Статті

Протоколи інсектицидного захисту кукурудзи від шкідників

Шкідники кукурудзи за способом життя і по органам, що ушкоджують, можна умовно розділити на 3 групи:

  1. комахи, що мешкають у грунті, (підгризаючі совки (яра, болотна, озима совка), дротяники (ковалики), несправжні дротяники (чорниці або мідляки), діабротика, личинки травневих і червневих жуків, личинки хлібних жуків, південний сірий довгоносик, шведська муха, паросткова муха);
  2. комахи, які пошкоджують листя, стебла і качани (діабротика, листогризучі совки (гамма, лугова, капустяна, бавовняна), стебловий і лучний метелики);
  3. комахи, що сприяють поширенню хвороб кукурудзи (цикадка, тля, бавовняна совка, діабротика), у результаті чого аграріям доводиться використовувати не лише інсектициди, а й контактні фунгіциди, які зазвичай додають у бакову суміш або окремо проводять обробку рослин.

Найбільш складно контролювати шкідників, що ведуть скритий спосіб життя та мешкають у ґрунті. На кукурудзі такими шкідниками вважаються озима совка, дротяники, діабротика, стебловий (кукурудзяний) метелик і бавовникова совка.

Шкідлива стадія коваликів – личинка (дротяник), яка виїдає зародок та ендосперм насіння та завдає шкоди підземним частинам стебел і корінням сходів. За холодної та дощової весни шкодочинність дротяника на кукурудзі зростає. Холодна весна 2020 р. спричинила прогресування шкідника (рис. 1).

Рис. 1. Пошкодження кукурудзи дротяником.

Основним способом боротьби з озимою совкою є застосування інсектицидів в період вегетації рослини. Регулювати шкідливість озимої совки можливо тільки інсектицидами по вегетації культури при обробці у вечірні години бажано проти гусениць молодших (I-III) вікових груп, коли вони харчуються листям.

В останні роки до 2019 р в Україні майже повсюдно стебловий метелик був потенційно небезпечним шкідником кукурудзи. У 2019 років стебловий метелик в червні-липні на кукурудзі практично був відсутній. Пов’язано це було з низькими нічними температурами, що опускалися до 10 градусів, а літ кукурудзяного метелика, як правило, починається при 16 градусів. В останні два роки бавовникова совка стала основним шкідником кукурудзи, відтіснивши кукурудзяного метелика на друге місце (рис. 2). Відслідковування циклу сонячної активності може допомогти в прогнозуванні шкодочинності стеблового метелика, бавовникової совки і багатьох інших шкідників.

Рис. 2. Пошкодження початка личинкою бавовникової совки.

Діабротика – карантинний шкідник, який з’явився в Україні у 2001 році в Закарпатті. На кукурудзі шкодять личинки і імаго. Личинки обгризають коріння молодих рослин кукурудзи, а жуки пошкоджують листя, пильовики, нитки качанів, зерна.

В табл. 1 наведена ефективність дії класів інсектицидів на шкідники кукурудзи.

Таблиця 1

Ефективність інсектицидів

 

На кукурудзі проти підгризаючих, листогризучих і бавовникової совок, стеблового і лучного метеликів, діабротики рекомендується використовувати 2-3-х компонентні інсектициди як більш ефективні: Апліго (хлорантраніліпрол, 100 г / л, лямда-цигалотрин, 50 г / л), Протеус (тіаклоприд, 100 г / л + дельтаметрин, 10 г / л) , Рімон Фаст (новалурон, 50 г / л + біфентрин, 50 г / л), Канонір Дуо (імідаклоприд, 300 г / л + лямбда-цигалотрин, 100 г / л), Коннект (імідаклоприд, 100 г / л, бета- цифлутрин, 12,5 г / л), Данадим Мікс (диметоат, 400 г / л, гамма-цигалотрин, 4 г / л), Борей® Нео (альфа-циперметрин, 125 г / л, імідаклоприд, 100 г / л і клотіанідін, 50 г / л). Можна застосовувати 1 компонентні: Кораген (хлорантраніліпрол, 200 г / л), Белт (флубендіамід, 480 г / л), Ланнат (метоміл, 200 г / л), Каратель (лямбда-цигалотрин, 50 г / л), Децис® 100 (дельтаметрин, 100 г / л), Вантекс (гамма-цигалотрин, 60 г / л) (табл. 3). Якщо у результаті шкодочинності бавовникових совок, діабротиків, тлі чи інших шкідників рослини уразились збудниками грибних хвороб, доцільно застосувати для обробки контактний інсектицид або інсекто-фунгіцид.

