Статті

Наближається Великдень і закінчення Великого посту: розговлятися теж треба вміти

Щороку Великдень для чергових лікарів хірургічних стаціонарів знаменується різким збільшенням людей, що надходять з симптомами гострого холециститу (запалення жовчного міхура), гострого панкреатиту (запалення підшлункової залози). «Не нудьгують» у післясвяткові дні терапевти і гастроентерологи.

Парафіяни забувають про те, що чим довше триває утримання від їжі тваринного походження, тим тривалішим має бути період повернення до звичного для нас режиму харчування. Організму необхідний час на відновлення.

Чому важливо повільно виходити з посту

Важливість поступового збільшення кількості їжі обумовлена необхідністю перебудови системи травлення, тому що під час дотримання посту рівень вироблення ферментів був фізіологічно знижений через обмеження кількості їжі та виключення продуктів тваринного походження.

Тож з метою профілактики захворювань і ускладнень, які можуть виникнути при різкій зміні харчового раціону, важливо знати про особливості правильного виходу з посту. Особливо це стосується людей з хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної систем.

Слід памятати, насамперед, про помірність. Не треба поспішати з поверненням до звичного режиму харчування. Упродовж святкового великоднього тижня спробувати смачні наїдки у вас ще буде час.

Правила безпечного розговлення

Вихід з посту має тривати приблизно 1-2 тижні. Упродовж цього часу краще поєднувати пісну їжу зі звичайною.

Окрім того:

  • вводьте у раціон звичні для вас страви поступово, у порції має бути не більше 150-200 грамів;
  • не треба змішувати кілька страв одразу;
  • будьте обережними зі свіжою випічкою;
  • поступово вводьте в раціон яйця, молочні та кисломолочні продукти (кефір, сир, йогурт) та м’ясо (краще споживати спочатку індичку, курку, кролика, яловичину);
  • надайте перевагу відвареному або тушкованому способу приготування страв;
  • не забувайте про клітковину, адже вона нормалізує травлення, тому споживайте більше фруктів, овочів (як сирих, так і в тушкованому, вареному або запеченому вигляді), а також зелень і спеції, які сприятимуть засвоєнню важкої їжі;
  • білкові продукти краще їсти в першій половині дня (один білковий продукт за один прийом їжі);
  • не робіть зайвих перекусів, а також не забувайте більше рухатися в перервах між прийомами їжі, щоб полегшити процес травлення.

Раніше ми розповідали:

Метки: великий пост розговління

Новое на сайте

  • Новини

Можуть залишитися без пенсії: кого у 2026 році торкнуться нові вимоги до стажу

У 2026 році в Україні змінюються умови виходу на пенсію за віком. Це може стати…

14/12/2025 13:00
  • Новини

Швидкий рецепт випічки до свят: як приготувати різдвяне печиво за 25 хвилин

Різдво асоціюється з домашнім затишком й смачною випічкою, але не всі готові проводити години на…

14/12/2025 12:00
  • Новини

Українцям компенсують сотні кіловат електроенергії: хто першим отримає допомогу від держави

Під час опалювального сезону частина споживачів може отримати грошову компенсацію за спожиту електроенергію. Виплати здійснюють…

14/12/2025 11:00
  • Новини

Позбудьтесь негайно шкідливої звички : чому читати новини в темноті зі смартфона небезпечно

Під час вимкнень світла багато людей інстинктивно тягнуться до смартфона. Лікарі пояснюють, чому читання новин…

14/12/2025 10:00
  • Новини

Не лише вітамін С: як мандарини рятують від стресів і зимової хандри

У сезон холодів багато людей стикаються з втомою та пригніченим настроєм. Лікарі звернули увагу на…

14/12/2025 09:00
  • Новини

Вартість “молочки” обвалилася: що буде з цінами на масло, сметану та сир в Україні

Світова тенденція здешевлення молочної продукції докотилася й до України. Споживачам це вигідно, але що буде…

14/12/2025 08:00