Понеділок, 28 Жовтня, 2024
ГоловнаГрошіСтосується всіх українських пенсіонерів: як не залишитися без пенсії і без грошей...

Стосується всіх українських пенсіонерів: як не залишитися без пенсії і без грошей на рахунках

Этот материал также доступен на русском языке
Деяким пенсіонерам «Ощадбанк» почав призупиняти виплати. Хто може залишитися без пенсії і що робити, щоб цього не сталося? Чому в наступному році планують не тільки призупиняти виплати, а взагалі списувати всі гроші, що вже надійшли на картку?

Кому можуть призупинити виплати?

1. Усім пенсіонерам

Згідно з чинними правилами, якщо людина протягом шести місяців:

  • не забирає свою пенсію на пошті,

  • не знімає з пенсійної картки,

  • не витрачає гроші з картки онлайн, тобто взагалі ніякого руху грошей протягом півроку не відбувається, то виплату пенсії призупиняють до з’ясування обставин.

Банки регулярно мають повідомляти про такі випадки Пенсійному фонду. Це стосується усіх осіб, не тільки переселенців. Виплата пенсії відновлюється, коли людина дає про себе знати, що вона жива і має право на продовження виплат.

2. Переселенцям, які отримали статус ВПО до 24 лютого 2024 року.

З 2014 року в законодавстві з’явилася така категорія громадян, як внутрішньо переміщені особи (ВПО). Для них вигадали особливі умови отримання пенсії: тільки через «Ощадбанк», який випускав спеціальні банківські картки, що одночасно були пенсійним посвідченням. При цьому такі особи мусили обов’язково проходити ідентифікацію кожні шість місяців.

На період ковідного карантину ідентифікацію можна було не проходити, виплата пенсії автоматично подовжувалася.

В лютому 2022 року в Україні введено воєнний стан. Відтоді внутрішньо переміщених осіб стало значно більше. Але тим, хто став переселенцем після 24 лютого 2022 року, Кабмін дозволив отримувати пенсію у звичайному режимі, без регулярного проходження ідентифікації. Таким чином, переселенців розділили на «до» і «після».

Влітку 2023 року карантин скасували. Це означало, що особи, які отримали статус ВПО до 24 лютого 2022 року, знову повинні кожні шість місяців проходити ідентифікацію.

Після цього процедуру кілька разів відтерміновували, але все-таки зобов’язали таких людей пройти ідентифікацію до 31 березня 2024 року. Хтось це зробив раніше, хтось пізніше, проте після 31 березня вже минуло ще півроку, і хто не пройшов ідентифікацію ще раз після попередньої, то вже міг залишитися без пенсії. Приміром, хтось пройшов ідентифікацію 1 березня поточного року. Це означає, що для такої особи треба було пройти повторну ідентифікацію до 1 вересня цього року.

!!! Отже, закликаємо наших читачів бути пильними і не зволікати, бо заздалегідь подовжити виплату пенсії легше, ніж потім поновити право на її відновлення.

3. Усім пенсіонерам за кордоном

Цього року ухвалено зміни до законодавства, котрі зобов’язують проходити ідентифікацію кожного року до 31 грудня тим, хто проживає за кордоном. Це стосується не лише осіб, які мають статус ВПО, це стосується усіх пенсіонерів, які виїхали за кордон і отримали там тимчасовий притулок.

В якому разі планують списувати гроші з картки?

Ну і вишенька на торті: проект закону про держбюджет України на 2025 рік передбачає, що «Ощадбанк» має повернути Пенсійному фонду залишок коштів, що утворилися станом на 1 січня 2025 року на рахунках переселенців. Мова йде про дві категорії.

  • По-перше, це рахунки переселенців, по яких рух не здійснювався більше одного року. Тобто гроші нараховувалися, а їх ніхто не забирав.

  • По-друге, це стосуватиметься осіб, які невчасно пройшли ідентифікацію. Тобто вони пенсію на картку отримували, витрачали, але протягом шести місяців ідентифікацію не пройшли.

В такому разі банк може списати з картки всі гроші, що там залишилися і були нараховані в попередні місяці.

Зауважимо, що норма про списання грошей поки що остаточно не ухвалена – це лише проект закону.

Що робити, щоб не залишитися без грошей?

Тож краще заздалегідь пройти ідентифікацію або підстрахуватися і зняти всю суму, або зняти хоча б трошки, або розрахуватися карткою в магазині, наприклад, придбати якусь дрібницю, щоб був хоч якийсь рух по рахунку. Ситуації бувають різні. Хтось постійно проходить ідентифікацію і користується карткою. Хтось накопичує і з картки нічого не знімає. Хтось, наприклад, виїхав і не може наразі користуватися рахунком взагалі і думає, що гроші нікуди не зникнуть.

Нагадаємо, що на сьогодні є кілька способів пройти ідентифікацію.

  1. Особисто звернутися до відділення Пенсійного фонду.

  2. Авторизуватися в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою електронного підпису «Дія.Підпис». Якщо ви таким чином заходите на портал до особистого кабінету, це означає, що це саме ви, з вами все гаразд і виплату автоматично мають подовжити.

  3. Ідентифікація за допомогою відеоконференцзв’язку з представниками Пенсійного фонду. Записатися на неї можна через веб-портал електронних послуг або зателефонувавши до Пенсійного фонду. Хоча проходження ідентифікації не завжди гарантує відновлення виплати. За її підсумками у подовженні виплат може бути відмовлено.

  4. Ідентифікація особисто в «Ощадбанку». Але в банку треба запевнитися, що процедуру ви дійсно пройшли і що вони надішлють необхідні дані до Пенсійного фонду.

  5. А якщо пенсіонер, у котрого є статус ВПО, перебуває за кордоном, то для проходження ідентифікації потрібно в закордонній дипломатичній установі України отримати документ, який посвідчує, що фізична особа є живою. Документ разом із заявою про проходження ідентифікації (довільної форми) слід направити до управління Пенсійного фонду, де пенсіонер перебуває на обліку. Оригінал документа разом із заявою можна направити як звичайною паперовою поштою, так і в сканованому вигляді – через веб-портал електронних послуг (з використанням електронного підпису).

!!! Зауважимо, що особам з інвалідністю I групи та особам, які, за висновком лікарської комісії, не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, яким пенсію додому приносить поштар, ідентифікацію проходити не потрібно.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні