Щороку Великдень для чергових лікарів хірургічних стаціонарів знаменується різким збільшенням людей, що надходять з симптомами гострого холециститу (запалення жовчного міхура), гострого панкреатиту (запалення підшлункової залози). «Не нудьгують» у післясвяткові дні терапевти і гастроентерологи.
Парафіяни забувають про те, що чим довше триває утримання від їжі тваринного походження, тим тривалішим має бути період повернення до звичного для нас режиму харчування. Організму необхідний час на відновлення.
Важливість поступового збільшення кількості їжі обумовлена необхідністю перебудови системи травлення, тому що під час дотримання посту рівень вироблення ферментів був фізіологічно знижений через обмеження кількості їжі та виключення продуктів тваринного походження.
Тож з метою профілактики захворювань і ускладнень, які можуть виникнути при різкій зміні харчового раціону, важливо знати про особливості правильного виходу з посту. Особливо це стосується людей з хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної систем.
Слід пам’ятати, насамперед, про помірність. Не треба поспішати з поверненням до звичного режиму харчування. Упродовж святкового великоднього тижня спробувати смачні наїдки у вас ще буде час.
Вихід з посту має тривати приблизно 1-2 тижні. Упродовж цього часу краще поєднувати пісну їжу зі звичайною.
Окрім того:
Раніше ми розповідали:
З вересня частина українців отримає збільшені або зменшені субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. З чим…
Після розірвання угоди з Росією тисячі українців втратили право на зарахування частини трудового стажу. Що…
Українське законодавство гарантує: пенсії для людей з інвалідністю не можуть бути нижчими за встановлені мінімальні…
У народному календарі вересень завжди був особливим місяцем. Літо поволі відступає, ранки стають холодними, а…
У ніч із 7 на 8 вересня 2025 року жителі України стануть свідками рідкісної астрономічної…
Якою буде синоптична ситуація в країні? Синоптики зазначають, що першого дня осені будуть деякі зміни.