Різдво – одне з найважливіших свят для усіх християн. Офіційно його відзначатимуть за новоюліанським календарем – 25 грудня, але частина віруючих, які дотримуються юліанського календаря, святкують Різдво 7 січня. З цим великим святом пов’язано багато традицій та обрядів. І у різних куточках нашої країни є свої особливості святкування.
Ми вже розповідали:
- Різдво у різних куточках України: на заході країни – Корочун замість Святвечора
- Що готують на Різдво на Поліссі та Наддніпрянщині – спробуйте поліську «бурду» з конопель
Свято куті на Поділлі
Поділля охоплює Вінницьку, Хмельницьку, частину Черкаської та Тернопільської областей. Вечір перед Різдвом тут називають не лише Святвечором, а й «вілією» або «кутею». Святковий вечір розпочинається з того, що господар заносить до хати дідуха (або коляду) — сніп пшениці або жита, що символізує добробут.
Ставлять його в куток біля ікони, а на підлогу розсипають солому. Наступного ранку коляду разом із соломою виносять і спалюють біля хати.
Святковий стіл на Поділлі складається з традиційних 12 страв. Вареники часто готують з капустою та пшоном. Випікають особливий хліб у формі підкови, який вішають під образи і зберігають до Водохреща, а потім віддають корові під час отелення. Цей хліб називається «різдвяник», «рожество» або «різдво». Першу ложку куті кидають до стелі для бджіл, а другу — морозу, щоб він не пошкодив посіви. Подоляни також вірять, що душі померлих родичів беруть участь у святковій трапезі, тому їх згадують добрим словом і залишають їжу на столі. Різдвяні колядки мали свої особливості: на східному Поділлі ходили переважно з Віфлеємською зіркою, а на західному — з вертепами.
Різдвяні обряди на півдні України
На півдні України, що охоплює Запорізьку, Херсонську, Миколаївську, Одеську області та південь Дніпропетровщини, святкування Різдва поєднує загальноукраїнські традиції. Перед святом господині прибирають оселі, прикрашають їх і готують новий одяг для родини. У деяких селах збереглася традиція прикрашати хату дідухом та павуками із соломи.
На Святвечір родина збирається за столом, на якому головною стравою є пшенична каша з родзинками, маком, медом і горіхами. Окрім куті, до столу подають узвар, рибу (запечену з овочами, рибні юшки та котлети), квашену та солену рибу, гриби та вареники з капустою. Вечеря часто відноситься до хрещених батьків, а діти приносять кутю, калачі та цукерки, отримуючи натомість подарунки.
Після вечері молодь та діти колядують, співаючи різдвяні пісні та бажаючи господарям здоров’я і добробуту.
В Одеській області існує традиція «Мошу» — святкування під час колядування, де центральним персонажем є переодягнений чоловік, що символізує дух предків. Це дійство супроводжується співами, танцями та жартами.
Різдвяний короп у сметані
Інгредієнти:
- Короп — 1 штука,
- цибуля порей — 200 грамів,
- вершки — 150 грамів,
- сметана — 200 грамів,
- борошно — 2 столові ложки,
- часник — 2 зубчики, олія, сіль та чорний перець — за смаком.
Приготування:
- Очистити коропа, помити і добре посолити рибу всередині та зовні, залишити на 15 хвилин.
- Розігріти пательню з олією.
- Висипати борошна у велику тарілку, добре запанірувати коропа.
- Обсмажити на пательні до золотистої скоринки.
- Змастити форму для запікання олією.
- Порізати цибулю кружальцями завтовшки один сантиметр, викласти частину на дно форми, залишивши трохи для покриття коропа зверху.
- Змішати в мисці сметану та вершки. Додати подрібнені зубчики часнику, посолити, поперчити.
- Залити коропа соусом, викласти залишені кружальця цибулі зверху. Запікати 20 хвилин при температурі 180 градусів.