Що таке вітамін К та які основні функції він виконує?
Мало хто розповідає, що популярні вітаміни С та D дуже добре поєднуються з вітаміном К. Кожен з них підсилює властивості один одного. Своєю чергою вітамін К поділяється на К1 (філохінон), велика кількість якого міститься в листовій зелені та К2 (менахінон), який можна отримати споживаючи тваринну їжу.
Також поповнити запаси вітаміну К в організмі можна, додавши до свого раціону дієтичні добавки, в одній капсулі яких зібрано необхідну для організму добову дозу цього нутрієнта.
Вітамін К бере участь у важливих процесах, які відбуваються у нашому організмі, зокрема він відповідає за:
- згортання крові: вітамін поєднує між собою тромбоцити та утворює згустки крові, які запобігають великим крововтратам при порізах чи інших значних травмах;
- засвоєння кальцію в організмі та розвиток кісткової тканини: завдяки своїм властивостям вітамін К забезпечує здоровий розвиток кісток та унеможливлює появу такого захворювання як остеопороз. Саме завдяки вітаміну К в організмі активуються білки, які зміцнюють кістки;
- запобігання серцево-судинних захворювань: вітамін К створює всі умови для того, щоб кальцій добре засвоювався організмом, а не осідав на стінках судин та атеросклеротичних бляшках. Також він запобігає розвитку ішемічної хвороби серця;
- нормалізацію рухової активності шлунку та кишківника, а також перешкоджає утворенню каменів у нирках.
Як отримати необхідну кількість вітаміну К?
Для підтримки потрібного рівня вітаміну К в організмі рекомендується вживати продукти, багаті на цей нутрієнт. Зокрема він міститься в зелених овочах (броколі, спаржа, квасоля, білокачанна капуста, горох, цибуля-порей, огірки), а ще в моркві, чорниці, крес-салаті, шпинаті, печінці, яловичині, свинині та молочних продуктах.
Треба пам’ятати, що вітамін К — жиророзчинний, тому для кращого його засвоєння продукти, які мають у своєму складі цей вітамін, рекомендується вживати разом з жирами. Наприклад, салат зі шпинату та цибулі-порей заправити оливковою або будь-якою іншою олією або додати до салату авокадо, порізане кубиками.
Якщо в раціоні не так багато продуктів, що містять вітамін К або цього недостатньо через авітаміноз, то краще споживати дієтичні добавки. Експерти інтернет-магазину Джині, в якому можна придбати дієтичні добавки, вітаміни, мінерали і багато іншої продукції для здорового способу життя, рекомендують під час вибору дієтичної добавки з вітаміном К керуватися такими правилами:
- Проконсультуватися з лікарем. Це важливо зробити, якщо маєте хронічні захворювання або вживаєте певні ліки. Лікар допоможе зробити індивідуальний графік поєднання ліків та дієтичної добавки, враховуючи загальний стан здоров’я та хронічні захворювання.
- Визначитися з типом вітаміну К. Він має два основні типи — K1 (філохінон) і K2 (менахінон). Для підтримки серця та кісток варто, щоб дієтична добавка містила обидва типи цього вітаміну. Якщо треба підтримати нормальне згортання крові, то з цим допоможе К1, якщо ж треба покращити засвоєння кальцію — то К2.
- Дозування. Рекомендована доза вітаміну К для дорослих віком від 19 років становить — 120 мкг для чоловіків та 90 мкг для жінок. Лікарі не рекомендують перевищувати цей поріг, оскільки передозування матиме негативні наслідки для здоров’я.
Вітамін К входить до складу більшості полівітамінних комплексів, але треба пам’ятати про те, що, як правило, він міститься в кількості, значно меншій від добової дози. Тому, якщо треба відкорегувати рівень саме вітаміну К, то рекомендується купувати монодієтичну добавку з цим вітаміном. Тоді організм отримає повну добову дозу необхідного нутрієнта.

*на правах реклами