Статті

Як вплине перехід на зимовий час на наше здоров’я: що говорять лікарі

Чому саме так вирішили і що з цього приводу говорять лікарі?

В Україні час двічі на рік змінювали, починаючи з 1981 року, – наприкінці березня переходили на літній, а в останній тиждень жовтня – на зимовий. Але суперечки з цього приводу – добре це чи погано – точилися постійно. Переведення годинника створювало багато незручностей: треба було змінювати розклад руху авіа- та залізничного транспорту.

Але головне, як вважають лікарі та науковці, що сезонні зміни часу, пов’язані саме з переходом на літній час, негативно впливають на наше здоров’я, на наші біологічні ритми. Про це говорять і різні дослідження.

За підрахунками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у тих країнах, де є сезонне переведення годинників, близько 45 відсотків жителів страждають від безсоння, – говорить головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач. – Крім того, після переходу на літній або зимовий час кількість звернень у «швидку» збільшується на 10-12 відсотків. Лікарі вважають, що зимовий час є більш прийнятним для організму людини, оскільки відповідає його біологічним ритмам. А ось переведення годинників на літній може спровокувати проблеми зі здоров’ям.

Про корисний вплив на наше здоров’я переходу на зимовий час говорить і директорка центру первинної медико-санітарної допомоги міста Одеси Олена Колоденко:

– Є люди, які дуже сильно реагують на зміни своїх особистих біологічних годинників, вони до них звикли, пристосувалися. З переведенням годинників в них починається безсоння, підвищується артеріальний тиск, загострюються всі хронічні хвороби. Люди скаржаться на головний біль, млявість, поганий настрій.

Потрібен час, щоб організм якось адаптувався. В когось це відбувається за декілька днів, в когось триває довше. І такий досить сильний злам внутрішнього біологічного годинника люди переживали два рази на рік. В умовах війни це стало ще важчим випробуванням. Тому відмова від переведення годинників без сумніву піде на користь здоров’ю людей. Це головне.

Нагадаємо, що у 2024 році Україна перейде на зимовий час в останню неділю жовтня, в ніч із 26 на 27 жовтня. О 4:00 ранку за київським часом потрібно буде перевести годинник на годину назад — на 3:00. Приємний момент у зимовому переведенні  стрілок – це те, що у нас з’явиться “зайва” година сну.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Хто має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника

Призначення такого виду пенсії проводиться відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Заявник…

11/10/2024 07:24
  • Новини

Свята та народні прикмети 11 жовтня — чому в цей день заборонялося прати одяг

Сьогодні, 11 жовтня, Міжнародний день дівчаток та Всесвітній день яйця. Віряни вшановують пам'ять святого Пилипа.

11/10/2024 06:36
  • Новини

Найпростіший рецепт пончиків із секретним компонентом: рідні уплітатимуть за обидві щоки

Так швидко пончики ви ще точно не готували. Це найкраще доповнення до чаю або філіжанки…

11/10/2024 05:27
  • Новини

Яке взуття не можна прати в машині-автомат: можете залишитися без улюбленої пари кросівок

Чи можна прати взуття в пральній машині – це запитання цікавить багатьох господинь. Адже іноді…

10/10/2024 23:25
  • Новини

Урожай буде рекордним: якщо встигнете посадити цибулю в ці дати – найврожайніші дні для посадки

Під зиму можна висаджувати не лише часник, а й цибулю, але важливо це зробити правильно.…

10/10/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 11 жовтня

11 жовтня в Україну надходить холодний атмосферний фронт: у Вінницькій, Одеській та західних областях очікуються…

10/10/2024 22:23