Статті

Наближається Великдень і закінчення Великого посту: розговлятися теж треба вміти

Щороку Великдень для чергових лікарів хірургічних стаціонарів знаменується різким збільшенням людей, що надходять з симптомами гострого холециститу (запалення жовчного міхура), гострого панкреатиту (запалення підшлункової залози). «Не нудьгують» у післясвяткові дні терапевти і гастроентерологи.

Парафіяни забувають про те, що чим довше триває утримання від їжі тваринного походження, тим тривалішим має бути період повернення до звичного для нас режиму харчування. Організму необхідний час на відновлення.

Чому важливо повільно виходити з посту

Важливість поступового збільшення кількості їжі обумовлена необхідністю перебудови системи травлення, тому що під час дотримання посту рівень вироблення ферментів був фізіологічно знижений через обмеження кількості їжі та виключення продуктів тваринного походження.

Тож з метою профілактики захворювань і ускладнень, які можуть виникнути при різкій зміні харчового раціону, важливо знати про особливості правильного виходу з посту. Особливо це стосується людей з хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної систем.

Слід памятати, насамперед, про помірність. Не треба поспішати з поверненням до звичного режиму харчування. Упродовж святкового великоднього тижня спробувати смачні наїдки у вас ще буде час.

Правила безпечного розговлення

Вихід з посту має тривати приблизно 1-2 тижні. Упродовж цього часу краще поєднувати пісну їжу зі звичайною.

Окрім того:

  • вводьте у раціон звичні для вас страви поступово, у порції має бути не більше 150-200 грамів;
  • не треба змішувати кілька страв одразу;
  • будьте обережними зі свіжою випічкою;
  • поступово вводьте в раціон яйця, молочні та кисломолочні продукти (кефір, сир, йогурт) та м’ясо (краще споживати спочатку індичку, курку, кролика, яловичину);
  • надайте перевагу відвареному або тушкованому способу приготування страв;
  • не забувайте про клітковину, адже вона нормалізує травлення, тому споживайте більше фруктів, овочів (як сирих, так і в тушкованому, вареному або запеченому вигляді), а також зелень і спеції, які сприятимуть засвоєнню важкої їжі;
  • білкові продукти краще їсти в першій половині дня (один білковий продукт за один прийом їжі);
  • не робіть зайвих перекусів, а також не забувайте більше рухатися в перервах між прийомами їжі, щоб полегшити процес травлення.

Раніше ми розповідали:

Метки: великий пост розговління

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 18 липня

Синоптики повідомляють, що чекає на регіони нашої країни 18 липня. У п'ятницю, 18 липня, у…

17/07/2025 23:12
  • Новини

Магнітні бурі на п’ятницю, 18 липня 2025 року: турбуватися чи розслабитися

Який прогноз дають фахівці про геомагнітні хвилювання цього дня?

17/07/2025 22:39
  • Статті

Мистецтво заварювання: як чайник Тефаль перетворює ранок

Щоранку ми стикаємося зі звичним ритуалом – тиша кухні, м'яке світло світанку, тихе шипіння води.…

17/07/2025 22:31
  • Статті

Три простих кулінарних поради, які заощадять ваш обід

Хочете заощадити час на кухні та не жертвувати смаком? Ось три прийоми, які спростять готування:…

17/07/2025 21:27
  • Статті

Як спілкуватися з рідними, які приходять з фронту: поради психолога

Повернення додому після фронту не завжди про радість. Буває, що зрозуміти одне одного знову стає…

17/07/2025 20:47
  • Новини

3 ложки цукру та один лимон – і спека не страшна: домашній лимонад готовий

Домашній лимонад – це не лише смачно, а й корисно. Спробуйте приготувати його за перевіреним…

17/07/2025 19:38