ГоловнаДомашня енциклопедіяЩоб свято не зашкодило здоров'ю: як безпечно виходити з посту

Щоб свято не зашкодило здоров’ю: як безпечно виходити з посту

Ось які рекомендації для господарів та гостей застілля сформулював Олег Швець, консультант із громадського здоров'я МОЗ України.

Дедалі ближче закінчення Великого посту. Великий піст – це велике випробування для організму у духовному та фізичному сенсах. Тих, хто його майже пройшов, має бути не менш важливий процес – вихід із поста.

Для лікарів закінчення посту – теж неабияке випробування: різко збільшується кількість людей, що надходять з симптомами гострого холециститу (запалення жовчного міхура), гострого панкреатиту (запалення підшлункової залози).

Причина простота: що довше триває утримання від їжі тваринного походження, то тривалішим має бути період повернення до звичного для нас режиму харчування. Організму потрібен час на відновлення.

Раніше ми писали: Наближається Великдень і закінчення Великого посту: розговлятися теж треба вміти

Щоб свято не нашкодило здоровю

Поради для господинь і господарів

  • Пам’ятайте про здорову їжу: бажано, щоб вона складала 70% страв вашого святкового меню, тоді як ковбаски, крученики, підчеревина, паски й подібне – не більше ніж 30% (можливо, до 50%, але не більше);
  • приготуйте різноманітні овочеві закуски;
  • уникайте канапок із маслом, сиром і ковбасою, смажених у фритюрі смаколиків;
  • не докучайте пропозиціями: «з’їжте ще», «спробуйте оце», «пийте до дна». Памʼятайте, що кількість їжі та алкоголю, яку ваші гості можуть з комфортом і безпечно споживати, може відрізнятися від вашої.

Поради для гостей

  • Не пропускайте звичного сніданку або обіду перед святковою трапезою (голод збільшує шанси на переїдання, споживання більшої кількості нездорової їжі та поганого самопочуття наступного дня);
  • їжте маленькими порціями (якщо вам щось особливо сподобалося, то можна взяти добавку, але невелику);
  • навчіться чемно відмовляти у надмірних пропозиціях їжі та напоїв (скажімо: «Це було чудово, я вже спробував, дякую»);
  • не поспішайте, робіть перерви у куштуванні смачних страв;
  • памʼятайте про різницю між здоровими та нездоровими стравами і про помірність у харчуванні (намагайтеся заповнити тарілку рослинною їжею, обмежте солоне, смажене, жирне та солодке);
  • поставтеся відповідально до алкоголю (слід обмежити його вживання однією-двома порціями для жінок і не більше трьох – для чоловіків, під порцією алкоголю розуміють 30 мілілітрів міцних напоїв, 100 мілілітрів вина і 300 мілілітрів пива);
  • не варто вірити у «чарівні пігулки», які позбавлять вас від переїдання, таких засобів просто не існує.

Бажаємо всім веселих та здорових свят, смачної паски і теплої атмосфери у колі родини та друзів.

Ми також писали:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні