Неділя, 29 Вересня, 2024
ГоловнаСтаттіВиплата пенсій, тарифи і перехід на зимовий час - які зміни на...

Виплата пенсій, тарифи і перехід на зимовий час – які зміни на нас чекають у жовтні

Этот материал также доступен на русском языке
Отримуєте пенсію на картку? У жовтні «Ощадбанк» нарахує додаткову плату. За що ще доведеться платити більше, а кому вдасться зекономити гроші на комуналці? Про це та інші зміни, які на нас чекають найближчим часом, читайте в нашій статті.

Які зміни на нас чекають у жовтні?

Пенсійні картки: на що зростуть витрати?

З 1 жовтня «Ощадбанк» змінює вартість смс-повідомлень для своїх клієнтів. Інформування про надходження коштів та зняття готівки для пенсійних, соціальних і зарплатних карт подорожчає на 3 гривні – до 15 гривень на місяць. Для кредитних та приватних карток – 25 гривень на місяць.

Також «Ощадбанк» подовжив термін дії всіх платіжних карток до 31 грудня 2024 року. Це відбудеться автоматично для карток, термін яких закінчився, починаючи з лютого 2022 року.

Комуналка: для кого знизиться ціна на світло?

У період з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року побутові споживачі, які використовують для опалення житла електроенергію, платитимуть за неї пільгову ціну. Один кіловат для них коштуватиме в цей період 2,64 гривні замість 4,32 гривні. Але такий тариф діятиме за умови споживання не більше 2000 кіловат електричної енергії на місяць. Для тих, хто перетне цю межу, вартість залишиться без змін. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України № 632 від 31 травня 2024 року.

Не маєте щеплення? Можуть звільнити з роботи

З 1 жовтня діють оновлені правила обов’язкових профілактичних медоглядів. Відповідний наказ Міністерства охорони здоров’я вийшов у листопаді 2023 року, але набуває чинності лише тепер.

Обов’язковим медогляд є для освітян, медичних працівників, співробітників індустрії краси та харчоблоків. Зміни торкнулися переліку обстежень. Він доповнений обов’язковими лабораторними дослідженнями: загальним аналізом крові і сечі, глюкозою крові. Додано інструментальні дослідження: вимірювання артеріального тиску та електрокардіограма (ЕКГ). Також обов’язковим став огляд у лікаря-психіатра.

Флюорографію або рентген органів грудної клітини будуть проводити не усім, а лише людям, які мають ризики туберкульозної інфекції. Бактеріологічні дослідження («кишкова група» і «мазок на стафілокок») залишили тільки для працівників, які безпосередньо виготовляють і реалізують продукти харчування.

Також з 1 жовтня ретельно контролюватимуть вакцинацію. До роботи не допустять невакцинованих працівників, які при виконанні своїх обов’язків ризикують інфікуватися або інфікувати інших певними захворюваннями.

Кому з переселенців скасують виплати?

Для деяких внутрішньо переміщених осіб, яким виплати автоматично подовжили у березні, з 1 жовтня можуть скасувати допомогу. Не виплачуватимуть допомогу тим, у кого в результаті вересневої перевірки виявили депозити в банках, витрати великих сум на покупки або житло на територіях, які не перебувають в окупації або де не ведуться бойові дії.

Виплати скасують також тим, хто знайшов собі роботу або має дохід на сім’ю в розмірі понад 9444 гривні. Якщо таких змін не відбулося – родини отримуватимуть допомогу до лютого 2025 року.

Сім’ям переселенців, в яких є військовий, виплати не припинятимуть, оскільки зарплатня бійців у таких випадках не враховується.

Користуєтеся інтернетом? Готуйтеся платити більше

Державна податкова служба має намір виключити інтернет-провайдерів зі спрощеної системи оподаткування з 1 жовтня. Відтак їм доведеться перейти на загальну систему оподаткування. А це може призвести до підвищення цін на послуги провайдерів.

Експерти вважають, що такі зміни можуть негативно вплинути на роботу дрібних компаній, особливо тих, що працюють в сільській місцевості. Як результат, можливими є монополізації ринку великими гравцями та зниження якості послуг через відсутність конкуренції.

За словами виконавчого директора групи компаній «Мій провайдер» Людмили Кокоровець, податкові зміни загрожують не лише закриттям малого бізнесу, а й серйозним підвищенням вартості інтернету для користувачів. Зокрема, за її словами, в Одесі ціни можуть зрости до 300 гривень на місяць, а в селах – до 1300 гривень.

Коли перейдемо на зимовий час востаннє?

У ніч з 26 на 27 жовтня відбудеться перехід на зимовий час. О 4.00 ранку за київським часом необхідно перевести годинники на одну годину назад – на 3.00.

Це відбудеться востаннє, більше стрілки годинника не переводитимуть. Нагадаємо, 16 липня Верховна Рада скасувала переведення часу на літній із зимового.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні