Вівторок, 15 Жовтня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк правильно збивати температуру при застуді

Як правильно збивати температуру при застуді

Этот материал также доступен на русском языке
Збивати чи не збивати температуру - одне питання із розряду "вічних суперечок".

Питання читачки:

Будь-яку застуду переношу дуже важко. Це може бути тому, що в мене погано збивається висока температура? Що порекомендуєте?

Відповідає інфекціоніст Юрій Жигарев:

– Температуру, яка не перевищує 38-38,5 градуса, краще не збивати: в таких умовах в організмі добре виробляються захисні антитіла. Якщо температура перевищила 38,5 градуса і росте далі, треба прийняти жарознижувальний засіб.

Якщо жарознижувальний засіб допомагає погано, можна вдатися до фізичних методів охолодження. Наприклад, сто років тому, коли не було парацетамолу та антибіотиків, наші бабусі збивали температуру, обтираючи хворих водою кімнатної температури та оцтом. Це знижувало температуру на градус і більше.

Ще один момент: можливо, ви, як і більшість інших хворих, при ознобі намагаєтеся натягнути на себе більше одягу, сховатися під двома-трьома ковдрами. Не треба утеплятися: це ще більше підвищить температуру. Навпаки, треба максимально розкритися, щоб організм позбавився надлишку тепла.

Не забувайте ще про один ефективний спосіб знизити температуру – добре пропотіти. Згодом людина за добу втрачає до півтора літрів рідини. Тому тим, хто захворів на грип або іншу ГРВІ, потрібно багато пити. Пиття має бути не гарячим, а кімнатної температури (близько 20-22 градусів).

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні