Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаСпоживачЩо таке «черги відключення світла» та як зрозуміти графіки: роз'яснюємо простими словами...

Що таке «черги відключення світла» та як зрозуміти графіки: роз’яснюємо простими словами на прикладах

Этот материал также доступен на русском языке
З початком відключень електроенергії для усіх нас розпочався довгий і складний квест — «дізнайся, коли відключать світло, а коли — увімкнуть».

Ми тільки-но розібралися і звикли до графіків відключень від ДТЕК, як прийшло нове завдання із зірочкою від обленерго — кілька черг відключень. Більшості так і не вдалося розібратися у системі. У цьому вам допоможе наша стаття.

Графіки та черги

Як пояснили в «Укренерго», черга — це група побутових споживачів та бізнесу, які споживають певну кількість мегаватів. Усього споживачі були поділені на шість черг.

«Скільки черг застосовувати у всіх регіонах одночасно — визначає Диспетчерський центр «Укренерго». Яка тривалість черги, яку чергу відключати зараз — визначають обленерго в кожному регіоні», — зазначили у компанії.

Для компенсації дефіциту енергії доводиться використовувати кілька черг одразу:

  •  одна черга — 4 години без світла на добу,
  •  дві черги — 8 годин без світла на добу,
  •  три черги — 12 годин без світла на добу,
  •  чотири черги — понад 12 годин без світла на добу.

А от як саме відключать світло на ці 4-12 годин, пояснимо на конкретних прикладах по Одеській області.

Приклад 1

Коли «Укренерго» визначає застосувати дві черги відключень — це сумарно вісім годин, тобто третину доби світла не буде. Відповідно до графіка ДТЕК, у вас відключатимуть електроенергію в кожній чорній зоні (на три години). Натомість у сірій та білій зонах світло буде (на шість годин).

Приклад 2

Якщо ж «Укренерго» каже застосувати три черги відключень — це 12 годин на добу — відповідно до графіка ДТЕК у вас буде відсутня електрика кожні три години у вашій чорній зоні (це дев’ять годин на добу) плюс світла не буде — мінімум по годині — у трьох сірих зонах. Однак тривалість відключення в сірих зонах може змінюватися: наприклад, дві години в одній зоні, зате в іншій відключення не буде. У білих зонах графіка ДТЕК електрику гарантовано мають увімкнути.

Якщо кількість черг відключень, за розпорядженням «Укренерго», змінюється протягом доби, то необхідно звернути увагу, в який проміжок часу яка кількість черг діє. Якщо, наприклад, з 12.00 до 16.00 діють дві черги, то вам підходить приклад «1». Якщо з 17.00 до 22.00 діють три черги, то буде актуальним приклад «2».

Важливо! Як протягом доби розподілити це навантаження, якою буде тривалість черги — це відповідальність обленерго. Тобто загальну тенденцію скоригує ДТЕК.

Скільки точно буде тривати блекаут у вашому будинку, можна уточнити на сайті ДТЕК (приклад для Одеської області): www.dtek-oem.com.ua.

Там потрібно ввести свій населений пункт, вулицю та номер будинку, і система видасть інформацію щодо поточного відключення: коли світло вимкнули і коли заплановано відновлення подачі електроенергії.

Будьте уважні!

При введенні екстрених відключень жодні зони і графіки не діють! Світло відключатиметься доти, доки ситуація в енергетиці не стабілізується.

Читайте також:

У деяких містах України світла не буде по 16 годин: про що попередили українців

Уже з жовтня за електроенергію можна платити вдвічі менше: яким буде тариф

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні