Статті

Про фінансування партій і зброю для фронту: куди йдуть наші податки

Або коли дама з парламентським значком недоплатила до держбюджету 10 «лимонів» податку. А скільки ж це на «передок» могло надійти і не надійшло 155-міліметрових снарядів?

Що ж, поговоримо про нашу Верховну Раду. На сайті Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) було опубліковано, що касаційний адмінсуд (складова частина Верховного суду) нещодавно підтвердив правомірність рішення НАЗК про припинення державного фінансування політичної партії «Голос». Причина – порушення у звітах партії за ІІІ-ІV квартали 2020 року.

Про виявлення низки серйозних порушень у «Голосу» в НАЗК повідомили влітку 2024 року. Порушення знайшли у звітах партії про майно, доходи та фінансові зобов’язання. У двох квартальних звітах за 2020 рік партія внесла до звіту недостовірні відомості на загальну суму понад чотири мільйони гривень. Це стало підставою для припинення державного фінансування статутної діяльності партії.

До речі, до кінця 2024 року партія мала отримати понад 57 мільйонів гривень. Це сума за два квартали. А скільки ж це місячних окладів бійців на нулі? Якщо по 100 тисяч, то це 570 чоловік, а це кілька рот.

Не хочу, щоб хтось подумав, що я спеціально «спустив Полкана» саме на «Голос». НАЗК у 2020 році через виявлені порушення у звітах зупиняло фінансування «Батьківщини» та «Голосу», а у 2021 році — «Слуги Народу». Після усунення цими партіями порушень НАЗК відновило їх фінансування, у тому числі і «Голосу».

А ось дані з Єдиного порталу використання громадських коштів.

17 січня 2024 року НАЗК у повній відповідності до закону здійснило щоквартальне переведення чотирьом політичним партіям, представленим у парламенті, кошти на фінансування статутної діяльності.

Найбільшу суму отримала партія «Слуга народу» – 122,57 мільйона гривень. Далі: «Європейська солідарність» – лише 35,38 мільйона гривень (двома платежами), «Батьківщина» – 23,25 мільйона гривень, і «Голос» – лише 28,91 мільйона гривень (двома платежами).

Таким чином, загальна сума коштів платників податків, які надіслали на фінансування партій, склала 210 мільйонів гривень. Зазначимо, що згадані суми лише чверть від того, скільки отримають партії протягом року.

Річ в тому, що платежі на фінансування їхньої діяльності здійснюються щоквартально.Загалом, як свідчать відкриті дані, після початку повномасштабної війни станом на кінець січня 2024 року НАЗК перерахувало політичним партіям понад мільярд гривень. Найбільше для «Слуги народу» – 883,61 мільйона гривень, «Європейської солідарності» – 289,44 мільйона гривень, «Батьківщині» – 167,61 мільйона гривень, «Голосу» – 28,91 мільйона гривень.

Не забуваймо, що «підгодовували» ми, платники податків, і «п’яту колону» – п’яту політичну партію 9-го скликання – «ОПЗЖ» востаннє отримувала фінансування від держави 21 січня 2022 року. Тоді НАЗК перерахувало проросійській партії 33,2 мільйона гривень. Влітку того ж року ОПЗЖ благополучно заборонили.

***
Коротше, дичина якась: хтось сотню гривень від аптеки і від базару відриває, щоб на дрон задонатити, а в когось «зряплата» парламентська до півсотні тисяч дотягує. Наголошую: ЗРЯплата!

Ну гаразд би лад у країні був. А то вже стільки років – як павуки у банці. Хтось розуміє, що у наших партій спільного з народом, що довірився їм? Я – ні! Та якщо їх самих щось об’єднує, то це лише наші гроші. І це під час війни.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: податки политика финансирование

Новое на сайте

  • Новини
  • Пенсійна справа

Про ці пільги знають не всі: за що пенсіонерам можна не платити

Для пенсіонерів в Україні передбачено низку пільг, що дозволяють суттєво економити.

28/10/2024 09:08
  • Новини

Медики назвали найкориснішу рибу: справжнє джерело вітамінів, а ціна – бюджетна

Про те, що риба дуже цінний продукт для людського організму, говорять усі лікарі та дієтологи.…

28/10/2024 07:37
  • Новини

Свята та народні прикмети 28 жовтня — що категорично не можна робити цього дня

28 жовтня в Україні відзначається День визволення України від фашистських загарбників, Міжнародний день анімації та…

28/10/2024 06:55
  • Новини

Від шматочка цього яблучного пирога ви точно не відмовитеся: найпростіший рецепт із 4 інгредієнтів

Випічка з яблуками – це завжди смачно. Сьогодні пропонуємо приготувати вам найпростіший, але дуже смачний…

28/10/2024 05:26
  • Статті

Як на пам’ятнику підкреслити особистість та стиль життя чоловіка?

В цій статті ми розглянемо, як на пам'ятнику підкреслити особистість та стиль життя чоловіка, обираючи…

27/10/2024 23:23
  • Новини

Щоб хризантеми легко перенесли зиму, обов’язково зробіть це перед настанням холодів

Квіти, як і інші рослини на наших ділянках, потребують догляду та підготовки до зими. Якщо…

27/10/2024 22:53