаження.

Приготування:

  1. Вичавити сік із апельсинів і змішати його з цукром. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Варити сироп на середньому вогні 5-7 хвилин, постійно помішуючи і знімаючи піну. Коли сироп загусне, зняти з вогню й остудити.
  2. Вилити молоко у каструлю, додати цедру апельсину і паличку кориці. Поставити на вогонь, довести до кипіння.
  3. Нарізати черствий хліб скибочками завтовшки 2-3 сантиметри і викласти їх в глибоку широку миску, залити молоком. Дати настоятися 5-10 хвилин. Шматочки хліба повинні добре просочитися молоком, але при цьому не розвалюватися в руках.
  4. Збити яйця, занурити у суміш шматочки хліба, обсмажити їх на сковорідці з оливковою олією з двох боків до золотистої скоринки.
  5. Обсмажені торріхас викласти на серветку, щоб прибрати надлишок олії. Полити апельсиновим сиропом і подати до столу.

Вам буде цікаво:

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на четвер, 11 вересня: що наробить циклон

У четвер, 11 вересня, під впливом потужного антициклону з північного сходу по всій Україні встановиться…

10/09/2025 23:47
  • Новини

Магнітні бурі на четвер, 11 вересня 2025 року: хвилювання чи спокійна обстановка

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Який прогноз у фахівців?

10/09/2025 22:53
  • Новини

Чим відрізняється Матіас від звичайного оселедця: просте пояснення, у чому різниця

Ніжний смак, відсутність кісток та мінімум солі – все це Матіас. Чому він такий популярний…

10/09/2025 21:57
  • Новини

В Україні почали спостерігатися стрибки напруги: що робити при перепадах та як зберегти техніку

Через пошкодження енергосистеми, спричинені атаками Росії, в українських мережах фіксують стрибки напруги. Експерти пояснюють, чим…

10/09/2025 20:59
  • Статті

Стильна чоловіча білизна: як підібрати комплект для особливих випадків?

Особливі події у житті кожного чоловіка вимагають особливої уваги до деталей, включаючи підбір якісної та…

10/09/2025 20:18
  • Новини

Осіннє меню: запечена курка зі сливами – просто, ароматно, незвичайно

Осіннє меню можна зробити цікавіше - спробуйте запекти курку зі сливами. Ця незвичайна, ароматна і…

10/09/2025 19:59