Статті

Наближається Великдень і закінчення Великого посту: розговлятися теж треба вміти

Щороку Великдень для чергових лікарів хірургічних стаціонарів знаменується різким збільшенням людей, що надходять з симптомами гострого холециститу (запалення жовчного міхура), гострого панкреатиту (запалення підшлункової залози). «Не нудьгують» у післясвяткові дні терапевти і гастроентерологи.

Парафіяни забувають про те, що чим довше триває утримання від їжі тваринного походження, тим тривалішим має бути період повернення до звичного для нас режиму харчування. Організму необхідний час на відновлення.

Чому важливо повільно виходити з посту

Важливість поступового збільшення кількості їжі обумовлена необхідністю перебудови системи травлення, тому що під час дотримання посту рівень вироблення ферментів був фізіологічно знижений через обмеження кількості їжі та виключення продуктів тваринного походження.

Тож з метою профілактики захворювань і ускладнень, які можуть виникнути при різкій зміні харчового раціону, важливо знати про особливості правильного виходу з посту. Особливо це стосується людей з хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної систем.

Слід памятати, насамперед, про помірність. Не треба поспішати з поверненням до звичного режиму харчування. Упродовж святкового великоднього тижня спробувати смачні наїдки у вас ще буде час.

Правила безпечного розговлення

Вихід з посту має тривати приблизно 1-2 тижні. Упродовж цього часу краще поєднувати пісну їжу зі звичайною.

Окрім того:

  • вводьте у раціон звичні для вас страви поступово, у порції має бути не більше 150-200 грамів;
  • не треба змішувати кілька страв одразу;
  • будьте обережними зі свіжою випічкою;
  • поступово вводьте в раціон яйця, молочні та кисломолочні продукти (кефір, сир, йогурт) та м’ясо (краще споживати спочатку індичку, курку, кролика, яловичину);
  • надайте перевагу відвареному або тушкованому способу приготування страв;
  • не забувайте про клітковину, адже вона нормалізує травлення, тому споживайте більше фруктів, овочів (як сирих, так і в тушкованому, вареному або запеченому вигляді), а також зелень і спеції, які сприятимуть засвоєнню важкої їжі;
  • білкові продукти краще їсти в першій половині дня (один білковий продукт за один прийом їжі);
  • не робіть зайвих перекусів, а також не забувайте більше рухатися в перервах між прийомами їжі, щоб полегшити процес травлення.

Раніше ми розповідали:

Метки: великий пост розговління

Новое на сайте

  • Статті

Руки з віком стали менш рухливими: як повернуть їм гнучкість та легкість

З віком руки стають менш рухливими через болі в суглобах, перенесені травми або просто від…

16/04/2025 20:49
  • Статті

Що готують на Великдень у різних країнах світу

Великдень – одне з головних християнських свят. Йому передує Великий піст з обмеженнями на знак…

16/04/2025 19:59
  • Статті

Кому треба подати заяву для отримання субсидії?

Деяким категоріям українців потрібно подати заяву на отримання субсидії. Хто ризикує залишитись без допомоги?

16/04/2025 18:59
  • Статті

Навіщо потрібний магазинний чек і чому треба вимагати його видачі

Чек — це не звичайний папірець, а ваш доказ покупки. Він гарантує, що ви придбали…

16/04/2025 17:59
  • Статті

Коли та як перевіряють лічильники води: що має знати споживач

На електронну пошту редакції надійшов лист з питанням: як часто потрібно перевіряти лічильники води і…

16/04/2025 16:36
  • Статті

Перерахунок пенсій не лише у квітні: кому треба написати заяву у Пенсійний фонд

Пенсії в Україні отримують більше 10 млн українців, проте є й ті, що продовжують працювати.…

16/04/2025 16:06