Статті

День хліба: який хліб корисніше їсти у старшому віці

Скільки їсти хліба і який обирати, розповідає нутриціолог Ірина Наконечна.

Що має бути на етикетці корисного хліба?

– Немає даних про те, що людям після 50-60 років потрібно їсти певний вид хліба. Але цільнозерновий хліб вважається найкориснішим для людей різного віку. Немає великого значення, яке це зерно: пшениця, жито, овес, гречка тощо. Такі види хліба містять більше клітковини та вітамінів групи В, які позитивно впливають на нашу імунну систему, знижують ризики серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу. Крім того, за певними дослідженнями, навіть знижують ризики деяких видів раку, – розповідає нутриціолог.

Вона рекомендує уважно читати склад на етикетці продукту, коли вибираєте його в магазині. Адже в погоні за смачною рецептурою виробники можуть додавати у хліб складники, які не приносять користі організму людини, а навпаки – можуть зашкодити. При цьому написи на титульній частині упаковки часто є частиною маркетингових ходів.

– Може бути гарно написано «Хліб цільнозерновий» або «Хліб з цільного зерна пшениці». Людина прочитала і купила. А коли ми перевернемо упаковку і прочитаємо склад, то можемо побачити, що цільного зерна, наприклад, лише 10%. Такий хліб не вважається цільнозерновим. Бо для такого визначення у ньому має міститися не менше половини цього складника. Що менше його, то далі у списку він стоятиме. Якщо цільне зерно зазначено на останньому місці, то його там мінімальна кількість, яка не робить хліб кориснішим. У справді цільнозернового хліба цільне зерно стоятиме на першому місці, – наголошує Ірина Наконечна.

Нутриціолог також звертає увагу на складники, яких не повинно бути у корисному хлібі. Йдеться про приховані цукри: мед, мальтозу, фруктозу, глюкозу, патоку, солод. Адже надмірне споживання цукру, як відомо, провокує ожиріння і діабет другого типу.

Якщо полюбляєте білий хліб

Людям, які звикли їсти лише білий хліб, Ірина Наконечна рекомендує не зловживати такою практикою. Адже він містить мінімум корисних речовин і багато калорій. Серед її рекомендацій також є порада не вживати білий хліб людям похилого віку у другій половині дня, особливо за вечерею, перед сном. Вона посилається на дослідження, які свідчать про підвищення рівня цукру в крові у таких випадках. Це, своєю чергою, додає ризиків розвитку діабету другого типу.

Скільки хліба можна їсти

За словами нутриціолога, денна норма споживання хліба для жінок становить 90 грамів, для чоловіків – 120 грамів. Це скибка хліба до кожного прийому їжі. Для чоловіків – півтори скибки.

– Але якщо людина збалансовано харчується, регулярно споживає каші, цільнозернові макарони або макарони з твердих сортів пшениці, то вона отримує всі корисні компоненти, що містить хліб. До такого прийому їжі хліб вже не варто додавати. До перших страв, овочевих рагу або салатів, яєшні хліб додаємо за правилом тарілки здорового харчування, адже він містить вуглеводи, – каже Ірина Наконечна.

Що обрати: хліб чи хлібці?

Нутриціолог впевнена, що частково хлібці можуть бути вдалим замінником хліба. Але за умови, що вони мають хороший склад. І знову радить читати етикетку.

– Там може бути суміш цільного зерна або окремо жито, овес, пшениця, гречка тощо. Так само має обов’язково вказуватися, що це саме цільне зерно. Я б не дуже рекомендувала рисові хлібці, тому що вони переважно не з цільного, а з обробленого зерна. Якщо в складі хлібців першим стоїть борошно, то користі від них не буде. Але у будь-якому разі не варто повністю замінювати хліб хлібцями. Бо найбільше поживної цінності – в цільнозерновому хлібі, – говорить вона.

Чим відрізняється бездріжджовий хліб від звичайного?

На думку Ірини Наконечної, бездріжджовий хліб – це більше маркетинговий хід. А звичайних дріжджів боятися не потрібно, адже вони гинуть під час випікання при температурі 70 градусів. А закваска, на якій переважно випікають бездріжджовий хліб – це теж дріжджі, тільки іншого виду та способу приготування.

– Аби хліб був пухким, потрібні або дріжджі, або розпушувач. Тому знову читаємо етикетку і дивимося, що в складі. Розпушувач надає значної пористості, пухкості. А це часто стає причиною переїдання. Хліб здається невагомим і його можна з’їсти значно більше, – пояснює нутриціолог.

***

Для тих, хто пече хліб вдома, вона радить додавати цільнозернове борошно, змішувати різні його види: гречане, вівсяне, житнє. А пшеничне використовувати не вищого сорту, а хоча б першого. Так підвищуватиметься користь домашнього хліба для організму.

Чим шкідливий гарячий хліб?

Нутриціолог застерігає від вживання гарячого свіжоспеченого хліба.

– Якщо господиня пече хліб вдома, то слід дати йому охолонути до кімнатної температури. Це стосується усіх продуктів і напоїв. Доведено, що вживання продуктів температурою понад 60 градусів підвищує ризик раку стравоходу, – наголошує Ірина Наконечна.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Переселенцям в Україні надають додаткові виплати: як отримати гроші

Внутрішньо переміщені особи можуть оформити грошову допомогу.

16/10/2024 14:15
  • Новини

Карітас оголосив про реєстрацію на нову грошову допомогу: потрібно заповнити онлайн-заявку

Міжнародний фонд видає нову грошову допомогу. Як зареєструватися.

16/10/2024 12:54
  • Новини

З 1 листопада в Україні зміняться правила дорожнього руху: про що потрібно знати водіям

У Патрульній поліції попередили про важливі зміни, які незабаром набудуть чинності по всій Україні.

16/10/2024 12:42
  • Новини

Тарифи на електроенергію хочуть підняти: названо суми підвищення

Скільки коштуватиме електроенергія найближчим часом.

16/10/2024 12:25
  • Новини

Українців запрошують отримати безкоштовні продукти: куди звертатися за гуманітарною допомогою

Міжнародний фонд видає безкоштовні продуктові набори. Встигніть отримати свій.

16/10/2024 10:25
  • Новини

У Тернопільській області — масштабна пожежа через атаку окупантів — військове зведення 16 жовтня

Російські війська вночі атакували кілька областей України, є наслідки. На фронті ситуація залишається складною.

16/10/2024 09:52