Щороку Великдень для чергових лікарів хірургічних стаціонарів знаменується різким збільшенням людей, що надходять з симптомами гострого холециститу (запалення жовчного міхура), гострого панкреатиту (запалення підшлункової залози). «Не нудьгують» у післясвяткові дні терапевти і гастроентерологи.
Парафіяни забувають про те, що чим довше триває утримання від їжі тваринного походження, тим тривалішим має бути період повернення до звичного для нас режиму харчування. Організму необхідний час на відновлення.
Важливість поступового збільшення кількості їжі обумовлена необхідністю перебудови системи травлення, тому що під час дотримання посту рівень вироблення ферментів був фізіологічно знижений через обмеження кількості їжі та виключення продуктів тваринного походження.
Тож з метою профілактики захворювань і ускладнень, які можуть виникнути при різкій зміні харчового раціону, важливо знати про особливості правильного виходу з посту. Особливо це стосується людей з хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної систем.
Слід пам’ятати, насамперед, про помірність. Не треба поспішати з поверненням до звичного режиму харчування. Упродовж святкового великоднього тижня спробувати смачні наїдки у вас ще буде час.
Вихід з посту має тривати приблизно 1-2 тижні. Упродовж цього часу краще поєднувати пісну їжу зі звичайною.
Окрім того:
Раніше ми розповідали:
Синоптики повідомляють, що чекає на регіони нашої країни 18 липня. У п'ятницю, 18 липня, у…
Який прогноз дають фахівці про геомагнітні хвилювання цього дня?
Щоранку ми стикаємося зі звичним ритуалом – тиша кухні, м'яке світло світанку, тихе шипіння води.…
Хочете заощадити час на кухні та не жертвувати смаком? Ось три прийоми, які спростять готування:…
Повернення додому після фронту не завжди про радість. Буває, що зрозуміти одне одного знову стає…
Домашній лимонад – це не лише смачно, а й корисно. Спробуйте приготувати його за перевіреним…