Неділя, 29 Вересня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЩо таке соціальний захист і хто може на нього розраховувати

Що таке соціальний захист і хто може на нього розраховувати

Этот материал также доступен на русском языке
Право на соціальний захист громадян на старості не обмежується лише пенсійним забезпеченням, воно включає різні види передбаченої законом допомоги

До редакції звернувся Микола Костенко з Полтавської області. Читач розповідає, що має серйозні проблеми зі здоров’ям. Звертався в міську раду, але йому відмовили в наданні одноразової допомоги на лікування. Він запитує, як трактує закон поняття соціальний захист і кого саме воно стосується?

Статтею 46 Конституції України передбачено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі:

  • повної, часткової або тимчасової втрати працездатності,

  • втрати годувальника,

  • безробіття з незалежних від них обставин,

  • у старості.

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

У висновку Конституційного суду у справі за зверненням Верховної Ради* зазначається: «Право громадян на соціальний захист не залежить від досягнення ними певного віку. Таке право гарантується усім громадянам, які його потребують, незалежно від того, до якої вікової категорії вони належать.

До того ж право на соціальний захист громадян у старості не обмежується тільки пенсійним забезпеченням, а й включає інші види передбаченої законом допомоги».

Таким чином, законодавчо ви захищені відповідно до ваших пільг та соціального статусу.

***

Що ж стосується відмови в наданні одноразової матеріальної допомоги на лікування, то вам мали надати обгрунтоване рішення, згідно з положенням про порядок надання такої виплати**. В цьому положенні зазначено, якій категорії осіб допомагають, з якими хворобами, періодичність надання такої допомоги.

Також в рішенні про відмову мали вказати, чи відповідають надані вами документи вимогам, визначеним у порядку надання допомоги, чи наявні кошти в бюджеті, і на яких підставах ви можете звернутися повторно.

*Справа за зверненням Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності проекту Закону України “Про внесення змін до статті 46 Конституції України” вимогам статей 157 і 158 Конституції України (справа про внесення змін до статті 46 Конституції України) № 2-в/1999 від 2 червня 1999 року.

**Положення про порядок надання одноразової матеріальної допомоги громадянам, які опинилися в складних життєвих обставинах, та іншим категоріям громадян, яке затверджується органом місцевого самоврядування.

Вас також можуть зацікавити новини:

Куди можуть звертатися військовослужбовці, якщо порушуються їхні права

Психологічна, юридична, соціальна допомога та захист: де знайти в умовах війни (адреси та телефони).

Право на соціальний захист громадян на старості не обмежується лише пенсійним забезпеченням, воно включає різні види передбаченої законом допомоги

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні