Вівторок, 15 Жовтня, 2024
ГоловнаСпоживачСкільки важить кілограм, або Як нас обдурюють

Скільки важить кілограм, або Як нас обдурюють

Этот материал также доступен на русском языке
Ми вже розповідали, як обдурюють на базарі під час зважування продуктів. Однак обдурюють нас не тільки на ринку. На що звертати увагу при покупці продуктів у супермаркеті? Своїми спостереженнями поділився наш журналіст Валерій Боянжу.

Як я повернувся на п’ятдесят років тому

Захотілося мені впасти у дитинство. Ну, хай не в дитинство, а хоч у студентську молодість. Зайшов з благовірною у невеликий продмаг, дивлюся – так ось він, сніданок мій студентський: шпротний паштет і ковбаса «Лікарська». Ціна на консерву – терпима, ну а «Лікарська» – ох ти ж, японський городовий. Начебто півстоліття минуло, а ціна з 2,20 на 369 трансформувалася. Ні-ні, скиглити безглуздо, назад дороги немає: така селяві – як кажуть в Одесі. Дружина ощасливила мене шматком «Лікарської», і я повернувся на 50 років тому. Зараз поясню, яким чином.

Згадайте стрілочні ваги з двома чашками у гастрономах. На одну з них клали шматок ковбаси, обов’язково на аркуші щільного паперу, в який потім цей шматок і загортали. Здавалося б, на другу чашу ваг слід для врівноважування покласти такий самий аркуш паперу, і тоді ваги покажуть чисту вагу ковбаси. Ага, зараз. Ніхто цього не робив. І багатосоткілограмовий рулон обгорткового паперу, що стояв у підсобці, досить швидко перетворювався на банкнотний папір, ставав живими грошима. Там 10 грамів на «Лікарській» по 2,20, там 10 грамів на «Сервелаті» по 4,20. Як то кажуть, з миру по нитці – голому сорочка.

Замість ковбаси пожуй папір

Зараз, скажете ви, ваги цифрові, з однією чашкою. Ну і що? Ковбаску мою поклали на аркуш паперу. Перед цим продавець повинен був, поклавши папір на ваги, тарувати їх. Натискає він кнопку «ТАRЕ» – і на дисплеї з’являється «0». Значить, зважуй мені ковбасу, все по-чесному, папір уже не береться до уваги. Продавчині я поставив питання з цього приводу. Вона відповіла мені ствердно, але таким тоном, ніби я поглумився над її літньою мамою.

Вдома на 500-грамових так званих ювелірних вагах я переважив покупку. Вказані на чеку 214 грамів ваги показали у парі «ковбаса + папір». Я окремо зважив цей папір розміром 40 х 30 сантиметрів. На вагах – 5,5 грама. Ось начебто і виходить, що замість 5,5 грама ковбаси мені за мої гроші запропонували прожувати і проковтнути 5,5 грама паперу. Дрібниця, але неприємно. Так ось я і повернувся в молоді роки, коли в торговельній мережі неухильно діяло правило «покупця не обдурити – себе не поважати».

До речі, пам’ятаючи, що в ті ж студентські роки вивчив курс «Контрольно-вимірювальні прилади» в Інституті зв’язку, я зобов’язаний наголосити, що мої «ювелірні» ваги – побутові, вони не повірені. Хоча мною перевірені за допомогою ювелірних гирьок показники збіглися з точністю до 0,1 грама.

В Одесі іноді жартують: «Кілограм – це 900 грамів в упаковці». Але ось що звучить у Притчах царя Соломона: «Гидота Господу вага лукава, та й невірна міра – йому противна».

Фото автора

 Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні