Статті

Розвінчуємо фейки: про що брешуть російські окупанти

Тому дуже важливо вміти розпізнавати ворожі вкиди і відрізняти факти від російської брехні.

ФЕЙК №1. ЗСУ начебто хаотично б’ють по мирному населенню Курської області

У МНС Росії стверджують, що ЗСУ завдають хаотичних ударів по мирному населенню Курської області.

Спростування

Експерти Центру протидії дезінформації (ЦПД) РНБО України заперечують цей фейк. Українські військовики дотримуються міжнародного гуманітарного права. ЗСУ знищують виключно живу силу ворога та військову інфраструктуру рф. Подібні звинувачення – чергова недолуга спроба «демонізувати ЗСУ».

ФЕЙК №2. Україна нібито розробляє так звану брудну бомбу*

Під час успіхів нашої країни на полі бою Росія неодноразово вдавалася до фейків про «брудну бомбу». З початком наступу ЗСУ в Курській області про цю «страшилку» в рф згадали знов. Наразі російські пропагандисти розповсюджують фейки про те, що ми нібито готуємо вибух «брудної бомби» і вже завезли боєголовки в місто Жовті Води в Дніпропетровській області. Також вони стверджують про нібито плани ЗСУ атакувати Курську та Запорізьку АЕС.

Спростування

Такі заяви, вважають в американському Інституті вивчення війни, потрібні, аби оголосити Україну державою-терористом та уповільнити постачання зброї від західних партнерів.

– Ми спостерігаємо черговий сплеск божевільної російської пропаганди. Офіційно спростовуємо ці неправдиві заяви. Україна не має ані наміру, ані можливості здійснювати будь-які подібні дії. Україна завжди була і залишається відданим членом Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Вона не має і не планує отримувати жодних «брудних бомб», – відреагував на російській фейк речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий. – Коли росія вперше поширила цю нісенітницю у 2022 році, ми запросили місію МАГАТЕ, яка повністю спростувала цю брехню. З того часу нічого не змінилося.

ФЕЙК №3. «Спалах» бактеріальної інфекції в Херсоні

Російські засоби масової інформації поширюють фейк про нібито спалах бактеріальної інфекції в Херсоні. Її розповсюдження загрожує жителям підконтрольних Україні районів. Інфекцію нібито спричинено забрудненням Дніпра тілами українських військових і виходом із ладу очисних споруд.

Спростування

Такі свідчення не відповідають дійсності, запевняють у Центрі протидії дезінформації. Як уточнюють у Херсонській ОВА, жодних спалахів інфекцій в місті не зафіксовано, епідемічна ситуація в нормі.

Щоденне дослідження санітарних показників води також нещодавно проводилося в Чорнобаївській громаді Черкаської області. Держпродспоживслужба не знайшла небезпечних відхилень від норм, санітарно-епідемічна ситуація в області стабільна.

– Цей фейк спрямований на поширення паніки з-поміж населення та дискредитації ЗСУ, – наголошують в Центрі.

МІФ №4. З 2025 року нібито всі медпослуги стануть платними

Російськи пропагандисти намагаються поширити панічні настрої, заявляючи, нібито невдовзі всі медпослуги стануть платними. Вони стверджують, що українська влада вже почала робити перші кроки у цьому напрямі, запровадивши з 2025 року оплату за прийом у лікаря без направлення.

Спростування

Норма про платний прийом для пацієнтів без направлення існувала ще з початку запровадження медреформи у 2018 році. Постановою від липня 2024 року Кабмін лише знову підтвердив, що такі випадки не покриватимуться Програмою медичних гарантій. Документ набуде чинності 1 січня 2025 року.

Закон «Про фінансові гарантії надання медичних послуг» передбачає створення переліку медпослуг, які має повністю оплачувати держава. Відтак щороку Кабмін визначає такий список.

Пацієнти можуть отримати вказані послуги у державних, комунальних або приватних медзакладах, які мають договір з Нацслужбою здоров’я. У 2024 році Програма медгарантій включає 44 пакети послуг. Водночас закон встановлює перелік послуг, за які пацієнти мають сплачувати самостійно. Зокрема йдеться про неекстрену стоматологію для дорослих, естетичну медицину, звернення до лікаря без направлення.

До того ж документ визначає випадки, за яких пацієнти здійснюватимуть оплату лише за додаткові послуги, сама ж вартість медичної послуги покриватиметься коштом програми медичних гарантій. Ідеться про надання медпослуг за місцем проживання або перебування пацієнта за умови, якщо це є побажанням пацієнта, а не обумовлено його медичним станом; можливість самостійно обрати лікуючого лікаря при отриманні спеціалізованої медичної допомоги в плановому порядку в стаціонарних умовах; перебування в палаті з підвищеним рівнем комфорту та сервісу за запитом пацієнта.

Підготувала Вероніка Поліщук

* «Брудна бомба» — це один із видів зброї масового ураження, в якому використовують радіоактивну речовину. Під час вибуху вона розкидається навкруги, заражаючи ґрунт, воду, повітря, людей, у яких може викликати променеву хворобу.

Метки: пропаганда

Новое на сайте

  • Статті

Тактичні костюми: Максимальний захист та комфорт у будь-яких умовах

Тактичні костюми є невіддільною частиною екіпірування як для військових, так і для співробітників спецпідрозділів, мисливців…

20/09/2024 00:39
  • Новини

Який хліб корисніший насправді – чорний чи білий: для багатьох це буде несподіванкою

Чимало людей переконані, що їсти з хлібом – погана звичка. Чи справді хліб може нашкодити?…

19/09/2024 23:46
  • Статті

Що таке депозити до запитання?

Цей вид депозиту працює як скарбничка: ваші гроші не тільки зберігаються, але й приносять дохід.…

19/09/2024 23:19
  • Новини

Догляд за полуницею восени – багато садівників припускаються помилки, яка може коштувати врожаю

Полуниця потребує догляду не лише навесні та влітку, а й восени, коли вона готується до…

19/09/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 20 вересня

20 вересня очікується сонячна погода без опадів по всій Україні.

19/09/2024 22:19
  • Новини

Магнітні бурі на п’ятницю, 20 вересня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

19/09/2024 21:37