Різдво – одне з найважливіших свят для усіх християн. Офіційно його відзначатимуть за новоюліанським календарем – 25 грудня, але частина віруючих, які дотримуються юліанського календаря, святкують Різдво 7 січня. З цим великим святом пов’язано багато традицій та обрядів. І у різних куточках нашої країни є свої особливості святкування.
Ми вже розповідали:
Поділля охоплює Вінницьку, Хмельницьку, частину Черкаської та Тернопільської областей. Вечір перед Різдвом тут називають не лише Святвечором, а й «вілією» або «кутею». Святковий вечір розпочинається з того, що господар заносить до хати дідуха (або коляду) — сніп пшениці або жита, що символізує добробут.
Ставлять його в куток біля ікони, а на підлогу розсипають солому. Наступного ранку коляду разом із соломою виносять і спалюють біля хати.
Святковий стіл на Поділлі складається з традиційних 12 страв. Вареники часто готують з капустою та пшоном. Випікають особливий хліб у формі підкови, який вішають під образи і зберігають до Водохреща, а потім віддають корові під час отелення. Цей хліб називається «різдвяник», «рожество» або «різдво». Першу ложку куті кидають до стелі для бджіл, а другу — морозу, щоб він не пошкодив посіви. Подоляни також вірять, що душі померлих родичів беруть участь у святковій трапезі, тому їх згадують добрим словом і залишають їжу на столі. Різдвяні колядки мали свої особливості: на східному Поділлі ходили переважно з Віфлеємською зіркою, а на західному — з вертепами.
На півдні України, що охоплює Запорізьку, Херсонську, Миколаївську, Одеську області та південь Дніпропетровщини, святкування Різдва поєднує загальноукраїнські традиції. Перед святом господині прибирають оселі, прикрашають їх і готують новий одяг для родини. У деяких селах збереглася традиція прикрашати хату дідухом та павуками із соломи.
На Святвечір родина збирається за столом, на якому головною стравою є пшенична каша з родзинками, маком, медом і горіхами. Окрім куті, до столу подають узвар, рибу (запечену з овочами, рибні юшки та котлети), квашену та солену рибу, гриби та вареники з капустою. Вечеря часто відноситься до хрещених батьків, а діти приносять кутю, калачі та цукерки, отримуючи натомість подарунки.
Після вечері молодь та діти колядують, співаючи різдвяні пісні та бажаючи господарям здоров’я і добробуту.
В Одеській області існує традиція «Мошу» — святкування під час колядування, де центральним персонажем є переодягнений чоловік, що символізує дух предків. Це дійство супроводжується співами, танцями та жартами.
Геомагнітні коливання здатні впливати на самопочуття, особливо в метеозалежних людей. Експерти розповіли, чого очікувати 17…
Юристи попереджають: власникам житла варто терміново перевірити документи, аби не стати жертвами шахрайства та уникнути…
Частина українців може зменшити платіжки за електроенергію вдвічі. Для цього потрібно виконати одну обов'язкову умову.
Проїзд у багатьох видах громадського транспорту для українців є безкоштовним, але є ще одна умова,…
Популярні сорти винограду нерідко дивують відсутністю кісточок. Чому так відбувається, розповів експерт.
Хрусткі та ароматні – саме такими виходять мариновані томати за рецептом Зої Яновської з Любашівки.…