Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаДозвілляЯкі українські фільми зараз варто подивитись: від драм до трагедій та комедій

Які українські фільми зараз варто подивитись: від драм до трагедій та комедій

Этот материал также доступен на русском языке
Щороку, у другу суботу вересня, ми відзначаємо День українського кіно. Ми підготували для вас добірку кінопрем'єр 2024 року. Це не тільки художні, а й документальні фільми, які варто переглянути.

«Яремчук: Незрівнянний світ краси»

Про що фільм?

Біографічна драма розповідає історію першої української попзірки Назарія Яремчука, який помер у 1995 році після довготривалої хвороби. Виконуючи в 70-х роках пісні композитора Володимира Івасюка — «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори», «Незрівнянний світ краси» та «Пісня буде поміж нас» — Яремчук завоював любов українців у всьому світі. Але стрічка розповідає не лише про життя відомого співака, а й відображає історію нашої держави.

Як знімали?

Документальний фільм був знятий за ініціативи доньки співака — артистки Марії Яремчук. У створені кінокартини використали сімейні архіви, а також матеріали з Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву. Для відтворення закадрового голосу Назарія Яремчука у фільмі використали технології штучного інтелекту.

«Будинок «Слово». Нескінчений роман»

Про що фільм?

Історична драма заснована на реальних подіях і відображає складний період історії України у 1920-1930-ті роки. За наказом Сталіна у Харкові будують кооперативний будинок «Слово», куди заселяють українських письменників. Усі вони стали учасниками експерименту: радянська влада бажає «вивести» новий тип письменника, щоб тотально контролювати всі процеси творчості. Неочікувано для мешканців будинку до них підселяють невідомого письменника Володимира Акімова. З його появою в будинку «Слово» починають розгортатися дивні події.

Як знімали?

Праця над фільмом розпочалася вісім років тому. Зйомки проходили з використанням архівів КДБ, де знайшли донесення, прослуховування, листи та креслення будинку «Слово», що дозволило максимально точно відтворити атмосферу того часу. Багато сцен знімалися на основі спогадів письменників, зокрема, сцена поїздки Миколи Хвильового та Аркадія Любченка в село, щоб на власні очі побачити наслідки Голодомору.

«Крашанка»

Про що фільм?

Це сімейна комедія, яка дає українцям надію на щось добре та позитивне у нелегкий час. Фільм «Крашанка» розповідає про сім’ю Забіяк, яка вирішує зібратися разом на Великдень у батьківському домі. Під час повномасштабної війни дві сестри та брат приїжджають в пошуках затишку й підтримки до батька, який дуже дивно поводиться. В чому ж справа? Виявляється, чоловік на пенсії таємно будує ракету, яку планує запустити по Москві, щоб закінчити війну. Та чи вдасться це йому?

Як знімали?

Фільм знімали під час повномасштабної війни в Києві та Київській області, на це пішло всього десять днів. За першочерговим задумом це мав бути серіал, але через брак коштів вийшла повнометражна комедія.

«Сірі бджоли»

Про що фільм?

Кінострічка розповідає історію двох ворогів дитинства, останніх мешканців села Мала Староградівка, яке знаходиться в «сірій зоні» поблизу лінії фронту на Сході України. Це місце майже спорожніло через війну, але пенсіонер Сергій Сергійович і його колишній однокласник Пашка залишилися попри всі небезпеки. Ситуація змінюється, коли в селі з’являється російський снайпер, який руйнує їхнє і без того хитке існування. Головною турботою Сергія стають його бджоли — він вирішує вивезти їх туди, де не чути пострілів, щоб зберегти чистоту меду.

Як знімали?

Фільм, знятий за однойменним романом Андрія Куркова, який був написаний ще 2018 року. Його зйомки проходили на Луганщині, у селі Вовчоярівка, у сірій зоні. У грудні 22 лютого 2022 року знімальній групі довелося терміново виїжджати через початок повномасштабної війни. Відновили зйомки влітку під Київом.

«Ми, наші улюбленці та війна»

Про що фільм?

Фільм розповідає про життя та тісний зв’язок між людьми та тваринами під час війни в Україні. Він показує історії звичайних людей, військових, волонтерів, іноземців, які допомагають тваринам у бомбосховищах, на лінії фронту, вдома та за кордоном. Головними героями стрічки є коти, собаки, ведмеді, леви, лемури, а також відомі тварини, такі як пес Патрон, кіт Шафа та єменський хамелеон на ім’я «Ігорьок».

Як знімали?

Документальний фільм створив блогер, мандрівник та журналіст Антон Птушкін. Як і під час своїх подорожей, він сам став сценаристом, режисером та у багатьох епізодах оператором. У роботі над фільмом також взяли участь чимало іноземців, а сам він був створений разом з Україною та Канадою.

Де дивитися українські фільми?

Якщо ви вмієте користуватися інтернетом, то ці та інші фільми ви можете знайти на таких онлайн-платформах, як: «Ютуб», uakino.me, uakino-bay.net, takflix.com/uk. Просто вкажіть у пошуковику сайту назву кінострічки.

Огляд підготувала Анастасія Єпур

Читайте також:

13 лютого – День народження кінокамери: з чого починалося українське кіно.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні