Статті

У чому секрет ясенівських пряників: як вчителька з Подільщини передає онукам сімейні традиції

Бабусею стала у 36 років

В родині Василя і Галини Степаненків свято бережуть народні звичаї і традиції. Як розповідає Галина Георгіївна:

– Доньки пішли моїми, як то кажуть, стопами, вивчились на вчительок і працюють в рідній школі. Мають аж по дві вищі освіти. Як ведеться у родині, навчила їх усього, а також прищепила любов до традицій, зокрема, народної обрядово-кулінарної спадщини предків.

Чверть століття тому довелося вперше побувати у Степаненків. Тоді мати з доньками пекли і розмальовували різдвяні «коники» і «панянки», а дівчатка дивували ще й акробатичними трюками. Тепер любляча молода бабуся передає свої знання онучкам. Насамперед – пекти різдвяне печиво і готувати народні святково-ритуальні страви.

Адже Галина Георгіївна любить частувати рідних та гостей. Нещодавно святкували іменини господаря оселі. За щедро накритим столом випала нагода зібратися донькам – Уляні, Сніжані і Яні, трьом зятям та онукам. Їх у Василя Івановича і Галини Георгіївни п’ятеро. Старшому, Артему, вісімнадцять, і коли він народився, на той час 36-річна Галина Степаненко була наймолодшою бабусею на селі. Ще тішать серця дідуся і бабусі веселі й меткі онуки Ася, Даша, Максимко і найменшенька – Алінка.

Коли ж у будні випадає Степаненкам така щаслива зустріч, то любляча теща вдосталь напікає фірмових паляниць і наварює вареників, якими полюбляють ласувати її зяті.

Історія випікання великих пряників

Ґаздиня Галина Степаненко ще й відроджує у селі традицію пекти на Різдво пряники, яку перейняла від своєї матері та бабусі Домни Паладій.

– Моя бабця народилася у буремному 1905 році, прожила лише 75 літ. Наші ясенівські коники пекла і продавала ще з ранньої юності аж до самого відходу у засвіти, в далекому 1980 році. Я пам’ятаю, як різдвяну продукцію виробляли мої бабуся й мама, бо з дитинства допомагала їм у цьому, – повідала майстриня Галина Степаненко. – Щоб подолати конкурентів, моя бабуся після Другої світової війни замовила аж у Києві у якогось майстра 20-30-сантиметрові форми коника і ляльки. Коли вони були готові, то вона, щоб їх забрати, цілий тиждень пішки прошкувала до столиці, а потім – назад.

Відтоді печиво такого великого розміру в окрузі пекли лише Паладії.

Свій бізнес Домна Фомівна разом з невісткою та онукою розпочинали ще в грудні. Заздалегідь заготовляла високоякісне борошно, цукор і дефіцитний та вкрай необхідний інгредієнт – харчовий амоній (в народі його любовно називали «амоняк»). У кулінарії він використовується для надання тісту пухкості, пишності, пористості структури та збільшення об’єму. Тісто для коржиків бабуся Паладій робила сама, рецептом ні з ким не ділилася, лише з рідними. І амоній, і фарбу за півроку закуповувала.

  • Щодня ми випікали по 500-600 штук різдвяних смаколиків. У мої обов’язки входило витягування готового печива з печі. Я вправно це робила і з великою обережністю складала продукцію у ящики, щоб, не дай Боже, не зламати комусь голову або ногу. Це дуже важка праця. На другий день сідали розписувати коржики. Щіточки майстрували з сірника і вати. Червону фарбу бабуся робила з буряка, а як зелену використовували аптечну зеленку, – розповіла Галина Степаненко. – Бувало, по тисячі коників і панянок на передсвяткових базарах продавали. А потім у магазинах з’явилося різноманітне печиво і традиція призабулася.

Неочікувана знахідка

Та якось Галина Степаненко надибала дбайливо упаковані бабусині форми у старенькій хатині і вирішила потішити своїх донечок різдвяними панянками і кониками. Тоді розписувала коржики разом з дівчатками. Їм дуже сподобалося. Тепер відроджує сімейну традицію разом з онуками. А ще педагог Галина Степаненко влаштувала для своїх вихованців майстер-клас з розписування традиційного різдвяного печива.

І можливо ясенівський коржик знову стане брендом, адже традиції, виплекані поколіннями наших предків, повертаються, відроджуючи нерозривний зв’язок поколінь, що сьогодні дуже важливо.

Юрій Федорчук

Читайте також:

Метки: газета почта традиции

Новое на сайте

  • Новини

Готуємо смачно: м’ясо по-французьки в духовці – красиво, соковито, пікантно

Французька кухня - це не лише вишуканість, а й простота, доступність. Рецепт дуже простий, але…

06/10/2024 12:26
  • Новини

Обстановка на фронтах та нічні обстріли на ранок 6 жовтня: куди було направлено удар

На фронтах продовжуються бойові дії. Усього минулої доби зафіксовано 169 бойових зіткнень.

06/10/2024 11:45
  • Статті

Суд виграли, а судове рішення не виконується – що робити

До редакції звернувся Павло Балла з Харкова, який розповів, що у нього є невиконане рішення…

06/10/2024 09:37
  • Статті

Як покращити пам’ять: прості вправи допоможуть досягти чудес

Проблеми з пам'яттю бувають у будь-якому віці, але чим старша людина, тим частіше їй проходить…

06/10/2024 08:45
  • Новини

Свята та народні прикмети 6 жовтня — чому цього дня треба пекли коровай

6 жовтня відзначається Український День вчителя, Всесвітній день охорони місць проживання, День територіальної оборони України,…

06/10/2024 07:35
  • Новини

Щоб тісто на пиріжки вийшло м’яким та ніжним, додайте до нього один секретний компонент

Сьогодні пропонуємо вам приготувати універсальне тісто для пиріжків, яке завдяки одному компоненту виходить повітряним, м'яким…

06/10/2024 06:31