Рис. 3. Гусінь стеблового метелика прогризла отвір у початку.

Зазвичай інсектицидні препарати, які використовуються на кукрудзі, відносяться до 7 хімічних класів з різними механізмами дії на шкідника: бензолсечовини, діаміди, карбамати, неонікотиноїди, органофосфати (ФОС), піретроїди, фенілпіразоли. Бензолсечовини інгібують біосинтезу хітину (тип 0). Механізм дії діамідів пов’язаний із руйнуванням роботи модуляторів рецепторів ріанодіну. Карбамати та органофосфати подавляють ацетилхолінестеразу. Неонікотиноїди пригнічують активність рецепторів ацетилхоліну. Піретроїди порушують функції нейронів через натрієві канали (модулятори натрієвих каналів). Фенілпіразоли інгібують хлоридні канали GABA-трансферази (трансферази гамма-амінобутирової кислоти) (табл. 2).

Таблиця 2

Класифікація інсектицидів, що використовуються на кукурудзі за  хімічним складом та механізмом дії

До складу інсектицидів можуть входити як системні, так і контактні однокомпоненті  і комбіновані діючі речовини. Комбіновані контактно-системні препарати мають кращу ефективність і ширший спектр дії проти шкідників. Обробка рослин системними діючими речовинами спрямована зазвичай на контроль шкідників, що смокчуть сік із тканин, ведуть скритий спосіб життя, а також мешкають у ґрунті, а контактні діючі речовини покликані для знищення зазвичай гризучих комах на поверхні рослини.

Рис. 4. Бавовникова совка.

На кукурудзі використовують 3 діючі речовини з класу органофосфатів: піріміфос-метил, хлорпірифос, диметоат. Піріміфос-метил, хлорпірифос є похідним тіофосфорної кислоти, а диметоат – дітіофосфорної кислоти. Піріміфос-метил відноситься до контактних діючих речовин з глибинним ефектом, а також має фумігаційний ефект з періодом дії від 2 до 6 днів. Він здатний проникати всередину тканини листа і викликати загибель мініруючих шкідників. Кишкова дію піріміфос-метилу на шкідника виражена слабо, тому він ефективний тільки проти гусениць молодших віків.

Хлорпірифос володіє сильною кишковою дією та ефективністю проти гризучих комах через тривале збереження своєї активності і стійкості до руйнування в довкіллі. Тривалість захисної дії органофосфатів наростає від 6 днів у піріміфос-метилу до 40-70 днів у хлорпірифос: піріміфос-метилу – диметоат – хлорпірифос. Диметоат має системну дію. Він проникає всередину рослин і надає їх соку токсичність для сисних шкідників. Всі зазначені вище органофосфати володіють не тільки інсектицидним, але і акарицидним ефектом.

За пероральної токсичності до високотоксичних речовин відносяться хлорпірофос, до малотоксичних – піріміфос-метил, до среднетоксічним – диметоат. Хлорпірофос, як один з найбільш стійких речовин, яка може зберігатися в грунті до 2 років, характеризується накопиченням в організмі і виділенням з грудним молоком.

У лютому 2020 вступили в силу зміни в законодавстві Європейського союзу, що стосуються заборони використання інсектицидів з діючими речовинами хлорпірифос і хлорпірифос-метил. З жовтня 2020 року в країни ЄС не поставляються сільськогосподарські культури і продукти їх переробки із залишками хлорпірифосу і хлорпірифос-метилу, що перевищують 0,01 мг / кг.

Із класа синтетичні піретроїди на кукурудзі використовують 7 діючих речовин: альфа-циперметрин, бета-цифлутрин, біфентрин, гамма-цигалотрин, дельтаметрин, лямбда-цигалотрин, циперметрин. Синтетичні піретроїді – ліпофільні речовини контактно-кишкової дії, добре утримуються кутикулою листя, нетоксичні для рослин, період їх напіврозпаду на рослинах від 2 до 20 днів. Вони погано пересуваються в грунті, розкладаються в ній 1-10 тижнів. Зета-циперметрин високотоксичні для людини і теплокровних тварин, циперметрин і бета-циперметрин средньотоксичні, а альфа-циперметрин малотоксичний, але небезпечний в залишкових кількостях в продуктах.

На кукурудзі із класа неонікотиноїди  використовують 3 діючи речовини: імідаклоприд, клотіанідин, тіаклоприд. В країнах ЄС заборонені до використання на культурах тіаметоксам, імідаклоприд, клотіанідин. Є ризики для бджіл. Регламент ЄС дозволяє використання цих речовин тільки в теплицях для потравки насіння і на культурах, нецікавих для медоносів.

За розчинністю у воді неонікотиноїди можна розташувати від найбільш до найменш розчинних у такому порядку: тіаметоксам, ацетаміприд, імідаклоприд, клотіанідин. Лідерами по розчинності є тіаметоксам, ацетаміприд. Чим вище розчинність, тим краще і швидше препарат проникає в рослину і там розподіляється.

Ацетаміприд, тіаклоприд вважаються найбезпечнішими діючими речовинами для бджіл, що використовується для обробки насіння і рослин. Вони не накопичуються у ґрунті і їх залишкову кількість не знаходять у стічних водах. На ринку практично відсутні протруйники для кукурудзи з діючими речовинами ацетаміприд і тіаклоприд. Є тільки один двухкомпонентний інсектицид з діючою речовиною тіаклоприд Протеус (тіаклоприд 100 г/л + дельтаметрин 10 г/л).

Таблиця 3

Комбінація діючих речовин інсектицидів, що використовуються на кукурудзі

 

Одна з систем захисту від бур’янів та шкідників на кукурудзи наводитися у табл. 4, де третя обробка проводиться від стеблового метелика під час періоду викидання волоті-цвітіння баковою сумішшю інсектицидів Каратель Плюс 0,2 + Кораген 0,12, яку можна виконувати дроном-обприскуавчем щоб зменшити витрати на рівні 5-10% від витоптування висококліренсовим самохідним обприскувачем.

Таблиця 4

Система захисту кукурудзи

 

Сергій Хаблак, доктор біологічних наук, агроном-експерт агроплатформи FERM


*на правах реклами

Новое на сайте

  • Новини

Обов’язково закопайте на грядці сухі чорнобривці: корисний лайфхак від досвідчених городників

Сухі чорнобривці – вкрай потрібна та корисна річ для городників. Розповідаємо, що з ними треба…

19/09/2024 15:21
  • Статті

Як самостійно видати власну книжку – що потрібно враховувати

Кожен письменник мріє видати власну книжку, але далеко не усі готові це зробити самостійно, бо…

19/09/2024 15:17
  • Новини

Пікантна страва з хрусткою скоринкою: готуємо човники з баклажанів

Сезон баклажанів ще не закінчився, тож користуйтесь моментом! Сьогодні пропонуємо приготувати дивовижні човники.

19/09/2024 14:45
  • Новини

Як раніше вже не буде: водіям оголосили про серйозну зміну на автошляхах

Українським водіям загрожують штрафи. У патрульній поліції нагадали про важливе правило.

19/09/2024 14:08
  • Новини

На споживачів газу чекають глобальні нововведення: про що заявили в Нафтогазі

У головній компанії-газопостачальнику України заявили про зміни, які стосуватимуться 96 тисяч громадян.

19/09/2024 13:30
  • Новини

Українцям видають по 21 тисячу гривень: потрібно встигнути зареєструватися до 25 вересня

Протягом тижня охочі можуть подати заяву на надання нової грошової допомоги.

19/09/2024 12:05