П’ятниця, 4 Жовтня, 2024
ГоловнаПільгиПідступна сторона субсидій: що потрібно знати, щоб на вас не подали до...

Підступна сторона субсидій: що потрібно знати, щоб на вас не подали до суду

Этот материал также доступен на русском языке
У жовтні почнеться нарахування субсидій на опалювальний період. І потрібно знати, що бувають випадки, коли людину можуть змусити повернути отриману нею допомогу до бюджету. Чому таке може статися?

Важливо надати правдиву інформацію

Спочатку нагадаємо, що для призначення субсидії людина має можливість звернутися:

  • особисто — до сервісних центрів ПФУ незалежно від місця проживання, до ЦНАП за місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи – за фактичним місцем проживання) посадовим особам виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад;

  • поштою — на адресу територіального органу ПФУ;

  • онлайн на веб-портал ПФУ або портал «Дія»

і подати такі документи:

  • заяву;

  • декларацію;

  • довідки про доходи (у разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру);

  • копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (у разі наявності);

  • договір наймання житла (у разі наявності).

Ці документи повинні відображати усі обставини заявника, які будуть ретельно перевірятися.

Тож якщо ви юридично не обізнані, рекомендую попередньо з документами звернутися до спеціаліста ПФУ, щоб отримати вичерпну консультацію, як подати документи правильно.

Це бажано зробити заздалегідь, адже якщо інформація буде неповна, неточна або викривлена, виплату субсидій буде припинено.

Окрім того, ви будете зобов’язані повернути до бюджету неправомірно отримані кошти.

Якщо доводиться повертати кошти

Тепер розберемося з випадком, коли ПФУ (або інший орган, куди було подано декларацію) пропонує повернути бюджетні кошти добровільно, а у вас складне матеріальне становище. У цьому разі вам потрібно повідомити про це ПФУ, щоб кошти вносити поступово і на вас не було подано позов до суду.

Якщо все ж таки щодо вас відкрито провадження у справі, ви можете ознайомитися з документами, які будуть подані ПФУ до суду. Як правило, це акт про проведення перевірки правильності та повноти інформації щодо вашої заяви, розрахункові відомості, розрахунок субсидії.

Якщо ви не згодні з висновками проведеної перевірки, ви можете подавати до суду відзив, клопотання як аргументи для вашого захисту. Також зверніть увагу: ви повинні сумлінно відвідувати всі судові засідання.

Якщо рішенням суду буде встановлено, що кошти були отримані безпідставно, ви зобов’язані будете повернути їх і ще сплатити судовий збір.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні