Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо Церква святкує у день Воздвиження Хреста Господнього: історія та традиції

Що Церква святкує у день Воздвиження Хреста Господнього: історія та традиції

Этот материал также доступен на русском языке
Повна назва свята - Воздвиження Чесного і Життєдайного Хреста Господнього.  Цього дня православні християни згадують дві значні події. Зі святом пов'язані деякі обмеження та традиції.

Пошуки та здобуття Хреста Господнього

У 326 році імператор Костянтин Великий вирішив будь-що знайти втрачену святиню – Хрест Господній. Разом зі своєю матір’ю, царицею Оленою, він вирушив у похід на Святу Землю.

Розкопки вирішили проводити поруч із Голгофою, оскільки у юдеїв був звичай закопувати знаряддя страти поруч із місцем її здійснення. І, справді, в землі знайшли три хрести, цвяхи та дошку, яка була прибита над головою розп’ятого Спасителя. Як каже Переказ, до одного з хрестів доторкнувся хворий чоловік і зцілився. Так імператор Костянтин і цариця Олена дізналися, який із хрестів – той самий. Вони вклонилися святині, а потім патріарх Єрусалимський Макарій став показувати хрест народу. Він став на піднесення і піднімав («воздигав») Хрест. Люди поклонялися Хресту і молилися: «Господи, помилуй!».

Повернення древа Хреста з полону

У VII столітті зі спогадом здобуття Хреста Господнього було поєднано іншу подію – повернення Древа Життєдайного Хреста Господнього з Перського полону.

У 614 році Перський цар завоював Єрусалим і пограбував його. Серед інших скарбів він забрав у Персію Древо Життєдайного Хреста Господнього. Святиня перебувала у іноземців чотирнадцять років. Лише у 628 році імператор Іраклій здобув перемогу над персами, уклав з ними мир і повернув Хрест до Єрусалиму.

Як складалася подальша доля святині, історики точно не знають. Хтось каже, що Хрест перебував у Єрусалимі до 1245 року. Хтось – що його розділили на частини та рознесли по всьому світу.

Нині частина Хреста Господнього спочиває у ковчезі у вівтарі грецького храму Воскресіння в Єрусалимі.

Традиції свята: що важливо зробити 14 вересня 2024

У цей день не можна вдаватися до обжерливості. У день Воздвиження Хреста Господнього здавна встановлено суворий піст – у свято дозволено їжу лише з олією.

Дуже важливо у цей день щиро помолитись перед іконою Воздвиження Хреста. Цей святий образ відомий своїми чудотворними здібностями – віруючі стверджують, що молитва перед ним допомагає вилікувати навіть хронічні чи невиліковні хвороби.

Гарячі щирі молитви перед іконою Воздвиження Хреста допомагають перемогти безпліддя, виліковують хворі суглоби та кістки, зубний біль, хронічні мігрені та інше.

ДО ВІДОМА. Православна Церква згадує Воздвиження Хреста Господнього 14 вересня за новоюліанським календарем і 27 вересня – за юліанським.

Вам буде цікаво:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні