Статті

Не вистачає грошей: куди малозабезпеченим сім’ям звертатися за державною допомогою

Кого вважають малозабезпеченими?

Щоб зрозуміти, чи маєте ви право на виплату допомоги для малозабезпечених родин, потрібно розібратися, чи належить ваша сімя до цієї категорії.

Згідно з законодавством, малозабезпеченою сім’єю вважається родина, у якої середній сукупний дохід менший, ніж загальна сума прожиткового мінімуму на кожного члена родини.

Як довго виплачують допомогу?

Грошова допомога малозабезпеченим родинам призначається лише на півроку. Якщо за цей час фінансовий стан родини не покращився, то заяву на отримання такої допомоги можна подавати знову. Для цього родина має оновити декларацію про доходи і майно.

Якій родині можуть відмовити у виплатах?

Допомога не призначається, якщо в родині є працездатна особа, яка протягом кількох останніх місяців не працює, не служить, не навчається, не є підприємцем, не стоїть на обліку в центрі зайнятості тощо.

Право на допомогу також залежить від майнового стану сім’ї. Навіть якщо в родині всі непрацездатні і мають дуже низькі доходи, в допомозі можуть відмовити, якщо родина володіє, наприклад, другою квартирою чи другим автомобілем або має на депозитному рахунку понад 100 тисяч гривень.

Як нараховують допомогу?

Конкретного розміру виплати немає. Він визначається для кожної сім’ї індивідуально і не може перевищувати загального прожиткового мінімуму для такої родини. А от визначення такого показника складається з двох кроків.

По-перше: треба знати розміри прожиткового мінімуму для різних демографічних груп. Нагадаємо, що види прожиткового мінімуму в 2024 році є такими:

  • для дітей віком до 6 років – 2563 гривні;

  • для дітей віком від 6 до 18 років – 3196 гривень;

  • для працездатних осіб – 3028 гривень;

  • для осіб, які втратили працездатність, – 2361 гривня.

Пр-друге: треба врахувати, що для призначення саме допомоги малозабезпеченим сім’ям враховують не ці суми, а певні відсотки від них, що кожного року закладаються у державному бюджеті.

В 2024 році ці відсотки такі:

  • для працездатних осіб – 55% від 3028 гривень -1665,40 гривні;

  • для осіб, які втратили працездатність, – 100% від 2361 гривні – 2361 гривня;

  • для дітей віком до 6 років – 140% від 2563 гривень – 3588,20 гривні;

  • для дітей віком від 6 до 18 років – 140% від 3 196 гривень – 4 474,40 гривні.

Що буде в наступному році?

Згідно з проєктом бюджету країни на наступний рік, розмір прожиткового мінімуму для всіх категорій громадян залишиться незмінним. Проте відсотки для призначення допомоги малозабезпеченим планують змінити. Для дітей і працездатних осіб їх можуть підняти: зі 140 до 145 і з 55 до 60 відсотків відповідно. Для непрацездатних осіб відсоток залишається без змін.

Розбираємося на прикладі

Припустімо, що є родина, в якій: дитина шкільного віку, мама, котра працює на півставки і отримує половину мінімальної зарплати, і бабуся з мінімальною пенсією. Прожитковий мінімум для такої родини буде становити 8 500 гривень:

  • 55% прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 1665,40 гривні;

  • 140% прожиткового мінімум для дітей віком від 6 до 18 років – 4 474,40 гривні;

  • 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, – 2361 гривня.

Якщо сукупний місячний дохід такої родини за останні півроку менший, ніж 8500 гривень, то держава буде покривати цю різницю. Припустімо, родина сукупно має 7 тисяч гривень доходу, тоді їй протягом півроку надаватимуть щомісячну допомогу в розмірі 1500 гривень.

Куди і як звертатися по допомогу?

Призначається така допомога місцевими органами соціального захисту населення. Подавати документи можна також до ЦНАПів та місцевих виконкомів. Останнім часом заяви і документи на таку допомогу приймалися лише у разі надсилання їх традиційною паперовою поштою. Оновлений порядок передбачає також можливість надсилання заяви і документів в електронній формі. Для цього Міністерство соціальної політики запустило спеціальний веб-портал.

Разом з тим самостійне заповнення і подання декларацій не має відлякувати людей. Наприкінці серпня уряд ухвалив зміни, відповідно до яких заявник може не подавати документи, що наявні в Єдиній інформаційній системі соціальної сфери, або які наявні в інших державних реєстрах. Це стосується й інших видів допомог. Тобто людині не потрібно буде бігати по різних інстанціях і збирати різні довідки. Відтепер більшість інформації, зокрема про доходи людини, є в електронному вигляді і вона доступна посадовцям, котрі ухвалюють рішення про призначення допомоги.

Єдина інформаційна система дозволить автоматично продовжувати виплату деяких допомог та полегшить їх перепризначення у разі зміни місця проживання людини. Зауважимо, що Пенсійний фонд вже давно працює за таким принципом екстериторіальності, де є єдина база нарахування пенсій і доступ до даних про офіційні доходи людини. Поступово до цієї системи приєднуються і органи соцзахисту.

Тільки цифри

Нещодавнє опитування* показало, що понад третині людей грошей вистачає лише на їжу, а ще майже 10% людей не мають грошей навіть на їжу. При цьому 48,2% людей заявили, що грошей їм вистачає на їжу та одяг, але для покупки чогось дорожчого, наприклад, побутової техніки доводиться відкладати.

*Проводилося соціологічною службою Центру Разумкова

(окно на всеукр) …Призначається така допомога місцевими органами соціального захисту населення. Подавати документи можна також до ЦНАПів та місцевих виконкомів…

Метки: госпомощь

Новое на сайте

  • Статті

Розлад завжди недоречний: які лікарські трави приймати при проносі

Існує безліч причин, через які у вас може хворіти живіт і виникнути розлад. Більшість причин…

07/10/2024 19:29
  • Статті

Немає комори та підвалу: як зберегти на зиму овочі та фрукти у квартирі

Досвідчені господині, щоб не переплачувати взимку, заздалегідь роблять запаси овочів та фруктів. І тут постає…

07/10/2024 18:43
  • Новини

Ніжний, розсипчастий сметанний пиріг з яблуками та бананом з’їдається відразу, ледве встигає охолонути

Спробуйте спекти ароматний яблучно-банановий пиріг у духовці. Банан зробить пиріг соковитим та м'яким, яблука додадуть…

07/10/2024 17:33
  • Новини

Стало відомо, чи доведеться українським пенсіонерам платити податок на пенсії

Чи утримуватимуть із пенсій українців податки - що відомо.

07/10/2024 16:23
  • Новини

Де сільським мешканцям купити ліки, якщо у селі немає ні аптеки, ні фельдшерського пункту

Сільські жителі залишилися віч-на-віч зі своїми бідами та хворобами, у них обмежений доступ до лікарських…

07/10/2024 15:47
  • Новини

Урожай яблук наступного року поб’є рекорди: ці прості осінні підживлення творять дива

Одне з головних правил отримання хорошого врожаю яблук — вчасне внесене і правильне осіннє підживлення.

07/10/2024 15:17