Травнева кропива допоможе зміцнити серце
Для цього рецепту потрібна саме травнева кропива, зібрана до цвітіння.
- Зібрати 200 г верхівок травневої кропиви, рослину подрібнити, покласти в сулію і залити 0,5 л горілки або тим самим об’ємом 50-60% спирту.
- Закрити п’ятьма-шістьма шарами марлі, одну добу тримати на вікні, а ще п’ять діб у темному місці.
- Настоянку процідити, віджати через марлю. Має вийти зелена тягуча рідина.
Приймати по 1 чайній ложці натщесерце за 30 хвилин до їди і 1 чайну ложку на ніч, поки настоянка не закінчиться.
З книги «Здравушка»
Чи варто додавати кропиву у весняний раціон?
Навесні, коли організму бракує вітамінів, кропива може стати чудовим природним помічником. У її листі багато вітамінів A, C, K, а також залізо, кальцій та інші корисні речовини.
Кропива допомагає при занепаді сил, анемії, підтримує імунітет і покращує обмін речовин.
Особливо корисними є навесні легкі супи з молодої кропиви або настій: 1 столова ложка сухого листя на склянку окропу, настояти 1 годину. Пити по 1/3 склянки 3 рази на день.
Перед вживанням краще проконсультуватися з лікарем – у кропиви є протипоказання, наприклад, при схильності до тромбоутворення.
****
Для тих, у кого є земельна ділянка, було б дуже корисно завести в якомусь куточку цю невибагливу, але неймовірну корисну рослину. У такому разі ви майже весь сезон будете з молодою кропивою: якщо зрізати пагони і час від часу поливати коріння, кропива даватиме нові. Зелень для супів та салатів, сировина для цілющих настоїв зростатиме на городі та приноситиме користь довгі роки.
Читайте також: