Статті

Чи правильно нараховано пенсію: чи варто звертатися до суду

«Я пішов на пенсію в 2017 році і продовжував працювати. Пенсію призначили за останні три роки. Але в Пенсійному фонді мені підказали, що я можу взяти зарплату за будь-які 5 років, де вона буде найбільша. За 4 роки я зробив перерахунок пенсії за стажем, якого у мене понад 46 років. Заяву я написав 16 серпня і у вересні мені доплатили 400 гривень – лише один раз. В жовтні цю суму урізали до 144 гривень. Ще і взяли старий прожитковий мінімум, який був станом на 2017 рік – на момент призначення пенсії.

В документах, які я додав до свого листа, все видно. До вас прохання перерахувати вірно понаднормовий стаж і взагалі перевірити, чи правильно нараховано пенсію, бо в подальшому я хочу звертатися до суду».

Павло Писарев, Одеська обл.

Для початку нагадаємо нашим читачам, що у редакції газети немає повноважень здійснювати перевірку правильності обчислення пенсії, а тим більше робити її перерахунок. Доданих до листа документів недостатньо для всебічної та об’єктивної правової оцінки ситуації, що склалася. Тим не менш, деякі пояснення і висновки ми можемо зробити.

Про зарплату

Нагадаємо, що при призначенні пенсії враховується зарплата людини за всі періоди роботи, починаючи з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії. На підставі цих даних визначається індивідуальний коефіцієнт зарплати. Потім цей коефіцієнт множиться на середню зарплату по Україні за три попередні роки. Тобто треба розрізняти дві абсолютно різні речі: за які періоди враховується зарплата людини і за які роки застосовується середня зарплата по Україні.

Отже, у вашому випадку бачимо, що при призначенні пенсії зарплата була врахована за періоди роботи з 1 липня 2000 року до 31 травня 2017 року (загалом 203 місяці), як це і має бути за законом. Індивідуальний коефіцієнт зарплати за вказаний період був помножений на середню зарплату по Україні за 2014-2016 роки.

Разом з тим законодавство передбачає, що, за бажанням особи, до розрахунку пенсії можна додатково надати довідку про зарплату за будь-які 5 років роботи поспіль до 1 липня 2000 року. Якщо це вигідно, то таку довідку також врахують при обчисленні, тобто коефіцієнт зарплати будуть вираховувати, виходячи не з 203, а з 263 місяців.

Про перерахунок пенсії

Інколи доплату щодо перерахунку здійснюють за кілька попередніх місяців разом з новим розміром пенсії. Тоді легко пояснити, чому в конкретному місяці сума пенсії може бути відчутно більшою, ніж в наступному. Але у вашому випадку складно сказати, чому саме розмір пенсії наступного після перерахунку місяця зменшився.

Якщо заяву на перерахунок подано 16 серпня, то пенсію мали перерахувати з 1 вересня і вже з цієї дати виплачувати її в новому розмірі без подальших маніпуляцій.

Можливо, працівники Пенсійного фонду щось невірно порахували і заплатили вам більше, ніж належиться, а потім власну помилку виправили. Тут вже потрібно перевіряти матеріали пенсійної справи.

Про доплату за стаж

В багатьох випадках розмір доплати за понаднормовий стаж прив’язаний до прожиткового мінімуму. Коли він зростає, то автоматично зростає і доплата за перепрацьовані роки. Але це стосується лише тих, хто не працює, що прописано в законі. Тим, хто продовжує працювати, застосовується старий показник прожиткового мінімуму, доки людина не звільниться. Наприклад, станом на кінець 2021 року прожитковий мінімум складав 1934 гривні, але вам, імовірно, при перерахунку враховували показник за 2017 рік, що становив на той час 1312 гривень.

Втім, з доданих документів видно, що з лютого 2022 року ви вже не працювали і тому доплату за стаж перерахували з урахуванням актуального на той час показника. Тобто доплату за 11 років понаднормового стажу брали вже не від 1312 гривень, а від 1934 гривень (1934 грн. х 11% = 212,74 грн.). В 2024 році, нагадаємо, прожитковий мінімум складає 2361 гривню, тому розмір доплати за стаж має становити 259,71 гривні (2361 грн. х 11%). Отже, маємо підозру, що доплату за стаж вам рахують вірно і сенсу звертатися до суду в цьому випадку немає.

***

Загалом, на нашу думку, пенсія обчислена в цьому разі відповідно до чинного законодавства, виходячи з наявних даних про стаж і зарплату. Попри величезну кількість стажу, загальний розмір пенсії доволі маленький. Між іншим, дається взнаки невеликий коефіцієнт заробітної плати, який говорить про те, що ваша зарплата у 2000-2017 роках в цілому була дещо нижчою, ніж середня зарплата по країні. Другий фактор – це доволі повільна індексація.

Читайте також:

Чи можна якимось чудовим чи законним чином збільшити пенсію?

Метки: лист начисление пенсия перерасчет

Новое на сайте

  • Статті

Вибираємо газовий котел для дому

Перш ніж вирушити за покупкою газового котла, необхідно зрозуміти, який саме опалювальний прилад вам потрібен.…

19/09/2024 01:02
  • Новини

Сильний нагар і застарілий жир тепер не проблема – як господині відмивають духовку без хімії

Варто кілька разів відкласти миття духової шафи після приготування їжі, і краплі жиру та бруду…

18/09/2024 23:24
  • Новини

Встигніть зробити це в саду відразу ж після опадання листя – і ваші плодові дерева не хворітимуть

Досі багато садівників сперечаються на тему: чи потрібно проводити побілку дерев і що це дає.…

18/09/2024 22:53
  • Новини

Погода в Україні на четвер, 19 вересня

19 вересня очікується невеликий дощ на Одещині, на решті території країни без опадів.

18/09/2024 22:18
  • Новини

Магнітні бурі на четвер, 19 вересня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

18/09/2024 21:32
  • Статті

Не можете заснути, тому що ноги сіпаються і кудись “біжать” – поради невролога, як із цим впоратися

Чому «крутить» ноги ночами і які заходи допоможуть позбутися цього синдрому, розповіла невролог вищої категорії…

18/09/2024 20:44