Статті

Наближається Великдень і закінчення Великого посту: розговлятися теж треба вміти

Щороку Великдень для чергових лікарів хірургічних стаціонарів знаменується різким збільшенням людей, що надходять з симптомами гострого холециститу (запалення жовчного міхура), гострого панкреатиту (запалення підшлункової залози). «Не нудьгують» у післясвяткові дні терапевти і гастроентерологи.

Парафіяни забувають про те, що чим довше триває утримання від їжі тваринного походження, тим тривалішим має бути період повернення до звичного для нас режиму харчування. Організму необхідний час на відновлення.

Чому важливо повільно виходити з посту

Важливість поступового збільшення кількості їжі обумовлена необхідністю перебудови системи травлення, тому що під час дотримання посту рівень вироблення ферментів був фізіологічно знижений через обмеження кількості їжі та виключення продуктів тваринного походження.

Тож з метою профілактики захворювань і ускладнень, які можуть виникнути при різкій зміні харчового раціону, важливо знати про особливості правильного виходу з посту. Особливо це стосується людей з хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної систем.

Слід памятати, насамперед, про помірність. Не треба поспішати з поверненням до звичного режиму харчування. Упродовж святкового великоднього тижня спробувати смачні наїдки у вас ще буде час.

Правила безпечного розговлення

Вихід з посту має тривати приблизно 1-2 тижні. Упродовж цього часу краще поєднувати пісну їжу зі звичайною.

Окрім того:

  • вводьте у раціон звичні для вас страви поступово, у порції має бути не більше 150-200 грамів;
  • не треба змішувати кілька страв одразу;
  • будьте обережними зі свіжою випічкою;
  • поступово вводьте в раціон яйця, молочні та кисломолочні продукти (кефір, сир, йогурт) та м’ясо (краще споживати спочатку індичку, курку, кролика, яловичину);
  • надайте перевагу відвареному або тушкованому способу приготування страв;
  • не забувайте про клітковину, адже вона нормалізує травлення, тому споживайте більше фруктів, овочів (як сирих, так і в тушкованому, вареному або запеченому вигляді), а також зелень і спеції, які сприятимуть засвоєнню важкої їжі;
  • білкові продукти краще їсти в першій половині дня (один білковий продукт за один прийом їжі);
  • не робіть зайвих перекусів, а також не забувайте більше рухатися в перервах між прийомами їжі, щоб полегшити процес травлення.

Раніше ми розповідали:

Метки: великий пост розговління

Новое на сайте

  • Новини

Зростання цін на електроенергію: в уряді зробили важливу заяву

Кабінет Міністрів України ухвалив важливе рішення щодо вартості електроенергії для населення на час опалювального сезону.

23/10/2025 10:39
  • Новини

Як українські пенсіонери готуються до зими: чим запасаються (відео)

Як українські пенсіонери готуються до зими в умовах невизначеності: роблять запаси, купують свічки та павербанки,…

23/10/2025 09:44
  • Новини

У Чорнобильській зоні зафіксували рідкісного чорного птаха, який уникає людей

У Чорнобильський радіаційно‑екологічний біосферний заповідник встановили фотопастку, яка спіймала кадри з одним із найобережніших птахів.

23/10/2025 08:21
  • Новини

Пенсія вища від зарплати: розрахунки для 53 років страхового стажу

На розмір пенсійної виплати найбільше впливають два важливі показники: тривалість страхового стажу та розмір заробітної…

23/10/2025 06:32
  • Новини

Облік ВПО переходить у цифру: що це значить і до чого готуватися переселенцям

Верховна Рада України розгляне у другому читанні законопроєкт №12301 «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо…

23/10/2025 05:27
  • Новини

Погода в Україні на четвер, 23 жовтня

У четвер в Україні буде тепло, кажуть метеорологи. Лише на північному сході буде свіжішим -…

22/10/2025 23:58