Дедалі ближче закінчення Великого посту. Великий піст – це велике випробування для організму у духовному та фізичному сенсах. Тих, хто його майже пройшов, має бути не менш важливий процес – вихід із поста.
Для лікарів закінчення посту – теж неабияке випробування: різко збільшується кількість людей, що надходять з симптомами гострого холециститу (запалення жовчного міхура), гострого панкреатиту (запалення підшлункової залози).
Причина простота: що довше триває утримання від їжі тваринного походження, то тривалішим має бути період повернення до звичного для нас режиму харчування. Організму потрібен час на відновлення.
Раніше ми писали: Наближається Великдень і закінчення Великого посту: розговлятися теж треба вміти
Щоб свято не нашкодило здоров‘ю
Поради для господинь і господарів
- Пам’ятайте про здорову їжу: бажано, щоб вона складала 70% страв вашого святкового меню, тоді як ковбаски, крученики, підчеревина, паски й подібне – не більше ніж 30% (можливо, до 50%, але не більше);
- приготуйте різноманітні овочеві закуски;
- уникайте канапок із маслом, сиром і ковбасою, смажених у фритюрі смаколиків;
- не докучайте пропозиціями: «з’їжте ще», «спробуйте оце», «пийте до дна». Памʼятайте, що кількість їжі та алкоголю, яку ваші гості можуть з комфортом і безпечно споживати, може відрізнятися від вашої.
Поради для гостей
- Не пропускайте звичного сніданку або обіду перед святковою трапезою (голод збільшує шанси на переїдання, споживання більшої кількості нездорової їжі та поганого самопочуття наступного дня);
- їжте маленькими порціями (якщо вам щось особливо сподобалося, то можна взяти добавку, але невелику);
- навчіться чемно відмовляти у надмірних пропозиціях їжі та напоїв (скажімо: «Це було чудово, я вже спробував, дякую»);
- не поспішайте, робіть перерви у куштуванні смачних страв;
- памʼятайте про різницю між здоровими та нездоровими стравами і про помірність у харчуванні (намагайтеся заповнити тарілку рослинною їжею, обмежте солоне, смажене, жирне та солодке);
- поставтеся відповідально до алкоголю (слід обмежити його вживання однією-двома порціями для жінок і не більше трьох – для чоловіків, під порцією алкоголю розуміють 30 мілілітрів міцних напоїв, 100 мілілітрів вина і 300 мілілітрів пива);
- не варто вірити у «чарівні пігулки», які позбавлять вас від переїдання, таких засобів просто не існує.
Бажаємо всім веселих та здорових свят, смачної паски і теплої атмосфери у колі родини та друзів.
Ми також писали: